Ένας κατάλογος με όλα όσα θα χρειαστεί να κάνετε μέχρι να εγκαταλείψετε τις πάνες.
1.Προσδιορίστε τον βαθμό ετοιμότητας του μικρού σας.
Ο κανόνας λέει ότι η εκπαίδευση για την τουαλέτα πρέπει να ξεκινάει στα 21/2 έτη περίπου αλλά μερικά παιδιά δεν είναι έτοιμα.
Παρατηρείστε την συμπεριφορά του, και τις συνήθειες του και μην το πιέζετε αν δείτε ότι χρειάζεται λίγο χρόνο ακόμη.
2.Αγοράστε τον σωστό εξοπλισμό.
Αυτό σημαίνει γιο-γιο. Τα πιο πολλά παιδιά προτιμούν το γιο-γιο από το κάθισμα της τουαλέτας γιατί τα ποδαράκια τους πατάνε στο έδαφος όταν το χρησιμοποιούν και δεν φοβούνται μήπως πέσουν .
Ίσως να θελήσετε να του αγοράσετε και κάποιο από τα σχετικά βιβλία ή video κυκλοφορούν για να του κινήσετε ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον.
Βεβαιωθείτε ότι το σημείο που βρίσκεται είναι άνετο και ευχάριστο για το παιδί. Δεν είναι υποχρεωτικό να περιορίσετε το γιο-γιο στο μπάνιο.
Μπορείτε να το μεταφέρετε στο σαλόνι στο μπαλκόνι ή σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού κρίνετε ότι θα του είναι πιο εύκολο να το χρησιμοποιήσει.
3.Η ρουτίνα είναι σημαντική
Βάζετε το να καθίσει στο γιο-γιο ντυμένο κανονικά ορισμένες φορές την ημέρα, όπως μετά το πρωινό ή πριν το μπάνιο του. Αυτό του επιτρέπει να αποδεχθεί ότι είναι μέρος της καθημερινότητας του.
Αν αντιστέκεται και ειδικά αν το δείτε φοβισμένο μην το πιέζετε με το ζόρι και μην επιμένετε. Είναι καλύτερα να ξεχάσετε το θέμα για μερικές εβδομάδες ή για ένα μήνα και μετά να ξαναπροσπαθήσετε.
Αν τώρα δεν έχει αντίρρηση να χρησιμοποιήσει το γιο-γιο του όλα καλά. Πάντως σε αυτό το στάδιο μην προσπαθήσετε ούτε καν να του εξηγήσετε ότι θέλετε να κάνει «κακά» και «τσίσα» εκεί μέσα.
Αυτό που προς το παρόν χρειάζεται είναι να μάθει να το χρησιμοποιεί.
4.Βγάλτε τις πάνες.
Και βάλτε το να καθίσει στο γιο-γιο χωρίς αυτές. Ξανά, αφήστε το να νιώσει πως είναι να κάθεται εκεί χωρίς τα ρούχα του.
Σε αυτό το σημείο μπορείτε να αρχίσετε να του εξηγείτε ότι αυτό είναι κάτι που ο μπαμπάς η μαμά (ακόμη και τα μεγαλύτερα αδέλφια) κάνουν κάθε μέρα.
Ότι κατεβάζουν τα ρούχα τους πριν καθίσουν στην τουαλέτα και αυτό είναι το σωστό για όλους τους «μεγάλους»
5.Εξηγείστε την διαδικασία
Δείξτε του που πρέπει να πηγαίνει μόλις νιώθει την ανάγκη να κάνει κάτι. Όταν τα ξανακάνει στην πάνα του πάρτε την και πηγαίνετε μαζί του να την αδειάσετε στο γιο-γιο.
Αυτό θα το βοηθήσει να συνδέσει τα δύο γεγονότα, ότι κάθεται στο γιο-γιο για να κάνει κάτι. Αφού αδειάσετε το γιο-γιο στην τουαλέτα αφήστε τον να τραβήξει αν θέλει το καζανάκι, αλλά μην το πιέσετε αν βλέπετε ότι φοβάται τον θόρυβο.
Έτσι θα αρχίσει να εννοεί ότι προσπαθούμε να διώχνουμε τα κακά μακριά από το σπίτι και με ποιο τρόπο φεύγουν. Μάθετε του να ντύνεται πάλι και να πλένει τα χέρια του μόλις τελειώνει.
Διαβάστε επίσης: Πότε είναι έτοιμο το παιδί να βγάλει την πάνα; Δείτε 8 σημάδια.
6.Δώστε του ανεξαρτησία
Ενθαρρύνετέ το να χρησιμοποιεί το γιο-γιο του όποτε νιώθει την ανάγκη να το κάνει. Αλλά βεβαιωθείτε ότι ξέρει ότι μπορεί να σας απευθυνθεί και ότι θα τον βοηθήσετε πηγαίνοντας τον στο μπάνιο, εφόσον σας θέλει.
Αν μπορείτε αφήστε τον μερικές φορές, να κινείται στο σπίτι χωρίς πάνες.(ή και χωρίς ρούχα από την μέση και κάτω) με το γιο-γιο κοντά του, και υπενθυμίζετέ του συχνά την επόμενη ώρα μήπως χρειάζεται να καθίσει.
7.Χρησιμοποιήστε τις ειδικές για την εκπαίδευση πάνες.
Εφόσον η εκπαίδευση έχει πάρει τον δρόμο της χρησιμοποιήστε τις ειδικές για αυτή την περίοδο πάνες.
Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε δύο κατηγορίες, τις αφαιρούμενες ή τις πάνες – βρακάκια.
Αντίθετα από τις κανονικές πάνες θα επιτρέπουν στο μικρό να καταλάβει πότε κάνει «τσίσα» ή «κακά».
Στην αρχή θα το χρησιμοποιείτε λίγες ώρες μόνο κάθε μέρα, ενώ το βράδυ θα συνεχίζετε με τις κλασσικές πάνες για λίγο διάστημα ακόμη.
Όταν το παιδί σας έχει σχεδόν μάθει πότε πρέπει να πηγαίνει στην τουαλέτα, είναι καιρός να δοκιμάσετε τα κανονικά εσώρουχα.
Πολλές μαμάδες έχουν ανακαλύψει ότι ένα ωραίο βρακάκι με μια αγαπημένη ζωγραφιά αποτελεί ένα σπουδαίο κίνητρο για να μείνει το μικρούλι στεγνό.
8.Πείτε το μπράβο.
Είτε του το θυμίσατε εσείς είτε το θυμήθηκε μόνο του, παινέστε το κάθε φορά που σας λεει ότι θέλει να χρησιμοποιήσει το γιο-γιο του.
9.Συνεργαστείτε.
Εφόσον εργάζεστε συνεννοηθείτε με όποιον το φροντίζει τις ώρες που λείπετε. Βεβαιωθείτε ότι αυτός που κρατάει το μικρό (η μαμά σας η baby sitter ο παιδικός σταθμός) είναι ενήμεροι για τον τρόπο που ακολουθείτε για την εκπαίδευση του μωρού σας και συμμορφώνονται ανάλογα.
Είναι πολύ σημαντικό για το παιδί σας να παίρνει το ίδιο μήνυμα από όλους τους ενήλικους, αντί να μπερδεύεται προσπαθώντας να ακολουθήσει διαφορετικές κάθε φορά οδηγίες.
10.Χειριστείτε τις αναποδιές με χάρη.
Στην ουσία κάθε παιδάκι θα έχει πολλά «ατυχήματα» πριν μάθει εξ΄ ολοκλήρου που πρέπει να τα κάνει. Είτε κατά την διάρκεια της ημέρας είτε το βράδυ.
Δεν είναι σωστό να θυμώνετε μαζί του και να το τιμωρείτε, άλλωστε δεν μόλις πρόσφατα απέκτησε την ικανότητα να ελέγχει την λειτουργία της κύστης του.
Το να το μαλώσετε, να το βάλετε να μαζέψει την ακαταστασία ή να το υποχρεώσετε να κάθεται με τις ώρες στο γιο-γιο μέχρι να τα κάνει το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει είναι να δημιουργήσει άρνηση και δυσαρέσκεια για την εκπαίδευση.
Με ηρεμία καθαρίστε το, και πείτε του ότι την άλλη φορά θα είναι καλύτερα αν θυμηθεί να χρησιμοποιήσει το γιο-γιο του.
11.Νυχτερινή εκπαίδευση.
Ακόμη και όταν θα έχει μάθει να μένει στεγνό και καθαρό όλη μέρα, θα περάσουν αρκετοί μήνες πριν καταφέρει το ίδιο και το βράδυ, έτσι μην πετάξετε ακόμη τις πάνες.
Αν δεν τις θέλει, ή εσείς προτιμάτε να του τις ξεμάθετε βάλτε ένα αδιάβροχο κάλυμμα στο στρώμα του για να διευκολύνεστε στο καθάρισμα που θα σας προκύπτει.
Σε αυτή την ηλικία οι σωματικές του λειτουργίες δεν έχουν ωριμάσει αρκετά ώστε να ξυπνάει στη μέση της νύχτας γιατί θέλει να πάει στο μπάνιο.
Θα περιορίσετε τη νυχτερινή ενούρηση με το να μην του δίνετε πολλά υγρά πριν πέσει για ύπνο.
Επίσης είναι καλό να ξέρει ότι αν ξυπνήσει επειδή θέλει να πάει στο μπάνιο, μπορεί να σας φωνάξει για να το βοηθήσετε.
Αφήστε το γιο-γιο κάπου κοντά του για την περίπτωση που θα θελήσει να το χρησιμοποιήσει.
12.Μην σας πιάνει πανικός – σίγουρα θα τα καταφέρει.
Μπορεί να μην το πιστεύετε ειδικά αν το μωρό σας είναι από αυτά που μαθαίνουν δύσκολα, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να μην μάθει τελικά.
Χαλαρώστε και ακολουθήστε τους δικού σας ρυθμούς χωρίς να στεναχωριέστε αν καθυστερεί περισσότερο από κάποια άλλα συνομήλικά του παιδάκια.
Κάποια στιγμή θα τα καταφέρει και δεν θα ξαναχρειαστείτε πάνες, τουλάχιστον όχι μέχρι το επόμενο μωρό……