Σε πολλούς ενήλικες αρέσει να παίζουν με τα μωράκια τους πετώντας τα στον αέρα και στη συνέχεια πιάνοντάς τα. Το βλέπουν να γελά και θεωρούν ότι είναι μια αθώα και διασκεδαστική δραστηριότητα. Το ταρακούνημα όμως αυτό δεν είναι τόσο αθώο και ακίνδυνο όσο φαίνεται. Το ίδιο ισχύει και για άλλες περιπτώσεις.
Πολλοί γονείς που είναι κατά της βίας και δεν θα μπορούσαν ποτέ να χτυπήσουν το παιδί τους, θεωρούν ότι ένα απλό ταρακούνημα θα ηρεμήσει τα παιδιά τους χωρίς να τα πονέσει σωματικά και ψυχολογικά.
Πρόσφατες έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι αυτή η τιμωρία που μέχρι πριν λίγα χρόνια θεωρούνταν αβλαβής, είναι στην πραγματικότητα επικίνδυνη για τα παιδιά. Ακόμα και ένα απαλό τράνταγμα που φαινομενικά μοιάζει άκακο μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα στο παιδί, όπως μόνιμες αναπηρίες ή ακόμα και το μοιραίο.
Δυστυχώς, πολλοί γονείς δε γνωρίζουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή τους η συμπεριφορά στο πιτσιρίκι τους, με αποτέλεσμα αυτή όχι μόνο να διαιωνίζεται, αλλά να θεωρείται και ως σωστός τρόπος παιχνιδιού ή ως επιεικής τιμωρία. Διαβάστε λοιπόν πως ένα ταρακούνημα μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά σας, τι πρέπει να αποφεύγετε, καθώς και εναλλακτικές λύσεις καθησυχασμού.
Τι είναι το Σύνδρομο της Ανατάραξης του Μωρού;
Οι παραπάνω πρακτικές μπορούν να προκαλέσουν το Σύνδρομο της Ανατάραξης του Μωρού, έναν σοβαρό εγκεφαλικό τραυματισμό που συχνά έχει άσχημα αποτελέσματα.
Ακόμα και ένα ταρακούνημα 20 δευτερολέπτων μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες.
Τα μωρά κάτω των δύο ετών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και ευπαθή. Δεν πρέπει να αναταράσσονται για κανέναν λόγο, ούτε για παιχνίδι, ούτε όταν οι γονείς τους είναι εκνευρισμένοι.
Όταν κάποιος γονιός ταρακουνά το παιδάκι του πάνω στο θυμό του, στην ουσία το κακοποιεί, ακόμα και αν εκείνη τη στιγμή δεν το καταλαβαίνει.
Σύνδρομο Ανατάραξης Μωρού : Αιτίες
Πώς προκαλείται;
Οι γονείς και γενικότερα όσοι φροντίζουν μικρά παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν μερικά πράγματα για το Σύνδρομο της Ανατάραξης του Μωρού και θα πρέπει να θυμούνται ότι όσο θυμωμένοι κι αν είναι γιατί το παιδί τους κλαίει, δεν πρέπει να εκφράσουν το θυμό ή την απόγνωσή τους με αυτόν τον τρόπο.
Ένα μέσο μωρό κλαίει περίπου δύο ώρες κάθε μέρα και πολύ συχνά ακόμα και ο πιο έμπειρος γονιός δεν μπορεί να καταλάβει το λόγο ή να βρει κάποιον τρόπο να το καθησυχάσει.
Έτσι φτάνει στα όριά του και αρχίζει να το αναταράσσει πιστεύοντας ότι έτσι θα σταματήσει να κλαίει.
Τότε όμως είναι που προκαλείται η ζημιά στο κεφαλάκι τους. Και δυστυχώς οι αιτίες που προκαλούν το θυμό και τα νεύρα των γονιών είναι πολλές.
Προβλήματα στο φαγητό, η γκρίνια, ο θόρυβος είναι μόνο μερικές από αυτές.
Η κακοποίηση, συνειδητή ή ασυνείδητη είναι επικίνδυνη για τα παιδιά. Δυστυχώς όμως, ακόμα και όμορφες δραστηριότητες μπορούν να προκαλέσουν το Σύνδρομο της Ανατάραξης του Μωρού. Όπως:
- Επαναλαμβανόμενο τίναγμα των μωρών ή των μικρών παιδιών στον αέρα.
- Το να τρέχουν οι γονείς ενώ κουβαλούν το παιδί τους στους ώμους..
- Όταν οι γονείς βάζουν το παιδί στα γόνατά τους και αρχίζουν να τα ταρακουνάνε.
- Όταν οι γονείς γυρνάνε το παιδί γύρω-γύρω σα σβούρα. κρατώντας το από τα χέρια ή τα πόδια του.
Σύνδρομο ανατάραξης μωρού : Συμπτώματα και επιπτώσεις
- Τα μωρά και τα μικρά παιδιά έχουν πολύ αδύναμους μύες στο λαιμό και ο έλεγχος του κεφαλιού τους, που ιδίως στην αρχή είναι πολύ βαρύ, αναπτύσσεται σταδιακά. Εάν λοιπόν κάποιος τα ταρακουνήσει, το κεφάλι τους θα αρχίσει να κουνιέται γρήγορα μπρος πίσω, με αποτέλεσμα ο εύθραυστος εγκέφαλός τους να χτυπήσει στα τοιχώματα του κρανίου τους.
- Έτσι κάνει την εμφάνισή του το Σύνδρομο της Ανατάραξης του Μωρού. Τα συμπτώματα αυτού του συνδρόμου περιλαμβάνουν λήθαργο, εκνευρισμό, τρέμουλο, μειωμένη όρεξη καθώς και εμετό, ενώ αν η ανατάραξη είναι έντονη μπορεί να προκαλέσει σπασμούς και δυσκολία στην αναπνοή.
τράνταγμα μωρού και μακροχρόνιες συνέπειες
- Το ταρακούνημα και κατά συνέπεια ο τραυματισμός του εγκεφάλου μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικές ζημιές, αιμορραγία στα μάτια, ή τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης. Μερικές μακροχρόνιες συνέπειες του συνδρόμου περιλαμβάνουν την παράλυση, τη διανοητική στέρηση, μαθησιακές δυσκολίες καθώς και προβλήματα στην κίνηση και τις αισθήσεις. Όσο πιο μικρά είναι τα παιδιά, τόσο πιο σοβαρή είναι και η ζημιά που προκαλείται, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να τύχει και σε παιδιά ηλικίας τριών ή τεσσάρων ετών.
- Για πολύ καιρό οι γιατροί δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν την αιτία που προκαλούσε στα βρέφη και τα μωρά αιμορραγία στον εγκέφαλο από ένα έντονο ταρακούνημα, γιατί συνήθως δεν υπάρχουν εξωτερικά σημάδια τραυματισμού. Μπορούσαν μόνο να δουν τις επιπτώσεις αυτής της συμπεριφοράς, και οι πιο συνηθισμένες ήταν σπασμοί και άλλα σοβαρά εγκεφαλικά προβλήματα. Τώρα πλέον οι γιατροί υποπτεύονται την ύπαρξη αυτού του τραυματισμού όταν υπάρχουν σημάδια αιμορραγίας στον εγκέφαλο χωρίς να υπάρχει κάταγμα στο κρανίο.
- Η ζημιά που μπορεί να προκαλέσει ένα ταρακούνημα μπορεί να μείνει απαρατήρητη για χρόνια και να γίνει εμφανής όταν το παιδάκι πάει στο σχολείο και αρχίσει να δυσκολεύεται με τα μαθήματά του. Όταν τα συμπτώματα του συνδρόμου είναι ελαφρά, πολλοί παιδίατροι τα εκλαμβάνουν ως γρίπη ή κολικό. Γι’ αυτό αν οι γονείς ανησυχούν θα πρέπει να ενημερώνουν το γιατρό τους έτσι ώστε να γίνεται στο παιδί ακτινογραφία εγκεφάλου και οφθαλμολογική εξέταση για να διαπιστωθεί αν υπάρχει αιμορραγία.
Πότε πρέπει να ανησυχήσετε:
- Εάν το παιδί σας δεν μπορεί να σηκώσει ή να γυρίσει το κεφάλι του.
- Εάν το κεφάλι του έχει γυρίσει προς την αριστερή ή τη δεξιά πλευρά.
- Εάν οι κόρες των ματιών του έχουν διασταλεί.
- Εάν υπάρχουν κηλίδες αίματος στα μάτια.
- Όταν το παιδί έχει ναυτία ή κάνει εμετό.
- Όταν έχει σπασμούς.
- Όταν έχει προβλήματα στην αναπνοή.
- Όταν υπάρχει πρήξιμο στο κεφάλι του.
Πρόληψη κατά του Συνδρόμου Ανατάραξης Μωρού
- Να θυμάστε πάντα ότι δεν πρέπει ποτέ και για κανένα λόγο να ταρακουνάτε τα παιδιά σας όταν είναι κάτω των 2 ετών.
- Να στηρίζετε πάντα το κεφαλάκι του μωρού σας όταν το κρατάτε αγκαλιά, ή παίζετε μαζί του και να ενημερώσετε όσους βρίσκονται κοντά του να κάνουν το ίδιο.
- Αγοράσετε βιβλία και ενημερωθείτε για τους τρόπους αντιμετώπισης του θυμού σας όταν φροντίζετε το παιδάκι σας, για το πώς μπορείτε να το ηρεμήσετε και για το τι θα πρέπει να περιμένετε σε κάθε στάδιο της ανάπτυξής του.
- Μάθετε τι πρέπει να κάνετε όταν κλαίει το παιδί σας. Δεν το κάνει για να σας εκνευρίσει ή γιατί είναι κακομαθημένο. Το πιο πιθανό είναι να πεινάει, να είναι άρρωστο, να έχει λερωθεί η πάνα του, να έχει πυρετό ή απλά να είναι κουρασμένο.
Αντί να το ταρακουνάτε λοιπόν μπορείτε κάνετε τα εξής:
- Φροντίστε να καλύψετε όλες του τις ανάγκες, ταΐζοντας το, αλλάζοντας την πάνα του, ντύνοντάς το κατάλληλα ή βάζοντάς το για ύπνο.
- Δώστε του μια πιπίλα για να ηρεμήσει ή πάρτε το αγκαλιά και κουνήστε το απαλά.
- Μπορείτε να το πάτε μια βόλτα για να ηρεμήσει ή τραγουδήστε του και βάλτε του λίγη απαλή μουσική.
- Τηλεφωνήστε σε κάποιον συγγενή ή φίλο και πείτε του να έρθει να σας βοηθήσει για να κάνετε εσείς ένα διάλειμμα.
- Προσπαθήστε να έχετε υπομονή. Αν δείτε ότι έχετε φτάσει στα όριά σας, τυλίξτε το σε μια μαλακή κουβέρτα και βάλτε το σε ένα ήσυχο και σκοτεινό μέρος. Πηγαίνετε για λίγο στο διπλανό δωμάτιο, χαλαρώστε και κάθε πέντε με δέκα λεπτά ρίχνετε μια ματιά στο παιδί σας για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι καλά.
- Να φροντίζετε τον εαυτό σας και κάθε φορά που καταλαβαίνετε ότι έχετε κουραστεί να ζητάτε από το σύντροφό σας να ασχοληθεί για λίγο με το παιδί.
- Τέλος, θυμηθείτε ότι το παιδί σας θα ξεπεράσει γρήγορα αυτό το δύσκολο στάδιο. Πρέπει λοιπόν να μάθετε να αντιμετωπίζετε αυτή την κατάσταση όσο υπάρχει χωρίς να χάνετε την ψυχραιμία σας. Εάν τη χάνετε, αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις που θα κρατήσουν μια ολόκληρη ζωή.
Εάν ταρακουνήσετε το παιδί σας, επίτηδες ή κατά λάθος, ή υποπτεύεστε ότι το έχει κάνει κάποιος άλλος τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον παιδίατρό σας. Η αιμορραγία μπορεί να αντιμετωπιστεί, φτάνει να διαγνωστεί έγκαιρα.
Και θυμηθείτε ότι η άγνοια ή η αμέλεια μπορούν να αποβούν μοιραίες. Ενημερωθείτε για όσα αφορούν το παιδί σας και μην ντραπείτε να μιλήσετε με το γιατρό σας είτε το ταρακούνημα έγινε πάνω στο παιχνίδι, είτε πάνω στα νεύρα σας.
Μπορεί με αυτή σας την κίνηση να γλιτώσετε το παιδί σας από μια ζωή γεμάτη προβλήματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: