Όλα τα μικρά παιδιά είναι από τη φύση τους αεικίνητα ζιζάνια που δε σταματούν στιγμή να τρέχουν, να σκαρφαλώνουν, να χοροπηδάνε, να παίζουν, να κάνουν ποδήλατο… και συχνά να χτυπάνε τα χέρια και τα πόδια τους όπου βρουν!
Κάθε γονιός με μικρό παιδάκι σίγουρα θα έχει παρατηρήσει ότι πολλές φορές το σώμα του μετατρέπεται σε ένα μοτίβο όπου το μοβ και το κιτρινωπό χρώμα κυριαρχούν!
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα παιδιά δεν έχουν την ωριμότητα και την ετοιμότητα να προβλέψουν ή να αποφύγουν πιθανούς τραυματισμούς την ώρα του παιχνιδιού, με αποτέλεσμα να χτυπάνε διάφορα σημεία του σώματός τους και να τα μελανιάζουν.
Όλοι οι παιδίατροι συμφωνούν ότι οι μελανιές πάνω στα σωματάκια των παιδιών αποτελούν ένα πολύ φυσιολογικό και αναμενόμενο φαινόμενο.
Μάλιστα, πολλοί λένε χαριτολογώντας ότι όταν βλέπουν ένα παιδί χωρίς μελανιές, αυτόματα συμπεραίνουν ότι έχει υπερπροστατευτικούς γονείς!
Οι περισσότερες μελανιές, όπως όλοι μας γνωρίζουμε, δε χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή.
Εξαφανίζονται σιγά-σιγά από μόνες τους ενώ συχνά τα παιδιά ούτε καν που τις παίρνουν χαμπάρι.
Άλλες πάλι είναι πιο επίπονες και χρειάζονται τη φροντίδα της μαμάς στο σπίτι.
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου κάποιες μελανιές χρειάζονται άμεση ιατρική φροντίδα.
Εμείς σας παραθέτουμε μερικές απλές και χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορείτε να ανακουφίσετε το παιδάκι σας από τις μελανιές του καθώς και κάποιες ενδείξεις ή περιπτώσεις όπου πρέπει να αναζητήσετε τη βοήθεια του παιδιάτρου σας.
Ανακουφίστε το παιδί σας εύκολα και αποτελεσματικά
1.Βάλτε πάγο πάνω στην χτυπημένη περιοχή
Εάν το δέρμα του παιδιού σας είναι ανέπαφο, δηλαδή δεν έχει ανοίξει πληγή λόγω του τραυματισμού, βάλτε πάνω του πάγο για τουλάχιστον πέντε λεπτά.
Αυτό θα ανακουφίσει αμέσως το μικρό σας.Προσοχή όμως σε μια βασική λεπτομέρεια: Ο πάγος δεν πρέπει ποτέ να έρχεται σε απευθείας επαφή με το δερματάκι του.
Βάλτε τον μέσα σε ένα πανί ή σε χαρτοπετσέτες και μετά ακουμπήστε τον πάνω στο σώμα του παιδιού σας.
Εάν το δέρμα του μικρού σας έχει ανοίξει, τότε καθαρίστε το καλά, καλύψτε το με έναν αυτοκόλλητο επίδεσμο και μετά βάλτε πάγο πάνω του.
Όπως και να έχει, πρέπει να αφήσετε τον πάγο πάνω στη μελανιασμένη περιοχή για λίγα λεπτά ώστε να αποφευχθεί ή να υποχωρήσει το πρήξιμο.
Τα περισσότερα παιδιά αντέχουν μέχρι το πολύ 20 λεπτά. Εσείς προσπαθήστε να επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να υποχωρήσει αρκετά το πρήξιμο.
2.Βάλτε μια κρύα κομπρέσα πάνω στη μελανιά
Εάν ο τραυματισμός είναι ελαφρύς και το παιδί σας επαναστατεί στην αίσθηση του πάγου πάνω στο δέρμα του, τότε βάλτε του μια κρύα κομπρέσα.
Απλά βουτήξτε ένα πανάκι σε μια λεκάνη με δροσερό νερό και τοποθετήστε το πάνω στη μελανιά.
Το πιθανότερο είναι αυτή η μέθοδος να γίνει πιο αποδεκτή από το μικρό σας γιατί δε θα του φαίνεται υπερβολικό το κρύο που θα δέχεται το σωματάκι του.
3.Σηκώστε τα άκρα του
Εάν το παιδί σας έχει χτυπήσει στα χέρια ή τα πόδια του και παρόλο που του έχετε βάλει πάγο ή κομπρέσα η τραυματισμένη περιοχή συνεχίζει να πρήζεται, σηκώστε του το άκρο τοποθετώντας από κάτω ένα μαξιλάρι.
Αυτό θα συμβάλλει ώστε να μειωθεί σημαντικά το πρήξιμο, σημειώνουν οι ειδικοί.
4.Από το κρύο στραφείτε στο ζεστό
Αφού περάσουν 24 με 48 ώρες σταματήστε την εφαρμογή πάγου ή κρύων κομπρέσων και προτιμήστε τις ζεστές κομπρέσες, συμβουλεύουν οι παιδίατροι.
Το κρύο κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να συστέλλονται και αυτό βοηθάει ώστε να σταματάει γρηγορότερα η αιμορραγία.
Αφού όμως γιατρευτεί το αιμοφόρο αγγείο, το επόμενο βήμα είναι να υποχωρήσει η μελανιά.
Αυτό γίνεται με τη θερμότητα, η οποία κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται, επιτρέποντας τη ροή του αίματος, με συνέπεια η μελανιά να εξαφανίζεται γρηγορότερα.
Βάλτε λοιπόν ένα πανάκι μέσα σε μια λεκάνη με ζεστό νερό και στη συνέχεια ακουμπήστε το πάνω στη μελανιασμένη περιοχή για πέντε με δέκα λεπτά δύο ή τρεις φορές την ημέρα.
Επαναλάβετε αυτήν τη διαδικασία για δύο με τρεις ημέρες ή μέχρι να εξαφανιστεί η μελανιά.
Παράλληλα, μην ξεχάσετε να εξηγήσετε στο παιδί σας ότι η αλλαγή χρώματος της μελανιάς από κόκκινο σε μοβ, σε πρασινοκίτρινο, οφείλεται στο ότι η μελανιά σιγά-σιγά θεραπεύεται.
5.Δώστε του ένα παυσίπονο
Εάν παρ’ όλες σας τις προσπάθειες το μικρό σας συνεχίζει να πονάει, μπορείτε να του δώσετε μια παιδική ασπιρίνη ή ένα ελαφρύ παυσίπονο για να το ανακουφίσετε.
Εάν όμως το παιδάκι σας είναι κάτω των δύο ετών, καλύτερα να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας προτού κάνετε οτιδήποτε.
Επίσης, εάν η μελανιά βρίσκεται στο κεφάλι ή στο στομάχι, μη του δώσετε κανένα παυσίπονο εάν πρώτα δεν έχετε επισκεφτεί το γιατρό.
6.Φιλήστε τη μελανιά για να γίνει καλά
Ναι, ναι, είναι και αυτή μια από τις καλύτερες θεραπευτικές μεθόδους για τις μικρές και επιπόλαιες μελανιές! Γιατί ακόμα και αυτές πονάνε και ενοχλούν το παιδάκι σας.
Δώστε του λοιπόν την αγάπη και την τρυφερότητά σας μέσα από ένα φιλί πάνω στην πληγή και θα δείτε ότι θα νιώσει καλύτερα. Δεν υπάρχει καλύτερο φάρμακο από το μητρικό – και γιατί όχι το πατρικό – χάδι!