Παγκόσμια εβδομάδα Μητρικού θηλασμού από 1η έως 7 Νοεμβρίου και για φέτος το σύνθημα είναι «Θεμέλιο Ζωής» και γιορτάζεται με διάφορες δράσεις, πολλές εκ των οποίων αφορούν τη δημόσια τέλεσή του.
Στη χώρα μας η νομοθεσία από το 2014 προβλέπει ότι για τη διευκόλυνση του μητρικού θηλασμού πρέπει να υπάρχει ειδικός χώρος σε δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά κέντρα, μουσεία κ.α. καθώς και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι ώστε οι μητέρες να μπορούν να αντλούν το γάλα τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, χθες Κυριακή 4 Νοεμβρίου, το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας διοργάνωσε τον 9ο Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό σε περισσότερες από 50 πόλεις της χώρας.
Μητρικός Θηλασμός- πληροφορίες και νέα δεδομένα
Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της δεύτερης εθνικής μελέτης για τον μητρικό θηλασμό (2017) τα ποσοστά αποκλειστικού Μητρικού Θηλασμού την πρώτη ημέρα ζωής ήταν 66% (41% το 2007), στο τέλος του πρώτου μήνα 40% (21% το 2007), στον τρίτο μήνα 27% (11% το 2007), ενώ παρέμειναν χαμηλά στο τέλος του έκτου μήνα (0,8%).
Ωστόσο, στο τέλος του 6ου μήνα οι μισές περίπου μητέρες συνεχίζουν να θηλάζουν και το 1/3 θηλάζουν χωρίς να χορηγούν υποκατάστατο μητρικού γάλακτος.
Όπως εξηγεί η παιδίατρος κ. Ιωάννα Αντωνιάδου-Κουμάτου, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής και υπεύθυνη του προγράμματος «Αλκυόνη:
Εθνική Πρωτοβουλία Προαγωγής του Μητρικού Θηλασμού» μετά από πέντε έτη εντατικής δράσης της «ΑΛΚΥΟΝΗΣ», τα αποτελέσματα της δεύτερης εθνικής μελέτης για τον Μητρικό Θηλασμό επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα του προγράμματος αλλά και υπογραμμίζουν την ανάγκη συνέχισής του.
Σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά δεδομένα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF υπογραμμίζουν την αξία των πρώτων 1000 ημερών ζωής ως μία περίοδο από τις πιο σημαντικές και καθοριστικές στη ζωή του νέου ανθρώπου.
Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός συστήνεται μέχρι το τέλος του 6ου μήνα και ανάλογα με την επιθυμία μητέρας-παιδιού, παράλληλα με τη χορήγηση στερεών τροφών έως τα 2 έτη.
Κι αυτό γιατί το μητρικό γάλα αποτελεί την πιο κατάλληλη τροφή σίτισης για τα βρέφη αφού περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά (σάκχαρα, λίπη, πρωτείνες, ιχνοστοιχεία). Ταυτόχρονα, είναι πλούσιο σε κύτταρα, ορμόνες και ανοσοσφαιρίνες.