1) Πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώνει το παιδί μου στα μαθήματά του;
Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί συμφωνούν πως:
• Για παιδιά Α και Β Δημοτικού, το διάβασμα του παιδιού είναι πιο αποτελεσματικό όταν δεν υπερβαίνει 10-20 λεπτά την ημέρα.
• Για μεγαλύτερα παιδιά, χρειάζονται 30-60 λεπτά την ημέρα.
• Στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, ο χρόνος εξαρτάται απ’ τα μαθήματα. Οι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων συνήθως έχουν περισσότερες εβδομαδιαίες εργασίες που συχνά απαιτούν πολύ χρόνο.
Ο δάσκαλος του παιδιού σας μπορεί να σας πει πόσο χρόνο θα ήθελε να αφιερώνει το παιδί σας στο διάβασμα.
2)Πώς μπορώ να το βοηθήσω το παιδί με τα μαθήματά του;
Υπάρχουν πολλοί για να βοηθήσετε:
• Στείλτε το παιδί καθημερινά στο σχολείο φροντίζοντας να είναι ξεκούραστο, χορτασμένο και με θετική διάθεση.
• Δείξτε ζωηρό ενδιαφέρον για το σχολείο του παιδιού. Ρωτήστε το τι κάνουν καθημερινά εκεί και πώς νιώθει.
• Μην αφήσετε τυχόν δικές σας αρνητικές εμπειρίες να σας αποτρέψουν να ενθαρρύνετε και να στηρίξετε τη μάθηση του παιδιού σας. Πείτε του πόσο νοιάζεστε για τη μάθηση και πως συνεχίζετε να καλλιεργείτε τις γνώσεις σας διαβάζοντας, έτσι ώστε να τονίσετε τη σημασία του σχολείου.
• Αν είναι δυνατόν, δημιουργήστε έναν ήρεμο, άνετο χώρο μελέτης στο σπίτι.
• Καθιερώστε μια οικογενειακή «ώρα ησυχίας» κατά την οποία θα μελετάτε μαζί, θα διαβάζετε και θα παίζετε με το παιδί.
• Αφήστε το παιδί να διαβάσει με τον τρόπο που το εξυπηρετεί. Για παράδειγμα, ορισμένα παιδιά μελετούν καλύτερα ξαπλωμένα στο πάτωμα ακούγοντας μουσική.
• Κάντε τη μελέτη μια καθημερινή ενασχόληση και βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει καλές συνήθειες διαβάσματος.
3)Πόσο πρέπει να βοηθάω το παιδί στα διαβάσματα του;
Αυτό εξαρτάται απ’ την τάξη στην οποία φοιτά το παιδί και απ’ της συνήθειες μελέτης του. Τα μικρότερα παιδιά χρειάζονται περισσότερη βοήθεια.
- Αρχικά, βεβαιωθείτε πως το παιδί κατανοεί τι ζητούν οι ασκήσεις. Λύστε μερικές μαζί και μετά αφήστε το να συνεχίσει μόνο του.
- Όταν τελειώσει, ελέγξτε τη δουλειά του. Επαινέστε το για τις σωστές απαντήσεις και δείξτε του πώς να διορθώσει τα λάθη. Προσοχή! Μην κάνετε εσείς τα μαθήματα στη θέση του. Οι δάσκαλοι θέλουν να βλέπουν αν τα παιδιά αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα.
- Ένα απ’ τα πιο χρήσιμα πράγματα, είναι να δείξετε στο παιδί σας πως θεωρείτε τη μελέτη ιδιαίτερα σημαντική. Πολλά παιδιά κάνουν τα μαθήματά τους όταν οι γονείς δουλεύουν. Όταν είστε λοιπόν στο σπίτι, ζητήστε απ’ το παιδί σας να σας δείξει τη δουλειά του και συζητήστε τη μαζί του.
- Κάντε του ερωτήσεις και ενθαρρύνετέ το.
4)Τι κάνω αν δεν καταλαβαίνω τα μαθήματά του παιδιου μου;
Σήμερα, πιθανόν να διδάσκονται στους μαθητές μαθήματα που δεν κάνατε ποτέ εσείς, ή τα οποία δε σας άρεσαν όταν πηγαίνατε σχολείο. Μπορείτε όμως να βοηθήσετε το παιδί σας εγκωμιάζοντας την πρόοδό του, ανατρέχοντας σε κάποια βιβλιοθήκη ή στο διαδίκτυο για περισσότερες πληροφορίες γύρω από ένα μάθημα, ή ρωτώντας το δάσκαλό του. Δε χρειάζεται να είστε ειδήμων σε ένα μάθημα για να προσφέρετε τη βοήθειά σας. Υπάρχουν πολλά μέρη όπου μπορείτε να ενημερωθείτε.
5)Μπορεί το παιδί να κάνει τα μαθήματά του ακούγοντας παράλληλα μουσική ή βλέποντας τηλεόραση;
Ορισμένοι μαθητές μπορούν να μελετήσουν ακούγοντας μουσική, ενώ άλλοι χρειάζονται ησυχία. Η τηλεόραση, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα. Οι εκπαιδευτικοί ζητούν απ’ τους γονείς να κλείνουν την τηλεόραση όσο μελετά το παιδί. Έρευνες έδειξαν πως οι μαθητές περνούν περισσότερο χρόνο μπροστά απ’ την τηλεόραση, απ’ ότι μπροστά απ’ τα βιβλία τους. Παρότι η τηλεόραση μπορεί να είναι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο, είναι καλύτερα να την κλείνετε όταν διαβάζει το παιδί σας.
6) Το παιδί μου βαριέται να κάνει τα μαθήματά του. Είναι φυσιολογικό αυτό;
Είναι φυσιολογικό να βαριέται ένας μαθητής να κάνει τα μαθήματά του. Αν όμως το παιδί σας βαριέται ή είναι δυστυχισμένο, συζητήστε μαζί του και ζητήστε να μάθετε το λόγο που νιώθει έτσι. Συζητήστε επίσης με το δάσκαλο και προσπαθήστε να βρείτε μια λύση. Οι εκπαιδευτικοί θέλουν να η μελέτη να είναι εποικοδομητική. Ενημερώστε λοιπόν το δάσκαλο αν το παιδί σας θεωρεί τις σχολικές εργασίες μια εύκολη ή δύσκολη υπόθεση.. έτσι, ο δάσκαλος θα μπορέσει να δώσει σε κάθε μαθητή δουλειά για το σπίτι που ν’ ανταποκρίνεται στις ικανότητές του.
7) Όταν ρωτάω το παιδί μου αν έκανε τα μαθήματά του, απαντά πάντα καταφατικά. Πώς μπορώ να είμαι σίγουρη πως μου λέει την αλήθεια;
Κάντε τη μελέτη μια καθημερινή συνήθεια. Οι μαθητές μπορούν αν κάνουν επανάληψη στα μαθήματα, να διαβάσουν ένα εξωσχολικό βιβλίο ή να λύνουν μόνοι τους ασκήσεις ακόμη και όταν έχουν ολοκληρώσει τα μαθήματα για την επόμενη ημέρα. Ζητήστε απ’ το παιδί σας να σας δείξει τη δουλειά του, να την υπογράψετε και να γράψετε ημερομηνία. Οι δάσκαλοι θέλουν να βλέπουν γραπτά τα οποία έχουν ελεγχθεί απ’ τους γονείς. Αν το παιδί σας, σας λέει συχνά πως δεν έχει τίποτα για διάβασμα, ρωτήστε το δάσκαλο για να το επιβεβαιώσετε. Μην το ρωτάτε κάθε βράδυ αν έχει μαθήματα για μελέτη. Υποθέστε πως έχει πάντα μαθήματα για μελέτη.
8) Πρέπει να ανταμείβω το παιδί μου όταν κάνει τα μαθήματά του;
Τα παιδιά ξέρουν πότε έχουν κάνει καλή δουλειά. Η έγκρισή σας σημαίνει πολλά. Δείξτε υπερηφάνεια όταν το παιδί βάζει τα δυνατά του όποιοι και αν είναι οι βαθμοί του. Να είστε προσεκτική με τα χρήματα ή τα δώρα ως ανταμοιβή. Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί συνιστούν ν’ ανταμείβετε το παιδί με άλλους τρόπους. Την επόμενη φορά που το αγγελούδι σας θα τα πάει καλά στη σχολική εργασία, οργανώστε σαν δώρο μια οικογενειακή δραστηριότητα.