Το γάλα της μητέρας είτε είναι άνθρωπος είτε είναι άλλο θηλαστικό ζώο, είναι ότι πολυτιμότερο και απαραίτητο για την υγεία και ανάπτυξη ενός μωρού.
Ωστόσο, ενώ κανένα άλλο θηλαστικό δεν συνεχίζει να θηλάζει όταν απογαλακτίζεται, ο άνθρωπος το έχει εντάξει στις διατροφικές του συνήθειες εδώ και χιλιάδες χρόνια, με πολλούς υπέρμαχους για το αν τελικά είναι ανθυγιεινό ή όχι και από τις δύο πλευρές.
Τι ίσχυε ως προς την κατανάλωση γάλακτος πριν από την βιομηχανική επανάσταση;
Πριν ξεσπάσει η βιομηχανική επανάσταση, κάθε οικογένεια ήταν αυτάρκης και κατανάλωνε το γάλα που έβγαζε η δική της αγελάδα.
Μετέπειτα όμως, η μαζική παραγωγή και η αστυφιλία, ανέδειξαν ως καίριο ζήτημα το κατά πόσο είναι ασφαλές το βιομηχανικό γάλα, το οποίο είναι φορέας ασθενειών, οι οποίες έχουν οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.
Επειδή η διάρκεια ζωής του γάλακτος ήταν πολύ μικρή και δεν συνέφερε οικονομικά τους παραγωγού, η βιομηχανία στράφηκε σε άλλες μεθόδους επεξεργασίας γάλακτος, όπως η μετατροπή του γάλακτος σε στερεές μορφές (τυρί, γιαούρτι,ροκφόρ), έτσι ώστε να παρατείνεται η διάρκεια ζωής τους.
Τα στερεά γαλακτοκομικά προϊόντα, επίσης, καθιστούσαν πιο εύκολη την μεταφορά εντός και εκτός συνόρων.
Μια ακόμα μέθοδος επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής των γαλακτομικών προϊόντων είναι παστερίωση, η οποία σκοτώνει τους βλαβερούς μικροοργανισμούς για να μπορέσει να διατηρηθεί το προϊον για μεγαλύτερο διάστημα.
Οι πολέμαχοι της παστερίωσης ωστόσο, υποστηρίζουν ότι μαζί με τους κακούς καταστρέφονται και οι καλοί μικροοργανισμοί του γάλακτος.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Kurlansky στο NPR, ο άνθρωπος εκ φύσεως σταματάει να πίνει γάλα μετά τον απογαλακτισμό του.
Βέβαια, λέει, υπάρχει ένα ποσοστό ανθρώπων, γύρω στο 40%, των οποίων το dna έχει προσαρμοστεί, ώστε να μπορεί να αφομοιώνει γαλακτοκομικά προϊόντα και μετέπειτα.
Πως μπορεί να σκέφτηκε ο άνθρωπος να χρησιμοποιήσει ξένο γάλα;
Σύμφωνα με τον Kurlansky, ο οποίος δήλωσε στην Guardian, ότι ο άνθρωπος μπορεί να βρήκε λύση στο γάλα άλλων θηλαστικών, σε περιπτώσεις που χρειάστηκε κάποιο μωρό να θηλάσει και δεν είχε την δική του μητέρα ή άλλη θηλάζουσα γυναίκα να το κάνει.
Τα επιχειρήματα υπέρ της κατανάλωσης γάλακτος
Ένα ακλόνητο επιχείρημα υπέρ της κατανάλωσης του αγελαδινού γάλακτος, είναι πως η ιστορία έδειξε πως όλα αυτά τα χρόνια της εξέλιξης του ανθρώπου, το γάλα αποτελούσε βασική διατροφική του συνήθεια.
Επιπλέον, το γάλα έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να ευεργετήσει τους ανθρώπους που έχουν έλλειψη ασβεστίου.
Επιπλέον,σύμφωνα με έρευνες, οι οικογένειες που καταναλώνουν γάλα αγελάδας (αλλά και κατσίκας) στο Ηνωμένο Βασίλειο, φτάνει το 96%, ποσοστό που διαψεύδει τον διχασμό ανάμεσα στο αν το γάλα είναι υγιεινό ή όχι.
Ποια είναι η νέα τάση στο γάλα;
Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπάρχουν διάφοροι τύποι γάλακτος. Για παράδειγμα, υπάρχουν γάλατα χωρίς λακτόζη, για τα άτομα που έχουν δυσανεξία , ενώ στο προσκήνιο έχουν έρθει και άλλου τύπου φυτικά γάλατα, όπως το γάλα σόγιας, γάλα καρύδας, γάλα αμυγδάλου, γάλα από φιστίκι,γάλα από ταχίνι κ.α.,τα οποία έχουν κάνει δυναμική είσοδο και στα μαγαζιά ευρείας κατανάλωσης όπως τα σούπερ μάρκετ, με τις πωλήσεις τους να σημειώνουν αύξηση εντός Ευρωπαικής ένωσης ,12% .
Βέβαια, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στα συστατικά του γάλακτος που μας πλασάρεται, καθώς μπορεί να λέει ότι είναι γάλα φιστικιού και να έχει πολύ μικρό ποσοστό από φιστίκι και μεγαλύτερο από άλλα όχι και τόσο θρεπτικά και υγιεινά συστατικά.
Ωστόσο και το αγελαδινό γάλα δεν πάει πίσω αφού κατά την διάρκεια που αρμέγεται το χρώμα του είναι κιτρινωπό αλλά έπειτα από χημική επεξεργασία αποκτά το καθαρό λευκό χρώμα που έχει συνηθίσει να βλέπει ο καταναλωτής
Υπάρχει πληθώρα επιλογών και απόψεων γύρω από τους διάφορους τύπους γάλακτος.Επαφίεται στην κρίση του καθενός τι επιλογή θα κάνει σχετικά με αυτό.