Πώς να του κόψετε τον… βήχα
Ο βήχας είναι ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα των παιδικών ασθενειών και παρά το γεγονός ότι μπορεί ορισμένες φορές να ακούγεται σχεδόν… τρομακτικός, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν είναι σύμπτωμα κάποιας σοβαρής ασθένειας.
Γι αυτό δεν χρειάζεται να ανησυχείτε υπερβολικά και να πανικοβάλλεστε!
Παρακολουθείστε απλά με προσοχή την εξέλιξη του και με αγάπη και πολλά χαδάκια, θα περάσει γρήγορα ο ¨κακός¨ βήχας που ταλαιπωρεί το πιτσιρίκι σας.
Στην πραγματικότητα ο βήχας είναι ένα υγιές και σημαντικό αντανακλαστικό που βοηθάει να καθαρίσουν οι αεραγωγοί στο λαιμό και το στήθος.
Ορισμένες φορές, όμως, ο βήχας του μικρού σας μπορεί να σας οδηγήσει στο ιατρείο του παιδιάτρου. Γι’ αυτό καλό θα είναι να είστε σε θέση να αναγνωρίζετε τα διαφορετικά είδη βήχα,
ώστε να μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε κατάλληλα και να γνωρίζετε πότε πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.
Τα διαφορετικά είδη βήχα και η σημασία τους
Όπως τονίσαμε ήδη, υπάρχουν διαφορετικά είδη βήχα και καθένα από αυτά συνδέεται με κάποια ή κάποιες ασθένειες.
Αν εσείς, ωστόσο, ανησυχείτε ότι μπορεί ο βήχας του μικρού σας να είναι σύμπτωμα κάποιας σοβαρότερης ασθένειας ή έχετε ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα που παρουσιάζει, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να απευθυνθείτε στον παιδίατρο που το παρακολουθεί.
Υπόκωφος βήχας:
Προκαλείται συνήθως από φλεγμονή ή οίδημα στην ανώτερη αναπνευστική οδό.
Μπορεί, επίσης, να προκληθεί από παιδική λαρυγγίτιδα, δηλαδή φλεγμονή του λάρυγγα και της τραχείας.
Η παιδική λαρυγγίτιδα μπορεί να οφείλεται σε κάποια αλλεργία, στην αλλαγή της θερμοκρασίας τη νύχτα ή στις περισσότερες περιπτώσεις, σε λοίμωξη της ανώτερης αναπνευστικής οδού από ιό.
Όταν η αναπνευστική οδός ενός παιδιού μολυνθεί, μπορεί να δημιουργηθεί πρήξιμο κοντά ή κάτω από τις φωνητικές του χορδές, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να αναπνεύσει. Τα παιδάκια κάτω των 3 ετών παθαίνουν συχνά παιδικές λαρυγγίτιδες, γιατί οι τραχείες τους είναι πιο στενές.
Η παιδική λαρυγγίτιδα μπορεί να παρουσιαστεί ξαφνικά, ακόμη και στη μέση της νύχτας, όταν το μικρό σας κοιμάται. Συχνά συνοδεύεται από θορυβώδη, τραχειά αναπνοή (ορισμένοι γιατροί το περιγράφουν ως τραχύ, μουσικό ήχο) που παρατηρείται όταν το παιδί εισπνέει.
Παροξυσμικός βήχας/κοκίτης :
Είναι μια μόλυνση της αναπνευστικής οδού που προκαλείται από ένα βακτήριο και χαρακτηρίζεται από έναν ήχο παροξυσμικού βήχα, όταν το παιδί εισπνέει.
Άλλα συμπτώματα του κοκίτη περιλαμβάνουν μυτούλα που τρέχει, φτέρνισμα, ήπιο βήχα και δέκατα.
Αν και ο κοκίτης μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι πιο σοβαρός σε βρέφη κάτω του 1 έτους, που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Ο κοκίτης είναι μια άκρως μεταδοτική ασθένεια, καθώς το βακτήριο μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω σταγονιδίων που μεταφέρονται από τη μύτη ή το στόμα του ασθενούς, όταν αυτός φταρνιστεί, βήξει ή γελάσει.
Βήχας με αγκομαχητό:
Όταν ο βήχας του μικρού σας συνοδεύεται από ένα ήχο που μοιάζει με αγκομαχητό, αυτό μπορεί να είναι σημάδι, ότι η κατώτερη αναπνευστική του οδός έχει μολυνθεί.
Υπάρχει, επίσης, η πιθανότητα, ειδικά σε μικρότερα παιδάκια, να έχει φράξει κάποιο ξένο αντικείμενο την κατώτερη αναπνευστική οδό ή κάποια βλέννα.
Νυχτερινός βήχας:
Πολλά είδη βήχα χειροτερεύουν στη διάρκεια της νύχτας, γιατί η συμφόρηση στη μύτη καταλήγει στον λαιμό του παιδιού και προκαλεί ερεθισμό, δεδομένου ότι το παιδί βρίσκεται σε οριζόντια στάση.Πρόβλημα δημιουργείται μόνο στην περίπτωση που το μικρό σας δεν μπορεί να κοιμηθεί εξαιτίας του βήχα.
Επίσης, όταν η μύτη είναι κλειστή, το παιδί αναπνέει από το στόμα, ξηραίνεται ο φάρυγγας και πάλι το παιδί αρχίζει να βήχει.Νυχτερινό βήχα μπορεί να προκαλέσει και το άσθμα, καθώς οι αεραγωγοί έχουν την τάση να γίνονται πιο ευαίσθητοι και να ερεθίζονται περισσότερο το βράδυ.
Ημερήσιος βήχας:
Είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, που μπορεί να οφείλεται σε αλλεργίες, άσθμα, κρυολογήματα ή άλλες μολύνσεις του αναπνευστικού. Ο κρύος αέρας ή η έντονη δραστηριότητα μπορεί να τον επιδεινώσουν, ενώ υποχωρεί συνήθως το βράδυ που το παιδί ξεκουράζεται. Καλό θα ήταν να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει τίποτα στο σπίτι σας –όπως αποσμητικά χώρου και ιδιαίτερα καπνός από τσιγάρο- που να προκαλεί βήχα στο μικρό σας.
Βήχας με πυρετό:
Αν το μικρό σας έχει βήχα, δέκατα και μυτούλα που τρέχει, το πιθανότερο είναι ότι έχει ένα κοινό κρυολόγημα. Αν, όμως, παρουσιάσει πυρετό 390 C και άνω, μπορεί να είναι σημάδι πνευμονίας, ιδιαίτερα σε περίπτωση που αισθάνεται ατονία και αναπνέει γρήγορα.
Αν συμβεί κάτι τέτοιο, καλέστε αμέσως τον γιατρό.
Βήχας με εμετό:
Συχνά τα παιδιά βήχουν τόσο πολύ που στραβοκαταπίνουν, με αποτέλεσμα να κάνουν εμετό. Δεν πρόκειται, ωστόσο, για ανησυχητικό σημάδι, εκτός αν ο εμετός επιμείνει.
Επίσης, αν το μικρό σας έχει βήχα λόγω κρυολογήματος ή κρίσης άσθματος, μπορεί να κάνει εμετό, καθώς οι βλέννες κυλούν προς το στομάχι και προκαλούν ναυτία.
Επίμονος βήχας:
Ο βήχας που προκαλείται από κρυολόγημα μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, ειδικά αν το μικρό σας παθαίνει το ένα κρυολόγημα μετά το άλλο.
Επίσης, αλλεργίες, άσθμα ή μια χρόνια λοίμωξη στα ιγμόρια ή στις αναπνευστικές διόδους, μπορεί να ευθύνονται για τον επίμονο βήχα. Αν, όμως, ο βήχας του μικρού σας διαρκεί ήδη 3 εβδομάδες, καλό θα είναι να επισκεφτείτε το γιατρό σας.
Πότε να ενημερώσετε τον παιδίατρο για τον βήχα του παιδιού σας:
Αν και ο βήχας σε γενικές γραμμές δεν υποκρύπτει τίποτα σοβαρό, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο που παρακολουθεί το αγγελούδι σας σε περίπτωση που:
- Δυσκολεύεται να αναπνεύσει.
- Αναπνέει πιο γρήγορα απ’ ότι συνήθως.
- Τα χείλη, το πρόσωπο ή η γλώσσα του αποκτούν μπλε ή μαβί χρώμα.
- Έχει υψηλό πυρετό (ιδιαίτερα για μωράκια κάτω των 3 μηνών).
- Παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης.
- Κάνει εμετό κάθε φορά που βήχει.
- Όταν βήχει αποβάλλει και αίμα.
- Έχει πόνο στο στήθος.
Θεραπεία βήχα
Ένας από τους καλύτερους τρόπους να κάνει τη διάγνωση ο γιατρός είναι ακούγοντας τον βήχα. Επειδή η πλειοψηφία των αναπνευστικών ασθενειών προκαλείται από ιούς, οι γιατροί συνήθως αποφεύγουν να γράψουν φάρμακα για τον βήχα. Αν, όμως, ο γιατρός υποπτευθεί κάποια μόλυνση από βακτηρίδιο, το πιθανότερο είναι να γράψει κάποιο αντιβιοτικό για το αγγελούδι σας.
Η καλύτερη θεραπεία, πάντως, είναι ο χρόνος. Τα φάρμακα που δίνονται χωρίς ιατρική συνταγή, μπορεί να καταστείλουν για λίγο το βήχα, αλλά σίγουρα δεν θεραπεύουν την αιτία που τον προκαλεί. Γι` αυτό ποτέ μην τα χορηγείτε από μόνοι σας. Η καταστολή του βήχα με τα φάρμακα αυτά είναι πιθανό να δημιουργήσει πρόβλημα, αφού δεν αφήνει τον οργανισμό να αφαιρέσει με το βήχα τα φλέγματα, που υπάρχουν στους πνεύμονες.
Χρήσιμες συμβουλές για τον βήχα
Η θεραπεία στο σπίτι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις συμβουλές που θα σας δώσει ο παιδίατρος, ωστόσο υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να αισθανθεί καλύτερα το παιδάκι σας:
- Αν το μικρό σας πάσχει από άσθμα, βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε κατά γράμμα τις οδηγίες του παιδιάτρου και φροντίστε να του δίνετε τα φάρμακά του πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.
- Αν το μικρό σας ξυπνήσει με έναν υπόκωφο ή παροξυσμικό βήχα μέσα στη νύχτα, πηγαίνετέ το στο μπάνιο, κλείστε την πόρτα και αφήστε να τρέξει καυτό νερό για αρκετή ώρα στη μπανιέρα. Αφού το δωμάτιο γεμίσει με υδρατμούς, μείνετε εκεί με το μικρό σας για περίπου 20 λεπτά. Ο ατμός θα το βοηθήσει να αναπνέει πιο εύκολα, ενώ εσείς μπορείτε να του διαβάζετε το αγαπημένο του βιβλίο ή να του διηγηθείτε μια ιστορία, για να το κρατήσετε απασχολημένο.
- Προσπαθήστε να διατηρείτε την ατμόσφαιρα υγρή. Υπάρχουν ειδικοί υγραντήρες που παράγουν κρύους υδρατμούς. Μην υπερβάλλετε, όμως, για να μη δημιουργήσετε έντονη υγρασία στην ατμόσφαιρα.
- Δίνετε στο αγγελούδι σας αρκετά υγρά, τα οποία θα βοηθήσουν να γίνει πιο παχύρρευστη η βλέννα, ώστε να μπορεί ο οργανισμός να την αποβάλει πιο εύκολα.