Είναι πολύ σημαντικά να καταλάβει το παιδί ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά, ανάμεσα στο τι πραγματικά χρειάζεται, για το σχολείο και στο τι νομίζει ότι χρειάζεται.
Πρέπει να καταλάβει ότι η “ομορφιά” των σχολικών ειδών δεν είναι απαραίτητα συνδεδεμένη με τη μόδα της εποχής, αλλά, σίγουρα, επιβαρύνει το πορτοφόλι της οικογένειας.
Αυτή η χρονική περίοδος προσφέρει μια από τις καλύτερες ευκαιρίες να εξηγήσετε, στο παιδί σας, τα σωστά καταναλωτικά πρότυπα και τη στάση ζωής, που πρέπει να έχει απέναντι στην κατανάλωση.
Αφού βεβαιωθείτε ότι το παιδί έχει καταλάβει όλα όσα συζητήσατε ετοιμάστε μια λίστα, από κοινού, με τα είδη που θεωρείτε απαραίτητα.
Αν πιστεύει ότι συναποφάσισε, μαζί σας, για τα σχολικά του είδη, θα αποφύγετε τριβές, όταν θα κάνετε τις αγορές σας.
Είναι φυσικό, έστω και μετά από όλα αυτά, το παιδί, να παρασυρθεί, από την ποικιλία της αγοράς και να ζητήσει να του αγοράσετε κάποια πράγματα, τα οποία δεν είχατε συμπεριλάβει, στον κατάλογο.
Έρευνα αγοράς
Η έρευνα αγοράς και η σύγκριση τιμών για το ίδιο είδος είναι απαραίτητη. Όπως προκύπτει από έρευνα του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτή, οι αποκλίσεις τιμών, από κατάστημα σε κατάστημα, είναι σημαντικές.
Οι διαφημίσεις, έμμεσες και άμεσες, συχνά, δημιουργούν προτιμήσεις για συγκεκριμένα καταναλωτικά πρότυπα.
Σε κάποια προϊόντα, όπως μολύβια, στυλό, γόμες, κ.α. είναι, πολλές φορές, πιο οικονομικό να αγοράζετε συσκευασίες, που περιέχουν παραπάνω από ένα τεμάχιο, αρκεί να είστε σίγουροι ότι θα χρησιμοποιηθούν.
Να σημειωθεί ότι η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή διεξάγει κάθε χρόνο προγράμματα ελέγχων για είδη που απευθύνονται στην ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού, τα παιδιά, σε συνεργασία με τη Δ/νση Περιβάλλοντος και Χημικά εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους, την αρμόδια για τα παιχνίδια, Δ/νση της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και τις κατά τόπους υπηρεσίες Εμπορίου των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
Σε κάθε περίπτωση εντοπισμού προϊόντων που δε φέρουν τις απαραίτητες οδηγίες προφύλαξης και δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές της νομοθεσίας για την ασφάλεια των προϊόντων ή της ειδικότερης νομοθεσίας για τις χημικές ουσίες καθώς και για τα παιχνίδια, τότε:
-Αυτά θα δεσμεύονται προληπτικά από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, εις χείρας των κατόχων τους
-Θα υποβάλλονται μηνυτήριες αναφορές κατά των υπευθύνων (εισαγωγείς, διανομείς, έμποροι, λιανοπωλητές).
-Θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από το νόμο διοικητικές κυρώσεις, είτε από το Υπουργείο Ανάπτυξης, είτε από το Γενικό Χημείο του Κράτους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ