Εκτοξεύτηκε η δαπάνη για φροντιστήρια και στα δημοτικά σχολεία – Πού δίνουν τα χρήματα οι γονείς
Τα φροντιστήρια, τα ιδιαίτερα μαθήματα και οι ξένες γλώσσες συνεχίζουν να συνιστούν το μεγαλύτερο ποσοστό των εξόδων για μια οικογένεια, παρότι έχει υπάρξει μείωση της ιδιωτικής δαπάνης σε απόλυτους αριθμούς, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ, το 87% των δαπανών μιας οικογένειας με παιδιά που φοιτούν στο Γυμνάσιο και το Λύκειο προορίζεται για την κάλυψη των κενών της δημόσιας παιδείας.
Στην έρευνα έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι δαπάνη για φροντιστήρια στις τάξεις του δημοτικού έχει ανέβει στα ύψη, φτάνοντας τα 11,3 εκατ. ευρώ το 2016 από τα 3,3 εκατ. ευρώ το 2008.
Την ίδια ώρα οι δημόσια δαπάνη για την παιδεία το 2015 ανερχόταν σε ύψος 8,7 δισ. ευρώ, την ώρα που οι δαπάνες των νοικοκυριών ανερχόντουσαν για το ίδιο έτος στα 2,2 δισ. ευρώ (από 3,3 δισ. ευρώ το 2009).
Σε ότι αφορά τον επιμερισμό των δαπανών:
– στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι μεγαλύτερες δαπάνες για την οικογένεια αποτελούν οι ξένες γλώσσες (53%) , ενώ αμέσως μετά ακολουθούν τα δίδακτρα για τα ιδιωτικά σχολεία (35%, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που έφτανε το 42%)
– στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα έξοδα επιμερίζονται κατά σειρά σε φροντιστήρια, ξένες γλώσσες, και ιδιαίτερα μαθήματα
– στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σημειώνεται αύξηση των δαπανών εξαιτίας των μεταπτυχιακών προγραμμάτων.
Η έρευνα καταγράφει τέλος ότι στην Ελλάδα στην υπό περίοδο εξέταση η κυβέρνηση δαπανούσε από 7,4% έως 9,2% την ώρα που στην ΕΕ ο αντίστοιχος μέσος όρος κυμαινόταν από 10,1% έως 11,1%.
Δείτε την παρουσίαση της έκθεσης