Επιστήμονες δημιούργησαν μίνι εργαστηριακό πλακούντα
Για πρώτη φορά στην ιστορία επιστήμονες από την Βρετανία κατάφεραν και δημιούργησαν στο εργαστήριο έναν τεχνητό πλακούντα σε μικρότερο μέγεθος (που μπορεί και ξεγελά ακόμη και τα τεστ εγκυμοσύνης)
Η δημιουργία αυτή θα έχει καταλυτική συνεισφορά στην προσπάθεια των επιστημόνων να κατανοήσουν καλύτερα και να ερευνήσουν τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης όπως η αποβολή και η προεκλαμψία, στο να δοκιμάσουν νέα φάρμακα για να δουν κατά πόσο είναι ασφαλή στην εγκυμοσύνη, καθώς επίσης και το γιατί ορισμένες λοιμώξεις και άλλες ασθένειες μεταδίδονται από το αίμα της μητέρας στο έμβρυο (π.χ. ιός Ζίκα), αλλά άλλες όχι (π.χ. ιός δάγκειου).
Ο τρόπος λειτουργίας του πλακούντα των ανθρώπων,προσφέρει στο έμβρυο οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες, όμως είναι διαφορετικός από αυτών των ζώων, όντας διαφορετικός σε λειτουργία ακόμα και από τον πλακούντα των πιθήκων παρά τις όποιες μεταξύ μας ομοιότητες.
Όταν γίνεται η γονιμοποίηση του ωαρίου , ο πλακούντας και το έμβρυο ξεκινούν να αναπτύσσονται παράλληλα .Στην περίπτωση όμως που υπάρχουν επιπλοκές και ο πλακούντας δεν έχει αναπτυχθεί καλά, η έγκυος μπορεί να αποβάλλει και το μωρό να πεθάνει ή να γεννηθεί με προβλήματα υγείας. Παρά τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο του που διαδραματίζει ο πλακούντας, οι επιστήμονες γνωρίζουν λίγα πράγματα για αυτόν.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής την καθηγήτρια ‘Ασλεϊ Μόφετ, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, ανέφεραν ότι αν και ο πλακούντας είναι το πρώτο όργανο που αναπτύσσεται στον άνθρωπο, παραμένει το λιγότερο κατανοητό και αυτό για το οποίο έχουμε τις λιγότερες πληροφορίες.
Με αυτήν την ανακάλυψη όμως, χάρη στο νέο εργαστηριακό πλακούντα, ο οποίος δημιουργείται καλλιεργώντας τα κατάλληλα κύτταρα (τροφοβλάστες), όλες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζαμε μέχρι σήμερα θα ξεπεραστούν .
Ο νέος αυτός εργαστηριακός πλακούντας, που είναι ίδιος με τον φυσικό πλακούντα κατά την περίοδο του πρώτου τριμήνου της κύησης αλλά σε μικρότερη κλίμακα και σε πιο απλή μορφή, προστίθεται στις επιτυχίες των επιστημόνων μαζί με τα αλλά όργανα που έχουν δημιουργηθεί, όπως το μίνι-ήπαρ, μίνι-πνεύμονες, μίνι εγκέφαλο κ.α.
Τέλος οι επιστήμονες τόνισαν ότι ο μικρής κλίμακας πλακούντας είναι πολύ μικρός για να δώσει ζωή σε ένα μωρό, όμως είναι όμοιος με την λειτουργία του φυσικού έτσι ώστε να ξεγελά ένα τεστ εγκυμοσύνης και έχει την δυνατότητα να παράγει ορμόνες (ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη-hCG) που οδηγούν ένα τεστ εγκυμοσύνης να βγάζει θετικό αποτέλεσμα.