Υπάρχουν πολλές στιγμές στη ζωή σας ,ως γονείς ,που μπορεί να αισθάνεστε αναστατωμένοι και το να μάθετε ότι το παιδί σας κλέβει μπορεί να είναι μια από αυτές
Έτσι, εγείρονται ανησυχίες, για το αν η διαπαιδαγώγηση του παιδιού σας είναι καλή και αν αυτή του η πρακτική είναι προσωρινή ή αν θα είναι κάτι που θα τον συνοδεύει μεγαλώνοντας.
6 λόγοι για τους οποίους τα παιδιά κλέβουν
Τα παιδιά τείνουν να κλέβουν από τους γονείς τους, τα αδέλφια, τους φίλους τους, τους συγγενείς τους ή τα μαγαζιά για διάφορους λόγους.
Εάν το παιδί σας κάνει το ίδιο, θα μπορούσε να οφείλεται σε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:
1.Δεν υπάρχει αυτοέλεγχος:
Το παιδί σας μπορεί να μην έχει τον έλεγχο των πράξεών του και θα μπορούσε απλώς να κλέψει ό, τι βλέπει μπροστά του.
2. Επειδή θέλει κάτι πολύ ακριβό
Όταν το παιδί σας κλαίει για κάτι πολύ ακριβό, το οποίο μπορεί να αισθάνεται ότι μπορεί να μην είστε σε θέση να αντέξετε οικονομικά, μπορεί να κλέψει.
3. Πίεση συνομιλήκων
Ένα παιδί μπορεί να αρχίζει να κλέβει επειδή το κάνει η παρέα του ή άλλοι συνομήλικοι που προσπαθεί να προσεγγίζει, επιδιώκοντας , έτσι, να κερδίσει το θαυμασμό της παρέας του.
4. Για να κερδίσει την προσοχή
Όταν το παιδί σας αισθάνεται ότι δεν λαμβάνει αρκετή προσοχή από τον δάσκαλό του ή από εσάς, μπορεί να αισθανθεί την ανάγκη να κάνει κάτι σαν κλοπή για να τραβήξει την προσοχή σας.
5.Ταύτιση
Ένα μικρό παιδί μπορεί να έχει ως πρότυπο τα μεγαλύτερα αδέλφια, τους γονείς , ένα συμμαθητή.
Αυτή η ανάγκη μπορεί να το ωθήσει στο να κλέψει κάτι που τους ανήκει, γιατί με αυτό τον τρόπο θα νιώθει ότι έχοντας κάτι δικό τους έχει και ένα κομμάτι από το άτομο που θαυμάζει.
10 τρόποι για το πώς να σταματήσετε το παιδί σας από την κλοπή
Ως γονέας, πρέπει να είστε ήρεμοι και να ενεργείτε με υπευθυνότητα για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.
Η σκληρή τιμωρία για τα παιδιά που κλέβουν δεν θα βοηθήσει.
Παρακάτω παρουσιάζονται μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα κλοπής που αντιμετωπίζει το παιδί σας:
1.Μην κατηγορήσετε το παιδί σας αν δεν είστε σίγουρη
Αν δεν έχετε δει το παιδί σας να κλέψει ή δεν έχετε ακούσει γι ‘αυτό από κάποιο άτομο απόλυτης εμπιστοσύνης,μην κατηγορήσετε το παιδί σας.
Κάποιες φορές το παιδί σας μπορεί να είναι θύμα ψευδών κατηγοριών ή παρεξηγήσεων.
2. Πείτε του σαφώς ότι αυτή του η πράξη είναι μη αποδεκτή και κατακριτέα:
Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι η πράξη κλοπής δεν είναι αποδεκτή και πως θα έχει συνέπειες, όπως η στέρηση κάποιων προνομίων που του έχετε δώσει.
3. Κρατήστε τη ψυχραιμία σας
Πρέπει να κάνετε το παιδί σας να αντιληφθεί το λάθος του, χωρίς να τον αναγκάσετε να πει ότι δεν θα κλέψει πάλι, απλά από φόβο ή απειλή.
Εξηγείστε του με ήρεμο ύφος και με απλό τρόπο, ότι δεν κάνει να παίρνουμε πράγματα που ανήκουν σε άλλους, χωρίς να ζητήσουμε την άδειά τους.
4. Ζητήστε από το παιδί σας να διορθώσει λάθος:
Εξηγούμε στο παιδί και το βοηθούμε να καταλάβει το λάθος της πράξης του και το βοηθούμε να αναλάβει την ευθύνη της πράξης του, ζητώντας του, αν είναι εφικτό, να επιστρέψει προσωπικά το αντικείμενο που εκλάπη στον κάτοχο του, ζητώντας παράλληλα συγγνώμη.
Επίσης, μπορείτε να προσφέρετε ένα μικρό δώρο στο πρόσωπο που υπέστη την απώλεια.
Αυτό μπορεί να είναι μια εμπειρία για το παιδί σας, που θα τον βοηθήσει να μείνει μακριά από την κλοπή για πάντα.
5. Συγχωρήστε το παιδί σας:
Αν και αυτό είναι ένα οδυνηρό ζήτημα που έχετε να αντιμετωπίσετε ως γονιός, θα πρέπει να πείτε στο παιδί σας ότι τον αγαπάτε και τον συγχωρείτε
6. Μάθετε την ρίζα του κακού:
Εάν το παιδί σας , συναναστρέφεται με λάθος άτομα στο σχολείο, ενημερώστε τον δάσκαλο του, ώστε να απομακρυνθεί από τις κακές επιρροές.
7. Μείνετε κοντά στο παιδί σας:
Εξετάστε τη δική σας στάση πολλές φορές ένα παιδί μπορεί να κλέψει για να τραβήξει την προσοχή σας, αν μάλιστα είσαστε υπερβολικά απασχολημένοι.
Αν πέσει στην αντίληψη σας ότι ένας πιθανός λόγος εκδήλωσης μιας τέτοιας συμπεριφοράς είναι το γεγονός ότι το παιδί σας αισθάνεται ότι δεν εισπράττει την δέουσα προσοχή και αγάπη,με αποτέλεσμα να ικανοποιεί αυτή του την ανάγκη από ξένα αντικείμενα, απενεργοποιήστε τα κινητά τηλέφωνα και τους φορητούς σας υπολογιστές για κάποιο χρονικό διάστημα και αφιερώστε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας.
Αυτό θα σας βοηθήσει να συνδεθείτε με τα παιδιά σας και να τους προσφέρετε αρκετή αγάπη, γεγονός που θα συμβάλει στο να δοθεί ένα τέλος στην πρακτική της κλοπής.
8.Μην του αφήνετε πρόσφορο έδαφος για να κλέψει:
Όταν μάθατε ότι το παιδί σας κλέβει, βεβαιωθείτε ότι δεν προσφέρετε την ευκαιρία να τον δελεάσετε να το κάνει ξανά.
Κλείστε το χρηματοκιβώτιο σας, μην δίνετε άμεση πρόσβαση στα χρήματα και έχετε πολύ μικρά ποσά σε πορτοφόλια ή τσάντες.
9. Διδάξτε την σημασία της ιδιοκτησίας:
Όταν έχετε δύο ή περισσότερα παιδιά στο σπίτι, μην εφαρμόζετε την πολιτική, “Όλα τα παιχνίδια για όλους”.
Διδάξτε τα παιδιά σας πως πρέπει να ζητήσουν άδεια για να παίξουν με ένα παιχνίδι του αδελφού ή της αδελφής τους και να τα δώσουν πίσω μετά το παιχνίδι.
10.Επιβραβεύστε το γεγονός ότι το παιδί σας δεν σας κρύβει πράγματα:
Εάν το παιδί σας βρήκε ένα χαμένο πορτοφόλι σας και σας το υποδείξει, εκτιμήστε τις προσπάθειές του και μεταφέρετε το μήνυμά ότι το παιδί σας, έκανε ακριβώς αυτό που αναμενόταν από αυτόν.
Είτε λοιπόν πρόκειται για κλοπή καραμέλας ή για ένα ακριβό gadget, πρέπει να καταστήσετε σαφές στο παιδί σαςς ότι η κλοπή είναι απαράδεκτη.
Ως γονέας, μπορείτε να σταματήσετε αυτήν τη συμπεριφορά αμέσως πριν ξεπεραστεί.
Εφαρμόστε αυτές τις συμβουλές και ενημερώστε μας εάν έχετε περισσότερες ιδέες για να μοιραστείτε πώς να σταματήσετε το παιδί σας από την κλοπή.
Πηγή: momjunction.com