ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΟ: ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ
Κάθε χρόνο, όλες οι μαμάδες έχουν απορίες σχετικά με το αντιηλιακό που πρέπει να χρησιμοποιήσουν για το παιδί τους. Εμείς, απαντούμε σ’ αυτές για να ξέρετε και φέτος όλα όσα πρέπει για να προστατεύσετε το παιδί σας από τον ήλιο.
Αναζητώντας αντιηλιακό, τι πρέπει να προσέξω για να βεβαιωθώ ότι επέλεξα το κατάλληλο;
Ένα καλό αντηλιακό πρέπει να προστατεύει τόσο από την UVA όσο και από τη UVB υπεριώδη ακτινοβολία. Πρέπει, λοιπόν, να υπάρχουν οι σχετικές ενδείξεις στη συσκευασία. Αυτό, όμως, δεν είναι αρκετό. Το αντηλιακό που θα προστατεύσει πραγματικά εσάς και το παιδί σας πρέπει να περιέχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως είναι οι βιταμίνες Ε και C, καθώς και ενυδατικά συστατικά. Πριν πάτε στο ταμείο λοιπόν, βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει αναλυτικά όλα τα συστατικά της συσκευασίας και ότι αναγράφονται οι παραπάνω ουσίες.
Υπάρχουν χημικές ουσίες στα αντηλιακά και τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει η παρατεταμένη χρήση τους στο παιδί μου;
Δυστυχώς τα περισσότερα αντηλιακά περιέχουν χημικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν κοκκινίλες ή ερεθισμό στο δέρμα. Το κακό είναι ότι το ερεθισμένο δέρμα είναι περισσότερο επιρρεπές στη ζημιά από τον ήλιο. Βέβαια, σε αντίθεση με προηγούμενες δεκαετίες, δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο αντηλιακά με χημικές ουσίες που έχουν ενοχοποιηθεί για καρκίνο. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι εξαλείφεται ο κίνδυνος από την παρατεταμένη χρήση τους, αφού υπάρχει πάντα ο κίνδυνος αλλεργιών.
Πότε μπορώ ν’ αρχίσω να χρησιμοποιώ αντιηλιακό στο μωρό μου για να το προστατεύσω απ’ τον ήλιο;
Οι ειδικοί συνιστούσαν να μη χρησιμοποιείτε αντηλιακό σε μωρά κάτω των έξι μηνών, αλλά η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής δηλώνει τώρα πια πως είναι ασφαλές να χρησιμοποιείται αντηλιακό σε τέτοιες ηλικίες, κυρίως αν χρησιμοποιείται μόνο σε μικρές περιοχές του σώματος του μωρού, που εκτίθενται στον ήλιο και δεν προστατεύονται από τα ρούχα, όπως τα χέρια και το πρόσωπο.
Παρόλα αυτά, τα μωρά πρέπει να μένουν μακριά απ’ το άμεσο ηλιακό φως γιατί μπορούν να καούν εύκολα και ίσως δε γιατρευτούν εύκολα όπως τα μεγαλύτερα παιδιά. Παρότι λοιπόν είναι πιθανότατα ασφαλές να χρησιμοποιήσετε αντιηλιακό στο μωρό σας που δεν έχει κλείσει έξι μήνες ζωής, είναι πιο ασφαλές να το κρατήσετε μακριά απ’ τον ήλιο.
Φυτικά αντηλιακά για μωρά
Είναι καλύτερα να κρατάτε το μωρό σας μακριά από τον ήλιο. Όταν αυτό όμως δεν είναι εφικτό, να διαλέγετε ένα φυσικό ή φυτικό αντιηλιακό, που περιέχει Οξείδιο του Ψευδάργυρου ή Διοξείδιο του Τιτανίου (αναζητήστε τα συστατικά στη συσκευασία).
Σε αντίθεση με τα χημικά αντιηλιακά προκαλούν ερεθισμό ή αλλεργικές αντιδράσεις γιατί το δέρμα απορροφά τα ενεργά συστατικά, το Οξείδιο του Ψευδάργυρου και το Διοξείδιο του Τιτανίου επικάθονται επάνω στην επιδερμίδα, δημιουργώντας ένα φράγμα ενάντια στις ακτίνες του ήλιου. Δεν υπάρχουν αποδείξεις πως τα χημικά αντιηλιακά είναι επικίνδυνα ή τοξικά, αλλά ακόμη δε γνωρίζουμε αρκετά για την αντίδραση των μικρών παιδιών σε αυτά τα συστατικά. Επιπλέον, τα αντηλιακά με Οξείδιο του Ψευδάργυρου και Διοξείδιο του Τιτανίου αρχίζουν να προστατεύουν αμέσως μετά την εφαρμογή, ενώ τα χημικά προϊόντα χρειάζεται να απλωθούν 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο για να τα απορροφήσει το δέρμα.
Αν χρησιμοποιείτε ένα αντιηλιακό με χημική βάση, κάντε ένα τεστ για αν βεβαιωθείτε πως το παιδί σας δε θα παρουσιάσει κάποια αντίδραση. Απλώστε μια μικρή ποσότητα στο εσωτερικό του χεριού του. Αν εμφανίσει εξάνθημα ή ερυθρότητα στο σημείο την επόμενη μέρα, διαλέξτε ένα άλλο αντιηλιακό. Βεβαιωθείτε επίσης πως το αντιηλιακό που χρησιμοποιείται έχει την ένδειξη “PABA-free.”. Το PABA χρησιμοποιούνταν κάποτε ευρέως στα αντιηλιακά, τώρα πια όμως συνδέεται με δερματικούς ερεθισμούς.
Ίσως έχετε ακούσει πως πρέπει ν’ αναζητήσετε ένα προϊόν με «ευρύ φάσμα» που προστατεύει από την ακτινοβολία UVA και UVB. Κάθε αντιηλιακό που περιέχει Οξείδιο του Ψευδάργυρου και Διοξείδιο του Τιτανίου, παρέχει αυτήν την προστασία.
Μπορώ να χρησιμοποιώ το αντηλιακό σώματος και για το πρόσωπο;
Τα αντηλιακά προσώπου και σώματος έχουν διαφορετική σύσταση. Γι’ αυτό και στο πρόσωπο χρησιμοποιούμε κρέμες, ενώ για το σώμα τα αντηλιακά έρχονται σε μορφή γαλακτώματος. Αν πάλι δεν έχετε αντηλιακή κρέμα προσώπου, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε το αντηλιακό σας για το σώμα από το να μη βάλετε καθόλου αντηλιακό στο παιδί.
Πρέπει ν’ αγοράζω καινούργιο αντηλιακό κάθε χρόνο;
Τόσο τα φυτικά, όσο και τα χημικά αντιηλιακά, χάνουν τη δράση τους μετά από ένα διάστημα, γι’ αυτό να ελέγχετε πάντα την ημερομηνία λήξης. Αν δεν την βρίσκετε ή αν το προϊόν φαίνεται να έχει στεγνώσει ή να έχει αλλάξει το χρώμα ή η υφή του, είναι πιο ασφαλές να αγοράσετε καινούργιο. Αν σκεφτείτε τον πόνο και τη δερματική βλάβη που θα υποστεί το παιδί ή το μωρό σας αν το χρησιμοποιήσετε, θα καταλάβετε ότι δεν αξίζει τον κόπο να γλιτώσετε λίγα ευρώ.
Κάθε πότε πρέπει να ανανεώνω το αντηλιακό;
Υπάρχουν πολλά καλά αντιηλιακά, κατάλληλα για παιδιά, όπως αντηλιακά για ευαίσθητες επιδερμίδες, αντιηλιακά με ωραίες μυρωδιές, όπως καρπούζι, αντιηλιακά με διάρκεια, αδιάβροχα, που απορροφούν τον ιδρώτα και αντηλιακά σε συσκευασία ψεκασμού, που απλώνονται εύκολα.
Αυτό που έχει σημασία είναι ο δείκτης προστασίας. Ο δείκτης προστασίας σας λέει πόση ώρα μπορείτε να καθίσετε κάτω απ’ τον ήλιο χωρίς να καείτε αν εφαρμόσετε το αντηλιακό, δρα δηλαδή σαν ασπίδα ενάντια στις ακτίνες του ήλιου. Αν για παράδειγμα το παιδί σας καεί μετά από 20 λεπτά σε ηλιακή έκθεση, βάζοντας αντηλιακό με δείκτη 15, του δίνετε 15 φορές προστασία.
Για μωρά από έξι μηνών και πάνω, επιλέξτε δείκτη από 15 και πάνω για να αποτρέψετε εγκαύματα και μαύρισμα. Επιλέξτε ένα αντιηλιακό που αναγράφει στην ετικέτα ότι προστατεύει και απ’ τις ακτίνες UVA και απ’ τις ακτίνες UVB.
Ποια είναι η σωστή χρήση του αντηλιακού;
Για να κάνει τη δουλειά του το αντιηλιακό, πρέπει να απλωθεί σωστά. Βεβαιωθείτε λοιπόν πως:
- Απλώνετε το αντιηλιακό κάθε φορά που θα εκτεθεί το παιδί σας στον ήλιο.
- Απλώνετε το αντιηλιακό περίπου 30 λεπτά πριν εκτεθείτε εσείς ή το παιδί σας στον ήλιο. Μην ξεχνάτε τα χείλη, τα αυτιά, τις παλάμες, τα πέλματα, τους ώμους και τον αυχένα. Σηκώστε τις τιράντες του μαγιό και βάλτε αντηλιακό από κάτω (σε περίπτωση που πέσουν καθώς κινείται το παιδί).
- Μην τσιγκουνεύεστε το αντιηλιακό. Χρησιμοποιήστε το γενναιόδωρα.
- Απλώνετε το αντιηλιακό συχνά, περίπου κάθε 2-3 ώρες, όπως συνιστά η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής. Απλώνετε κάθε φορά που ιδρώνει το παιδί, ή που μπαίνει στο νερό.
- Απλώστε ένα αδιάβροχο αντηλιακό αν το παιδί σας θα είναι γύρω απ’ το νερό ή αν θα μπει μέσα. Το νερό αντανακλά και δυναμώνει τις ακτίνες του ήλιου, συνεπώς τα παιδιά χρειάζονται προστασία που διαρκεί. Τα αδιάβροχα αντηλιακά διαρκούν περίπου 80 λεπτά στο νερό. Ανεξάρτητα όμως απ’ την ετικέτα αδιάβροχο, βεβαιωθείτε πως ξανααπλώνετε στο παιδί αντηλιακό όταν βγαίνει απ’ τη θάλασσα.
Τι μειώνει την αποτελεσματικότητα του αντηλιακού;
Η προστασία που θα παράσχει το αντιηλιακό σας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ο τύπος επιδερμίδας σας, η ποσότητα και το είδος αντιηλιακού που θα χρησιμοποιήσετε, η συχνότητα εφαρμογής του και η ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Πάντως το σίγουρο είναι ότι η χρήση αντηλιακού είναι απαραίτητη τόσο για εσάς όσο κα για το παιδί σας. Απολαύστε λοιπόν το καλοκαίρι αλλά ποτέ χωρίς αντηλιακό.