Η μετφορμίνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας για τα παιδιά .
Η μετφορμίνη, είναι ένα φάρμακο που μειώνει τη γλυκόζη του αίματος και μπορεί να χορηγηθεί σε έγκυες γυναίκες με διαβήτη κύησης ή σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS).Θεωρείται ότι περίπου το 10% των γυναικών που πάσχουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα υπογονιμότητας, ενώ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.
Οι συστάσεις για τη θεραπεία ποικίλουν σε διάφορες χώρες, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, η μετφορμίνη, δεν συνιστάται συνήθως για τη θεραπεία του PCOS.
Σε μια νορβηγική μελέτη, η ερευνητική ομάδα εξέτασε 257 εγκύους με συνολικά 274 έμβρυα με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, κατά την περίοδο 2005-2009. Οι γυναίκες αυτές χωρίστηκαν σε αυτές που λάμβαναν μετφορμίνη και σε αυτές που λάμβαναν placebo (ψευδοφάρμακο) μετφορμίνη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που εκτέθηκαν στη μετφορμίνη όταν βρίσκονταν στην μήτρα, είχαν υψηλότερο μέσο βάρος σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν είχαν εκτεθεί. Ωστόσο, τα ευρήματα δείχνουν μια απλή σύνδεση και όχι απαραίτητα μια σχέση αιτίας-αιτιατού.
Πιο συγκεκριμένα, το βάρος κατά τη γέννηση φάνηκε ότι δεν επηρεάστηκε από την μετφορμίνη, αλλά καθώς τα μωρά πλησίαζαν τους έξι μήνες οι διαφορές έγιναν πιο εμφανείς.
Τα παιδιά μετρήθηκαν ξανά στην ηλικία των τεσσάρων ετών, όπου εκείνα που είχαν εκτεθεί στη μετφορμίνη ήταν κατά μέσο όρο βαρύτερα με αποτέλεσμα να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
Οι ερευνητές θα παρακολουθήσουν ,επίσης, τα παιδιά, όταν κλείσουν τα οκτώ για να διαπιστώσουν, αν η τάση τους για πρόσληψη βάρους συνεχίζεται.
Ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Liv Guro Engen Hanem, από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Trondheim, δήλωσε: “Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά, καθώς η περιορισμένη έρευνα που είχε διεξαχθεί στο παρελθόν στο θέμα αυτό είχε δείξει ότι η μετφορμίνη έχει προστατευτική επίδραση στη μεταβολική υγεία των παιδιών . “
Ο Δρ Hanem πρόσθεσε: «Λίγες είναι οι μελέτες που είχαν εξετάσει τη μακροπρόθεσμη υγεία των παιδιών που γεννήθηκαν από γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών που λάμβαναν μετφορμίνη. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό των επιπτώσεών της σε παιδιά που είχαν εκτεθεί στο φάρμακο αυτό κατά την ενδομήτριο ζωή».
Πηγή: diabetes.co.uk