Σπιτικά μπισκότα
Θα χρειαστείτε:
- 250γρ. βούτυρο,
- 125γρ. ζάχαρη άχνη,
- 2 αυγά, μία δόση βανίλια,
- μισό κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- και περίπου 500γρ. αλεύρι (μαλακό ή για όλες τις χρήσεις).
-Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο (αφού το έχετε αφήσει προηγουμένως να μαλακώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος) μαζί με τη βανίλια και την άχνη μέχρι το μείγμα να αφρατέψει.
-Έπειτα, προσθέστε στο μείγμα τα αυγά ένα-ένα.
-Κοσκινίζετε το μπέικιν πάουντερ μαζί με το αλεύρι, το προσθέτετε στο μείγμα του βουτύρου και το ανακατεύετε με το χέρι.
-Μια καλή ιδέα είναι να αγοράσετε μικρές φόρμες με τη βοήθεια των οποίων θα κόψετε τη ζύμη σε σχήμα δέντρου, καμπανούλας, μπαστουνιού ή αστεριού.
-Αυτά τα μπισκότα, αφού ψηθούν, μπορείτε να τα κάνετε στολίδια και να τα κρεμάσετε στο χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Το αστέρι του Αϊ-Βασίλη
-Θα χρειαστείτε:
- 21/2 κούπες φάριν-απ,
- 11/2 κούπα ζάχαρη,
- 1 κουτί βούτυρο,
- 1 κούπα γάλα,
- 4 βανίλιες,
- 4 αυγά.
Για την επικάλυψη:
-600γρ. πάστα αμυγδαλόψιχας (μαρζιπάν),
-11/2 κιλό λευκό γλάσο,
-στρογγυλή βάση τούρτας διαμέτρου 23εκ.
Για το ντεκόρ:
-2μ. κόκκινη κορδέλα,
-350γρ. αμυγδαλόπαστα,
-φυτικά χρώματα σε μπλε, μαύρο, πράσινο, ροζ, κίτρινο και κόκκινο,
-έναν μικρό πλάστη,
-διάφανη μεμβράνη,
-φόρμα σε σχήμα αστεριού,
-εργαλεία σχεδιασμού,
-ροζ σκόνη ζαχαροπλαστικής,
-λεπτό πινέλο,
-κορνέ,
-μαύρο γλάσο για τα μάτια.
Εκτέλεση:
- Χτυπήστε το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει και προσθέστε τη ζάχαρη, τα αυγά, τις βανίλιες, το γάλα και το αλεύρι.
- Ανακατέψτε το μείγμα για τέσσερα λεπτά. Βουτυρώστε καλά και αλευρώστε μια φόρμα κέικ διαμέτρου 15 εκατοστών.
- Αδειάστε το μείγμα στη φόρμα και ψήστε το στους 175°C για μία περίπου ώρα.
- Αφήστε το κέικ να κρυώσει.
- Έπειτα, καλύψτε το με γλάσο και ανοίξτε με πλάστη το μαρζιπάν σκεπάζοντας το κέικ.
- Τυλίξτε την κορδέλα γύρω από τη βάση του, δέστε το και κάντε έναν διπλό κόμπο.
Χρωματίστε την πάστα για το αγιοβασιλιάτικο αστέρι ως εξής:
-Ένα κομμάτι σε μέγεθος καρυδιού απαλό μπλε, ένα άλλο σε μαύρο, ένα άλλο -ίδιου μεγέθους- πράσινο, ένα άλλο σε μέγεθος φουντουκιού ροζ, ένα κομμάτι σε μέγεθος μπιζελιού κίτρινο, ένα άλλο σε μέγεθος καρυδιού άσπρο και το υπόλοιπο κόκκινο.
-Για να φτιάξετε το αστέρι του Αϊ-Βασίλη, ξεκινήστε με το κόκκινο αστέρι της βάσης, που θα είναι το σώμα του.
-Ανοίξτε την πάστα σε πάχος 4 χιλιοστών και χρησιμοποιήστε φόρμα σε σχήμα αστεριού για να σχηματίσετε το σώμα.
-Κολλήστε το αστέρι απευθείας πάνω στο κέικ ή τοποθετήστε το σε βάση, την οποία έχετε καλύψει με μια παχιά στρώση γλάσο από ζάχαρη, και αφήστε το να στεγνώσει εκεί πριν το βάλετε στο κέικ.
-Ξετυλίξτε την υπόλοιπη πάστα και χρησιμοποιώντας τα εργαλεία σχεδιασμού φτιάξτε τα γάντια, τις μπότες, τη ζώνη, το δέντρο, το καπέλο, το πρόσωπο και τη γενειάδα του Αϊ-Βασίλη όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Κολλήστε τα πάνω στο κόκκινο αστέρι με λίγο γλάσο.
Χριστουγεννιάτικα χωνάκια για καραμέλες
Μια έξυπνη, καλαίσθητη και οικονομική ιδέα για να κάνετε δωράκια στους καλεσμένους σας το βράδυ του χριστουγεννιάτικου ρεβεγιόν.
Θα χρειαστείτε:
- χοντρό χαρτί συσκευασίας σε κόκκινο χρώμα,
- χάρτινη κορδέλα,
- αυτοκόλλητες ετικέτες με εορταστικό σχέδιο,
- κόλλα,
- καραμέλες ή ζαχαρωτά τύπου γλασέ (συσκευασμένα για να μη λιώσουν).
-Κόβετε το χαρτί στις διαστάσεις μιας χαρτοπετσέτας και το τυλίγετε σαν χωνάκι.
-Το κολλάτε γύρω-γύρω με προσοχή και το γεμίζετε με καραμέλες.
-Φτιάχνετε ένα φιογκάκι και το κολλάτε στο χωνάκι με την αυτοκόλλητη ετικέτα στη μυτερή κορυφή.
-Το κομψό δωράκι σας είναι έτοιμο.