Οι καταπραϋντικές Ιδιότητες που έχουν τα βότανα για τα μωρά
Έχει αποδειχτεί ότι το χαμομήλι και το τσάι έχουν αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις.
Η χρήση του τσαγιού και του χαμομηλιού για την ανακούφιση εντερικών παθήσεων και για την ευκολότερη πέψη των μωρών είναι μια παράδοση πολλών ετών, που διαδόθηκε περισσότερο από στόμα σε στόμα παρά από τον επιστημονικό κόσμο.
Ακόμα και σήμερα οι μητέρες χρησιμοποιούν το χαμομήλι (που περιέχει το αιθέριο έλαιο χαμαζουλίνη, η οποία είναι υποαλλεργική ουσία) για να καταπραΰνουν τους κολικούς των μωρών τους.
Πέρα από την ανακούφιση του στομαχόπονου και της διάρροιας, ορισμένες μητέρες αναφέρουν ότι αυτά τα βότανα βοηθούν ώστε να κοιμούνται ευκολότερα τα μικρά τους.
Ο κολικός είναι πιθανόν το πιο κοινό πρόβλημα υγείας στα μωρά, αλλά είναι συνήθως και το πιο εύκολο να θεραπευτεί. Διαβάστε επίσης : Και όμως, το ρέψιμο, σύμμαχος για την αποφυγή των επίμονων κολικών..
Σε μια έρευνα που διεξήχθη, επιστήμονες έδωσαν σε μωρά μπουκάλια με χαμομήλι για να παρατηρήσουν αν θα τα ανακούφιζε από τον κολικό.
Παραπάνω από τα μισά μωρά σταμάτησαν να κλαίνε, ενώ τα περισσότερα που είχαν πιει απλά νερό συνέχισαν να είναι ανήσυχα.
Οι επιστήμονες αυτής της έρευνας πιστεύουν ότι το χαμομήλι, αλλά και το τσάι, καταπραΰνουν τους σπασμούς των μυών στην πεπτική χώρα, οι οποίοι δημιουργούνται, όταν το μωρό καταπίνει αέρα κατά τη διάρκεια του ταΐσματος.
Θυμηθείτε ότι δεν χρειάζεται το μικρό σας να πιει ένα ολόκληρο μπουκάλι με χαμομήλι, έστω και μια μικρή ποσότητα δρα ως καταπραϋντικό για τους πόνους του κολικού.
Βότανα και μωρά – Κατανάλωση πάντα με μέτρο…
Ωστόσο, αν κι αυτά τα βότανα δεν αποτελούν κίνδυνο για το μωρό, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι πρέπει να δίνονται με μέτρο, ιδιαιτέρα όταν δεν γνωρίζετε όλα τους τα συστατικά.
Επιπλέον, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα παρασκευάσματα σκόνης τσαγιού και χαμομηλιού, που κυκλοφορούν στην αγορά –να προτιμάτε κυρίως εκείνα που σας προμηθεύουν στα φαρμακεία.
Έχει αναφερθεί ότι περιέχουν μέχρι και 96% ζάχαρη, γεγονός που βλάπτει τα δόντια του μωρού σας, τα οποία βρίσκονται κάτω από τα ούλα.
Θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια του αμέσως μετά την κατανάλωση των βοτάνων για να εμποδίσετε τη φθορά τους.
Τέτοιου είδους παρασκευάσματα μπορεί να ικανοποιήσουν τη δίψα του μωρού και κατά ένα μέρος την πείνα του, λόγω των θερμίδων της ζάχαρης, αλλά μ’ αυτόν τον τρόπο καταλήγει να πίνει λιγότερο γάλα.
Αν χρειαστεί ν’ αγοράσετε προπαρασκευασμένο τσάι, να κοιτάξετε πολύ προσεκτικά τα συστατικά, που αναγράφονται στο κουτί και να σιγουρευτείτε ότι δεν έχει συντηρητικά. Φυσικά, και αυτά τα βότανα είναι εύκολα στην παρασκευή τους.
Τι υποστηρίζουν ορισμένοι γιατροί;
Ορισμένοι γιατροί υποστηρίζουν ότι τα μωρά δεν έχουν ανάγκη το τσάι ή το χαμομήλι, διότι δεν περιέχουν τα απαραίτητα συστατικά για τη σωστή διατροφή τους.
Επιμένουν, πως αν δίνετε αυτά τα βότανα πολύ συχνά, θα καταλήξουν να είναι επιζήμια στην αύξηση του βάρους του μωρού σας.
Το μόνο που χρειάζονται για να ικανοποιήσουν την πείνα και την δίψα τους είναι το γάλα, το οποίο πιστεύουν πως είναι αναντικατάστατο, τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες του μικρού σας.
Επιπλέον, το τσάι περιέχει τεΐνη, μια ουσία αντίστοιχη της καφεΐνης, που μπορεί να βλάψει, αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες.
Στην τεΐνη οφείλεται η διεγερτικότητα που προκαλείται στο νευρικό σύστημα του ανθρώπου.
Γι’ αυτό και κάποιοι γιατροί συμβουλεύουν ότι δεν είναι σωστό ούτε η μητέρα που θηλάζει να καταναλώνει μεγάλη ποσότητα. Μην ξεχνάμε ότι τα βότανα περνάνε και στο θηλάζον μωρό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
“Με ποιον να αφήσω το μωρό; Με τη γιαγιά ή τη μπέιμπι-σίτερ;”
Πώς να δώσω φάρμακο σε ένα μωρό ή μικρό παιδί χωρίς να το φτύσει;
6 συμβουλές για να φροντίσει τον εαυτό της μια νέα μαμά