«Μπαμπά, δείξε μου πώς γίνεται»
Τα παιδιά αυτού του τύπου δεν μαθαίνουν ποδήλατο πιάνοντάς το στα χέρια τους και προσπαθώντας μόνα τους.
Θέλουν από κοντά τον μπαμπά τους να βλέπει τι κάνουν, να τους δώσει οδηγίες, να τους δείξει πώς να καθίσουν, να τους δώσει το πρώτο σπρώξιμο, να τους εξηγήσει με λόγια και πράξεις, πώς να μάθουν να ισορροπούν.
Αν έχετε πάρει ηλεκτρονικό υπολογιστή σε ένα τέτοιο παιδί, θα έχετε κιόλας διαπιστώσει ότι άδικα φυλάτε το εγχειρίδιο με τις οδηγίες, γιατί δεν το έχει χρησιμοποιήσει ποτέ, ούτε και πρόκειται να το κάνει.
Ζητήστε από κάποιο άτομο, που γνωρίζει το αντικείμενο, να κάτσουν πλάι-πλάι και να του δείξει μερικά πράγματα.
Και να που με μερικές υποδείξεις, σε ελάχιστο διάστημα, γίνεται άσσος στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές!
Αυτός είναι ο οπτικός τύπος παιδιού. Όταν κάποιος του υποδείξει ξεκάθαρα κι όσο πιο οπτικά γίνεται αυτό που πρέπει να μάθει, αποδεικνύεται γρήγορο, πανέξυπνο και αποτελεσματικό στη μάθηση.
Δυστυχώς όμως γι’ αυτό, αν ήταν να γράψει στο σχολείο διαγώνισμα στο μάθημα της πληροφορικής, το διαγώνισμα θα ήταν βασισμένο πάνω στο… εγχειρίδιο και όχι στην πρακτική εφαρμογή!
Πώς θα βοηθήσετε έναν μαθητή που είναι οπτικός τύπος ;
- Βοηθήστε το να αφομοιώνει το καθετί καλύτερα.
- Σε όλο το φάσμα της εργασίας που φέρνει το παιδί στο σπίτι, προσπαθήστε, κάθε φορά που ζητά τη βοήθειά σας, να χρησιμοποιείτε οπτική γλώσσα. Χρησιμοποιήστε σχήματα και διαγράμματα καθώς και παραδείγματα με ξεκάθαρες εικόνες.
- Μη θεωρήσετε ότι επειδή έχει ανάγκη να «βλέπει» το καθετί για να το καταλαβαίνει, δεν μπορεί να αφομοιώσει αφηρημένες ή δύσκολες έννοιες. Ίσα-ίσα μπορεί να «σκίζει» σε αυτόν τον τομέα. Απλώς, βοηθήστε το παιδί σας να ανακαλύψει τους τρόπους μάθησης που το εξυπηρετούν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
5 συμβουλές για να φάει το παιδί σας ένα υγιεινό σχολικό σνακ
ενδυμασία, σχολικός εξοπλισμός και φαγητό : Τι πρέπει να ξέρετε;