Ο ήλιος κάνει καλό στα κόκκαλά μας!
Έρευνες απέδειξαν ότι η ολιγόλεπτη έκθεσή μας στον ήλιο,και κυρίως στον ελληνικό, λαμπρό ήλιο, βοηθάει τον οργανισμό μας να παράγει βιταμίνη D,η οποία κάνει τα κόκκαλά μας γερά σαν ατσάλι!
Η σημασία της βιταμίνης D
Η βιταμίνη D είναι αναγκαία για τη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό μας. Το ασβέστιο είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη των οστών, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία των μυών, της καρδιάς και του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Η πιο σημαντική πηγή της βιταμίνης D είναι το φυσικό φως. Για αυτό είναι γνωστή και ως η «βιταμίνη του ήλιου»! Όπως ένα λουλούδι χρειάζεται το φυσικό φως για να τραφεί, να μεγαλώσει και να γίνει δυνατό μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης, έτσι και ο άνθρωπος έχει ανάγκη το φως για να ενεργοποιήσει τη βιταμίνη D που είναι αποθηκευμένη στο σώμα μας.
Βιταμίνη d και εγκυμοσύνη:
Τι συμβαίνει με τις εγκύους και τα έμβρυα που κυοφορούν;
Οι έγκυοι, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη σε βιταμίνη D. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτές τις έρευνες, οι γυναίκες που παρουσίαζαν έλλειψη βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, γέννησαν παιδιά, τα οποία είχαν κόκκαλα όχι τόσο πυκνά, όσο τα παιδιά γυναικών με κανονικά ποσοστά βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Θεωρείται ότι η έλλειψη βιταμίνης D συνδέεται με την πυκνότητα του κοκκάλου και ορίζει μερικές φορές και το ποσοστό εμφάνισης οστεοπόρωσης μετέπειτα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες οι οποίες είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D ιδιαίτερα στο τελευταίο κομμάτι της εγκυμοσύνης τους, γέννησαν παιδιά τα οποία στην ηλικία των 10 ετών είχαν χαμηλή πυκνότητα οστών.
Βιταμίνη d και ήλιος
Πώς ο ήλιος ενεργοποιεί το σώμα μας να παράγει την «βιταμίνη του ήλιου»;
Δυστυχώς, ο οργανισμός μας δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του ασβέστιο. Πώς, όμως, το ασβέστιο απορροφάται από τον οργανισμό και τελικά καταλήγει στα κόκκαλά μας; Μα, φυσικά, με τη βοήθεια της βιταμίνης D! Καθημερινά πρέπει να ‘αποθηκεύουμε’ περίπου 400 μονάδες βιταμίνης D στον οργανισμό μας. Υπολογίζεται ότι περίπου το 20% της βιταμίνης D που χρειαζόμαστε το παίρνουμε από τις τροφές (συκώτι, βοδινό, μοσχάρι, γαλακτοκομικά, αυγά, ψάρια) ενώ το 80% το λαμβάνουμε από τον ήλιο!
Η διαδικασία είναι απλή: Η υπεριώδης ακτινοβολία διασπά τη χοληστερίνη που βρίσκεται υποδορίως και έτσι συντίθεται η βιταμίνη D. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι χρειάζεται να κάθεστε με τις ώρες στον ήλιο.
Έχει υπολογιστεί ότι η έκθεσή μας 3-4 φορές την εβδομάδα για 10-15 λεπτά στον ήλιο είναι αρκετή για να πάρουμε την ποσότητα της βιταμίνης που χρειαζόμαστε!
Ωστόσο, μην κάνετε υπερβολές: Αρκεί η έκθεση των χεριών, του προσώπου και των ποδιών για τη σύνθεση της βιταμίνης. Βέβαια, όταν καθόμαστε στη σκιά ή όταν υπάρχει συννεφιά παράγεται πολύ μικρή ποσότητα βιταμίνης D.
Ποιες είναι οι πιο ευαίσθητες ομάδες;
Πρέπει να γνωρίζετε πώς δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες ανάγκες σε βιταμίνη D. Τα μικρά παιδιά, που βρίσκονται στην ανάπτυξη χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες, αλλά και οι έγκυες γυναίκες, οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης, και οι ηλικιωμένοι, που έχουν μειωμένη ικανότητα σύνθεσης βιταμίνης D.
Έλλειψη βιταμίνη d (ντε) : Αιτίες
Πότε παράγουμε λιγότερη βιταμίνη D; Όταν:
– έχουμε σκουρόχρωμο δέρμα
– ζούμε σε μέρη με λιγότερη ηλιοφάνεια και περισσότερη συννεφιά
και άρα δεν έχουμε συχνή έκθεση στο ήλιο
– χρησιμοποιούμε αντηλιακό με πολύ μεγάλο δείκτη προστασίας (για τους ενήλικες)
– υπάρχει έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση (εννοώντας κυρίως τα αστικά κέντρα)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :
-
Έκθεση στον ήλιο : δερματικές βλάβες και προστασία
-
Πρόληψη πνιγμού για παιδιά στην θάλασσα : Οδηγίες
-
Ασφάλεια στις καλοκαιρινές διακοπές : Δείτε 7 χρήσιμες συμβουλές
-
Μπάνιο σε λίμνες και ποτάμια : Τι πρέπει να προσέξετε ;