Βοηθήστε το παιδί σας να αγαπήσει το σχολείο εφαρμόζοντας τις παρακάτω συμβουλές:
• Τι έχεις να γράψεις σήμερα;
Συμβουλευτείτε το πρόχειρο τετράδιο του παιδιού με τις σημειώσεις της δασκάλας και μην περιμένετε από το παιδί σας να θυμάται επακριβώς τι πρέπει να γράψει ή να μάθει.
Στην αρχή τουλάχιστον. Τα παιδιά είναι ακόμη ανώριμα και η αίσθηση του καθήκοντος αμελής. Έτσι μπορεί να ξεχάσουν το ίδιο το τετράδιο στο σχολείο ή να το χάσουν.
• Βοηθήστε το παιδί να ετοιμαστεί από την προηγούμενη.
Μην περιμένετε την τελευταία στιγμή για να ελέγξετε να το παιδί έχει τα απαραίτητα για το σχολείο. Βοηθήστε το διακριτικά και με ευγένεια από το βράδυ να ετοιμάσει την τσάντα του με ότι του χρειάζεται και ακόμη με τα ρούχα που θα φορέσει την επόμενη για να μην ψάχνει το πρωί δημιουργώντας άγχος και εκνευρισμό.
• Κάθεται στη σωστή θέση;
Με διακριτικό τρόπο ανακαλύψτε αν το παιδί έχει την κατάλληλη θέση για να παρακολουθεί το μάθημα άνετα και απερίσπαστα.
Θα πρέπει να ακούει τη δασκάλα και να βλέπει με ευκολία τον πίνακα. Επίσης ο διπλανός ή η διπλανή δεν θα πρέπει να το ενοχλούν ή να το παρασύρουν να είναι άτακτο και να μιλάει και το ίδιο.
• Πως πέρασες σήμερα;
Η συχνότερη ερώτηση που κάνουν οι γονείς στα νήπια όταν επιστρέφουν από τον παιδικό είναι «έφαγες;», ενώ η συχνότερη ερώτηση που ακούν οι μικροί μαθητές είναι «τι μάθατε σήμερα;».
Χωρίς να μειώνουμε τη σοβαρότητα των ερωτήσεων αυτών, θα πρέπει να τονίσουμε ότι στο ξεκίνημα πάντα το πιο σημαντικό είναι να ξέρουμε να το παιδί περνά καλά, αν έχει καλή σχέση με τη δασκάλα και τους συμμαθητές του, αν δηλαδή με μία λέξη προσαρμόστηκε.
Το παιδί που αποκτά καλή σχέση και επαφή με το περιβάλλον, σύντομα θα αποδώσει στα μαθήματα του ενώ το αντίθετο είναι από σπάνιο μέχρι αδύνατο.
• Μήπως το παραφορτώνετε;
Τα παιδιά σήμερα μπορούν και πρέπει να μάθουν πολλά. Ξένες γλώσσες υπολογιστές μουσική κα. Μπορούν και πρέπει να αθληθούν και να καλλιεργηθούν.
Όλα όμως με την πάνσοφη αρχαιοελληνική ρήση «παν μέτρον άριστον». Ένα βαρυφορτωμένο πρόγραμμα ίσως έχει αρνητικά αποτελέσματα στις επιδόσεις του και να κάνει κακό αντί για καλό.
Το παιδί χρειάζεται το παιχνίδι όπως τον αέρα τον ήλιο την τροφή και το νερό.
Ένα ευτυχισμένο παιδί με γεμάτες τις μπαταρίες της ψυχής του μαθαίνει γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα από κάποιο άλλο που δεν χόρτασε παιχνίδι.
Άλλωστε ο στόχος της ανατροφής αλλά και της εκπαίδέυσης είναι η δημιουργία ισορροπημένων ευτυχισμένων και υγιών ατόμων και όχι η αναπαραγωγή δυστυχισμένων πολύξερων και ανικανοποίητων ενηλίκων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
7 συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τους καβγάδες των παιδιών σας
Περιμένετε δεύτερο παιδί; Δείτε 5 τρόπους να προετοιμάσετε το πρώτο!
Τι προκαλεί άγχος στα παιδιά: Δείτε πιθανές αιτίες!