Οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν μεγάλη άνεση και γαλήνη στο νερό. Ίσως επειδή ξεκινάμε τις ζωές μας περιβαλλόμενοι σε υγρό μέσα στη μήτρα, η βασική εξοικείωση να παραμένει μαζί μας για όλη μας τη ζωή.
Αποτελούμαστε κατά κύριο λόγο από νερό και πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχουμε μας συνδέουν με τα υδρόβια όντα.
Ένα έμβρυο τριών ημερών αποτελείται από 97% νερό και στους 8 μήνες από 81% νερό. Μέχρι τη στιγμή της ενηλικίωσής μας, τα σώματά μας περιέχουν 50% με 70% νερό, ανάλογα με τους λιπώδης ιστούς που έχει ο κάθε ενήλικας.
Η φυσική συμμαχία που έχουμε με το νερό μπορεί να φανεί καλύτερα στα μωρά, τα οποία μπορούν να κολυμπήσουν φυσικά και εύκολα πολύ πριν μάθουν να στέκονται ή να μπουσουλάνε.
Κατά τον πρώτο χρόνο ζωής τους, τα μωρά μπορούν ήρεμα και χαρούμενα να βουτάνε κάτω από το νερό, έχοντας τα μάτια τους ανοιχτά.
Όταν χρειάζεται να αναπνεύσουν, ανεβαίνουν προς την επιφάνεια του νερού. Τα μωρά γνωρίζουν ενστικτωδώς πώς να μην αναπνέουν όταν τα κεφαλάκια τους βρίσκονται βυθισμένα στο νερό.
Προαιώνιος ο τοκετός στο νερό.
Για χιλιάδες χρόνια οι γυναίκες χρησιμοποιούν το νερό για να καταστήσουν λιγότερο επώδυνη και για να διευκολύνουν τη γέννα.
Οι γυναίκες βρίσκουν μεγάλη ανακούφιση στο ζεστό νερό και ειδικότερα κατά τον τοκετό.
Ακούγεται δελεαστικό στις περισσότερες γυναίκες το να βρίσκονται μέσα σε μια μπανιέρα με νερό για να διευκολύνουν τον τοκετό τους.
Αν δεν υπάρχουν επιπλοκές, τότε μέσα στο νερό είναι εκεί που θα νιώσει πιο άνετα η γυναίκα.
Όταν έρθει η ώρα να γεννήσει το μωρό, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ζητηθεί από τη μητέρα να βγει από εκεί.
Ανώδυνος ο τοκετός στο νερό.
Όταν μια γυναίκα κατά τον τοκετό χαλαρώνει μέσα σε μια ζεστή μπανιέρα, ελεύθερη από τους νόμους της βαρύτητας στο σώμα της, με μειωμένους τους αισθητήριους διεγέρτες της, το σώμα της έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες έκκρισης ορμονών που είναι συνδεδεμένες με το στρες.
Αυτό επιτρέπει στο σώμα της να παράγει ενδορφίνες, οι οποίες παρεμποδίζουν τον πόνο.
Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία του νερού για την διαδικασία του τοκετού;
Η προετοιμασία του νερού για τον τοκετό θα πρέπει να ελέγχεται και να διατηρείται σε μια θερμοκρασία που είναι άνετη για τη μητέρα, συνήθως μεταξύ 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.
Η θερμοκρασία του νερού δεν θα πρέπει να υπερβεί τους 38 βαθμούς Κελσίου, μιας και έτσι θα αυξηθεί η θερμοκρασία του σώματος της μητέρας, το οποίο με τη σειρά του θα αυξήσει και τους καρδιακούς παλμούς του μωρού.
Η μητέρα θα πρέπει να πίνει άφθονο νερό και να υπάρχουν δροσερά πανάκια για το πρόσωπο και το λαιμό της.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του τοκετού μέσα στο νερό;
Χαλάρωση.
Αν έχετε μεγάλη υπερένταση και άγχος, οι συσπάσεις μπορεί να γίνουν πιο ακανόνιστες και ο τοκετός στο νερό να σταματάει και να ξεκινάει χωρίς να εξελίσσεται σταθερά.
Η χαλαρωτική επίδραση του νερού φαίνεται να βοηθάει στον συντονισμό των συσπάσεων, έτσι ώστε να προκαλούν λιγότερο άγχος σε εσάς και το μωρό σας.
Πιο σύντομος ο τοκετός στο νερό.
Οι μύες σας χαλαρώνουν μέσα στο ζεστό νερό, έτσι δεν ξοδεύετε επιπλέον ενέργεια έχοντας υπερένταση και άγχος.
Όλη σας η ενέργεια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη μήτρα σας ώστε να κάνει τις συσπάσεις πιο αποτελεσματικές και τον τοκετό στο νερό πιο γρήγορο.
Ησυχία και έλεγχος κατά την διάρκεια του τοκετού στο νερό. Μόλις βρεθείτε μέσα στο νερό, βρίσκεστε στο δικό σας κόσμο και ο τοκετός μπορεί να γίνει αδιατάρακτα.
Μπορεί να νιώθετε ότι έχετε περισσότερο τον έλεγχο.
Άνωση.
Το νερό σας διευκολύνει περισσότερο να κινηθείτε, έτσι ώστε να νιώσετε πιο άνετα.
Η καλύτερη θέση για εσάς είναι πιθανό να βοηθάει και το μωρό σας να κινηθεί πιο εύκολα μέσα από το τη λεκάνη σας κατά την διάρκεια του τοκετού μέσα στο νερό.
Αντιμετώπιση του πόνου στον τοκετό μέσα στο νερό.
Η βύθιση μέσα στο νερό μπορεί να κάνει πιο ανεκτές τις συσπάσεις, όπως ακριβώς και ένα ζεστό μπάνιο βοηθάει να ανακουφιστείτε από τους κοιλιακούς πόνους και τους πόνους της μέσης.
Έτσι, έχετε λιγότερες πιθανότητες να χρειαστεί να πάρετε κάποιο φάρμακο (όπως επισκληρίδιο) για να αντιμετωπίσετε τον πόνο.
(Θα χρειαζόταν να βγείτε από το νερό αν θέλατε να χρησιμοποιήσετε συγκεκριμένα φάρμακα για τον πόνο κατά τη διάρκεια του τοκετού).
Η χαλάρωση σας βοηθάει να αναπνέετε πιο ήρεμα και έτσι ο πόνος δεν χειροτερεύει.
Επιπλέον, η σωματική σας χαλάρωση, σας δίνει τη δυνατότητα να χαλαρώσετε και διανοητικά, επικεντρώνοντας τις προσπάθειές σας στη διαδικασία του τοκετού.
Φυσικός τοκετός μέσα στο νερό.
Αν βρίσκεστε μέσα σε νερό κατά τον τοκετό σας, έχετε λιγότερες πιθανότητες για ιατρικές παρεμβάσεις και περισσότερες πιθανότητες να απολαύσετε την αίσθηση της επίτευξης, την αίσθηση ότι καταφέρατε από μόνη σας.
Μικρότερος κίνδυνος σκισίματος.
Το περίνεο σας έχει λιγότερες πιθανότητες να σκιστεί επειδή το νερό μαλακώνει τους ιστούς σας τόσο ώστε να τεντώνονται εύκολα γύρω από το κεφάλι του μωρού σας καθώς αυτό γεννιέται.
Καλύτερη χρήση της βαρύτητας μέσα στο νερό.
Είναι πιο πιθανό να γεννήσετε σε όρθια στάση όταν ο τοκετός σας γίνεται μέσα στο νερό.
Η όρθια στάση σας δίνει το πλεονέκτημα να δουλεύετε με τη βαρύτητα και μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο γρήγορη και εύκολη γέννα.
Γαλήνια γέννα για το μωρό σας μεσα στο νερό.
Το μωρό σας ίσως βρει τη γέννα λιγότερο τραυματική αν γεννηθεί σε ένα περιβάλλον παρόμοιο με αυτό που απολάμβανε μέσα στη μήτρα σας.
Η ανάδυση από το νερό της μήτρας, στο νερό της ειδικής μπανιέρας μπορεί να κάνει τη μετάβασή του στον έξω κόσμο πιο εύκολη για το μωρό σας, παρέχοντάς του καθησύχαση και ασφάλεια.
Ο έλεγχος που αποκτούν οι γυναίκες με το να μπορούν να κινούνται πιο ελεύθερα στο νερό συχνά τις βοηθάει στο να εκτιμούν την πρόοδό τους, είτε νιώθοντας τις κινήσεις του μωρού πιο έντονα, είτε έχοντας την ικανότητα να εξετάσουν τους εαυτούς τους από μόνες τους.
Πολλές γυναίκες έχουν αναφέρει πως το νερό εντείνει τη σχέση τους με το μωρό, ενώ την ίδια στιγμή μειώνει τους πόνους τους. Μπορούν να νιώσουν το μωράκι τους να κινείται και να σπρώχνει μέσα από το γεννητικό σωλήνα.
Μόλις κάποια γυναίκα βιώσει τον τοκετό μέσα στο νερό, είναι πιο πιθανό να θέλει να επαναλάβει τη διαδικασία. Είναι δύσκολο να σκεφτούμε κάποια άλλη «μέθοδο» τοκετού που δέχεται τόσους πολλούς επαίνους από τις γυναίκες, όπως και από τους γιατρούς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :