Είναι επικίνδυνα τα φάρμακα στην εγκυμοσύνη;
Όταν μια γυναίκα μένει έγκυος, είναι πολύ σημαντικό:
- να ζει υγιεινά
- να τρώει θρεπτικά φαγητά,
- να ξεκουράζεται
- και να ασκείται τακτικά.
-Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγει οτιδήποτε μπορεί να βλάψει την ίδια και το μωρό. Πρέπει να:
- σταματήσει το αλκοόλ,
- τα τσιγάρα
- και τα φάρμακα.
-Αν είστε έγκυος πρέπει να καταλάβετε πως οτιδήποτε βάζετε στο σώμα σας περνάει από το αίμα σας στο αίμα του μωρού .
Έτσι είναι καλύτερα να αποφεύγονται τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, ειδικά τις πρώτες οχτώ εβδομάδες της εγκυμοσύνης (δέκα εβδομάδες μετά την τελευταία περίοδο).
Αυτή η πρώτη περίοδος είναι πολύ σημαντική γιατί σχηματίζονται η καρδιά, τα πνευμόνια και ο εγκέφαλος του μωρού σας.
Να θυμάστε ότι χωρίς φάρμακα είστε ασφαλής. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου τα πλεονεκτήματα των φαρμάκων ξεπερνούν κάποια ρίσκα.
Τι επιλογές έχετε;
Αν έχετε κρυολογήσει και είστε έγκυος, έχετε κι άλλες επιλογές. Πριν πάρετε φάρμακο, δοκιμάστε άλλους τρόπους για να ανακουφιστείτε.
Για κρύωμα και βήχα, είναι καλύτερα να ξεκουραστείτε, να πίνετε πολλά υγρά και να χρησιμοποιείτε έναν υγραντήρα.
Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να σας δώσει ο γιατρός φάρμακα. Να τα πάρετε ακριβώς όπως γράφει η συνταγή του γιατρού σας.
Αν έχει γράψει αντιβιοτικό, να πάρετε όλο το φάρμακο.
Θυμηθείτε, όσο πιο υγιής είστε, τόσο πιο υγιές θα είναι το μωρό σας.
Πως θα παίρνω ασφαλή φάρμακα κατά την εγκυμοσύνη;
- Πρώτα απ’ όλα χρειάζεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο. Αν χρειαστεί να πάρετε κάποια φάρμακα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα επιπλοκής.
- Σιγουρευτείτε να συζητήσετε με τον γιατρό την πιθανότητα να παίρνετε τη μικρότερη δυνατή δόση για μικρότερο διάστημα
- Σιγουρευτείτε ότι παίρνετε την αγωγή όταν σας είναι περισσότερο χρήσιμη. Για παράδειγμα αν παίρνετε κάποια φάρμακα για το κρύωμα, είναι πιο χρήσιμο να τα πάρετε τη νύχτα για να μπορέσετε να κοιμηθείτε.
- Θυμηθείτε να ακολουθήσετε σωστά όλες τις οδηγίες που σας έδωσε ο γιατρός σας.
- Κάποια φάρμακα είναι καλύτερα να παίρνονται με άδειο στομάχι, ενώ άλλα μαζί με το γεύμα.
- Επίσης, προσπαθήστε να παίρνετε όλες τις συνταγές από το ίδιο φαρμακείο. Έτσι ο φαρμακοποιός μπορεί να σας προειδοποιήσει για κάποιες αλληλεπιδράσεις πολλών φαρμάκων.
- Να σιγουρευτείτε ότι ελέγξατε τη συνταγή και ότι είναι αυτό που σας έδωσε ο γιατρός.
- Πάντα να ρωτάτε για πιθανές παρενέργειες και ποιες πρέπει να αναφέρονται στον γιατρό.
- Τα φάρμακα καταπίνονται ευκολότερα αν πιείτε λίγο νερό πριν τα πάρετε και αν πιείτε ολόκληρο ποτήρι μετά.
- Αν και συνίσταται να μείνετε μακριά από τα φάρμακα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υπάρχουν κάποια που θεωρούνται ασφαλή. Καλύτερα όμως να τα πάρετε μετά τις 10 πρώτες εβδομάδες και με την άδεια του γιατρού σας.
Αποφύγετε την ασπιρίνη στην εγκυμοσύνη
Στις περισσότερες των περιπτώσεων μια έγκυος δεν πρέπει να παίρνει ασπιρίνη. Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις που υπάρχει κίνδυνος κάποιων επιπλοκών και στις οποίες χορηγείται παιδική ασπιρίνη (μικρή δόση ασπιρίνης) αλλά μόνο με την έγκριση του γιατρού.
Η χορήγηση ασπιρίνης στην αρχή της εγκυμοσύνης έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο αποβολής.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην χρησιμοποιήσετε ασπιρίνη τους τελευταίους 3 μήνες της εγκυμοσύνης (εκτός αν έχετε καθοδηγηθεί ειδικά από τον γιατρό), γιατί μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο αγέννητο μωρό ή επιπλοκές στον τοκετό.
Επίσης η ασπιρίνη μεταφέρεται στο μητρικό γάλα και έχει υπολογιστεί ότι το μωρό που θηλάζει λαμβάνει το 4-8% από τη δόση που πήρε η μητέρα.
Η συνεχόμενη λήψη μικρών δόσεων ασπιρίνης μπορεί να είναι καταστρεπτική για τα μωρά, γιατί τείνει να συγκεντρώνεται στο σώμα τους.
Σε μερικές χώρες, οι γυναίκες που θηλάζουν συμβουλεύονται να μη χρησιμοποιούν ασπιρίνη γιατί μπορεί να αναπτυχθεί στο μωρό το σύνδρομο Reye. Αυτό είναι μια σπάνια κατάσταση που επηρεάζει το μυαλό και το συκώτι και παρατηρείται συχνά σε παιδιά που χρησιμοποιούσαν ασπιρίνη κατά τη διάρκεια μιας ίωσης.
Επειδή δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία που καθορίζουν την ποσότητα ασπιρίνης που μπορεί να συσσωρευτεί στο μωρό και τα αποτελέσματα στην υγεία του, γι’ αυτό η λήψη ασπιρίνης θεωρείται μη ασφαλής.
Πώς να αποφασίσω αν πρέπει να πάρω φάρμακα στην εγκυμοσύνη;
Όταν αποφασίζετε αν θα πάρετε φάρμακα ή όχι, εσείς και ο γιατρός σας χρειάζεται να μιλήσετε για τη χρησιμότητα του φαρμάκου και για τα ρίσκα.
- Χρησιμότητα: ποια είναι τα καλά που μπορεί να μου προσφέρει ένα φάρμακο (εμένα και το μωρό μου);
- Ρίσκα: με ποιους τρόπους μπορεί να βλάψει το φάρμακο εμένα και το μωρό μου;
- Μπορεί να υπάρχουν στιγμές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όπου το να χρησιμοποιήσεις ένα φάρμακο είναι θέμα επιλογής.
- Κάποιες επιλογές που κάνετε με το γιατρό σας, μπορεί να διαφέρουν αν είστε έγκυος, απ’ όταν δεν ήσασταν έγκυος. Υπάρχουν όμως φορές που το να χρησιμοποιήσετε φάρμακα δεν είναι θέμα επιλογής. Είναι απαραίτητο. Κάποιες γυναίκες πρέπει να χρησιμοποιήσουν φάρμακα στην εγκυμοσύνη τους, αλλιώς θα έχουν σοβαρά προβλήματα κι αυτές και τα μωρά τους.
Από πού καταλαβαίνουν οι γιατροί ποια φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη;
Οι γιατροί παίρνουν πληροφορίες για τα φάρμακα από τις ετικέτες τους, και τις συσκευασίες του, από βιβλία και από έρευνες.
Επίσης μοιράζονται τις γνώσεις τους με άλλους γιατρούς και μιλούν με τους ανθρώπους που κατασκευάζουν και πουλούν αυτά τα φάρμακα.
Αν έχω προβλήματα υγείας και παίρνω φάρμακα, πρέπει να τα σταματήσω στην εγκυμοσύνη;
Αν είστε έγκυος, πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας για τα φάρμακα που παίρνετε. Δεν θα τα σταματήσετε από μόνη σας.
Οι βιταμίνες είναι ασφαλείς στην εγκυμοσύνη;
Οι πολύ-βιταμίνες είναι ασφαλές να χρησιμοποιούνται στην εγκυμοσύνη και μάλιστα βοηθούν πολύ.
Οι γυναίκες που είναι έγκυες πρέπει να χρησιμοποιούν καθημερινά πολύ-βιταμίνες που περιέχουν τουλάχιστον 400 mg φολικό οξύ.
Είναι σημαντικό να λαμβάνετε την κατάλληλη δόση που θα σας πει ο γιατρός σας, γιατί η υπερβολική κατανάλωση βιταμινών μπορεί να βλάψει το μωρό σας.
Λοιπόν αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε φάρμακα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.
Και να θυμάστε, πως αν και τα φάρμακα είναι επικίνδυνα, υπάρχουν περιπτώσεις που αν δεν τα χρησιμοποιήσετε είναι περισσότερο επικίνδυνο για σας και το μωρό σας!!!!!! Δεν είναι πάντα θέμα επιλογής σας!!!!!!!!!!