Ποσότητα:ι 12 μπάρες
Υλικά:
- 2 1/2 φλιτζάνια (230 γραμμάρια) νιφάδες βρώμη
- 1/2 φλιτζάνι (80 γραμμάρια) ολόκληρα αμύγδαλα, χοντροκομμένα
- 1/3 φλιτζάνι (113 γραμμάρια) μέλι
- 1/4 φλιτζάνι (56 γραμμάρια) βουτύρου, κομμένο σε τεμάχια
- 1/4 φλιτζάνι (50 γραμμάρια) καστανή ζάχαρη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1/4 κουταλάκι αλάτι
- 1/2 φλιτζάνι (60 γραμμάρια) cranberry
- 1/4 φλιτζάνι συν 2 κουταλιές (65 γραμμάρια) μάρκες μίνι σοκολάτας
-Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς C.
- Καλύψτε με αλουμινόχαρτο.
- αλείψτε λίγο λάδι τον πάτο.
- Προσθέστε βρώμη και αμύγδαλα ,
- ψήστε για 5 λεπτά,
- Το βγάζετε, ανακατεύετε τη βρώμη με τα αμύγδαλα και ξαναψήνετε για άλλα 3 με 5 λεπτά
- Μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ.
-Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι:
- το βούτυρο,
- το μέλι,
- την καστανή ζάχαρη,
- το εκχύλισμα βανίλιας
- και το αλάτι
- Ψήστε σε μέτρια φωτιά.
- Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και το μείγμα να ρευστοποιηθεί.
- Ρίχνετε το μείγμα στο μπολ με την βρώμη και τα αμύγδαλα.
- Ανακατέψτε καλά.
- Αφήστε το να κρυώσει περίπου 5 λεπτά
-στη συνέχεια προσθέστε
- τα cranberries
- το 1/4 φλιτζάνι με κομμάτια σοκολάτας.
-Μεταφέρετε το μπολ στο ταψι
- χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα από καουτσούκ μέχρι το μείγμα να καλύψει ομοιόμορφα το ταψί.
- Ρίξτε πάνω από το μείγμα extra 2 κουταλιές της σούπας κομματάκια σοκολάτας
- και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε μια λαστιχένια σπάτουλα για να τα πιέσετε απαλά στην κορυφή.
-Σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο και από την πάνω μεριά.
- Βάλτε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
- Βγάλτε το από το ψυγείο.
- Κόψτε σε 12 μπάρες.
-Αποθηκεύστε τις μπάρες σε αεροστεγές δοχείο για έως και μία εβδομάδα.
- Αν θέλετε πιο μαλακές ράβδους, κρατήστε τες σε θερμοκρασία δωματίου.
- Αν θέλετε ελαφρώς πιο σκληρές μπάρες, βάλτε τες στο ψυγείο.