Η ρύπανση του αέρα, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό περιβάλλον, ρίχνει το προσδόκιμο ζωής ενός παιδιού που γεννιέται σήμερα , κατά μέσο όρο 20 μήνες, σύμφωνα με τη νέα διεθνή επιστημονική έκθεση «Η κατάσταση του Παγκόσμιου Αέρα 2019» (State of Globar Air-SOGA).-Η έρευνα αφορά παιδιά που γεννήθηκαν πρόσφατα ή θα γεννηθούν στο εγγύς μέλλον.
Το πρόβλημα της ρύπανσης με νούμερα
Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2017, η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει προκαλέσει το θάνατο 10% των ανθρώπων στη Γη, γεγονός που καθιστά το πρόβλημα πολύ πιο επικίνδυνο από την ελονοσία ή τα τροχαία ατυχήματα.
Επιπλέον,η θνησιμότητα από τη μόλυνση του αέρα είναι συγκρίσιμη με τους θανάτους από το κάπνισμα.
Η μόλυνση του αέρα επιβαρύνει περισσότερο την υγεία των ανθρώπων στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Γενικότερα οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν τέσσερις έως πέντε φορές υψηλότερα επίπεδα σωματιδίων ΡΜ2,5 σε σχέση με τις ανεπτυγμένες.
Χειρότερη είναι η κατάσταση στη Νότια Ασία, όπου το προσδόκιμο ζωής των παιδιών που εισπνέουν μολυσμένο αέρα μειώθηκε κατά 30 μήνες.
Στην Αφρική και τη Νότια Σαχάρα, το προσδόκιμο μειώθηκε κατά 24 μήνες, ,ενώ στην Ανατολική Ασία σε 23 μήνες.
Ωστόσο, στις ανεπτυγμένες χώρες, αναμένεται ότι ο αριθμός αυτός δεν θα υπερβεί κατά μέσο όρο τους 5 μήνες.
Τι δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου “Health Effects” για τις επιπτώσεις της μόλυνσης στην υγεία
“Το γεγονός ότι ο μέσος όρος ζωής των νέων γενεών των παιδιών μειώθηκε τόσο πολύ αποτελεί ένα πραγματικό σοκ”, δήλωσε ο Robert O’keefe, Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου “Health Effects” για τις επιπτώσεις της μόλυνσης στην υγεία, ο οποίος συνέταξε την έκθεση.
“Δεν υπάρχει μαγική λύση, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει δράσεις, προσανατολισμένες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας “.
Ο Robert O’keefe χαρακτήρισε πάντως ενθαρρυντικό στοιχείο το γεγονός ότι όλο και περισσότερες κυβερνήσεις λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν το πρόβλημα της ρύπανσης, μεταξύ των οποίων και η Κίνα.
Επιπλέον:
- Κινέζοι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση υποβαθμίζει την σεξουαλική ικανότητα
- Επίσης, μελέτες δείχνουν ότι η αναπνοή μολυσμένου αέρα ήταν πιο επικίνδυνη από το κάπνισμα.
Παρά τις βλαβερές συνέπειες το 92% του παγκόσμιου πληθυσμού συνεχίζει να ζει σε περιοχές όπου η συγκέντρωση μικροσωματιδίων ΡΜ2,5 στον αέρα υπερβαίνει το επίπεδο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί υγιές.
Η ρύπανση στους εσωτερικούς χώρους
Από την άλλη, εκτός από τη ρύπανση του αέρα του περιβάλλοντος, πρόβλημα υπάρχει και με τον αέρα μέσα στα νοικοκυριά και γενικά στους κλειστούς χώρους.
Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της γης (3,6 δισ.), αναπνέει αέρα με ρύπους μέσα στους χώρους όπου ζουν και εργάζονται, κυρίως λόγω της χρήσης στερεών καυσίμων (ξύλων, κάρβουνων, βιομάζας κ.α.) για το μαγείρεμα και τη θέρμανση.