Η ψυχική υγεία αποτελεί σημαντικό μέρος της συνολικής υγείας μας και επηρεάζει το πώς σκεφτόμαστε και νιώθουμε για τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας. Η καλή ψυχική υγεία μας βοηθά να αναπτύξουμε καλές σχέσεις με τους άλλους, να πάρουμε σωστές αποφάσεις και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ζωής.
Για παράδειγμα, ένα πνευματικά υγιές παιδί, μπορεί να έχει μια καλή ποιότητα ζωής, να αναπτύξει φιλίες, να μάθει νέα πράγματα και να τα πάει καλά στο σχολείο.
Από την άλλη, τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, δεν μπορούν να διαχειριστούν ορθά, τα συναισθήματα τους και την σκέψη τους, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζονται ” δυσλειτουργικά” σε αρκετούς τομείς της ζωής τους.
Αυτά τα προβλήματα πρέπει να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν από νωρίς.
Εάν δεν συμβεί αυτό, το παιδί μπορεί να αποκτήσει σοβαρότερα προβλήματα αργότερα.
Αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ακόμη και σοβαρά ψυχικά ή συναισθηματικά ζητήματα, διαφυγή σε διαφόρων ειδών καταχρήσεις ή και τάσεις αυτοκτονίας.
Ο δρόμος για την βελτίωση της ψυχικής ευημερίας
Η συμβολή των γονέων στην ανάπτυξη καλής ψυχικής υγείας του παιδιού, είναι μια από τις πιο σημαντικές δουλειές ενός γονέα.
Αυτό, βοηθά στο να τεθούν τα θεμέλια για την ευημερία του παιδιού σας, που μπορεί να συνεχιστεί μέχρι την ενηλικίωση.
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να στηρίξετε την ψυχική υγεία του παιδιού σας.
Χτίστε την εμπιστοσύνη και την αυτοεκτίμησή του παιδιού σας.
Τα παιδιά με υψηλή αυτοεκτίμηση είναι πιο ευτυχισμένα. Είναι λιγότερο πιθανό να επηρεαστούν από την πίεση των συνομίληκων τους και είναι σε θέση να λάβουν καλύτερες αποφάσεις, γι’αυτό:
- Επιβραβεύστε τους.
Αναγνωρίστε τις προσπάθειές τους, όχι μόνο αυτά που επιτυγχάνουν. Προσφέρετε τον έπαινο και την ενθάρρυνση απλόχερα.
- Δώστε τους ευθύνες.
Καθορίστε τις κατάλληλες για την ηλικία τους αρμοδιότητες γύρω από το σπίτι. Καταλαβαίνοντας την συνεισφορά τους στην οικογένεια θα αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
- Περάστε χρόνο μαζί τους. Τα παιδιά συνειδητοποιούν ότι είναι σημαντικά όταν οι άνθρωποι αφιερώνουν χρόνο για αυτά.
Διδάξτε τους την ανθεκτικότητα
Οι προκλήσεις είναι μέρος της ζωής. Μπορεί να είναι οδυνηρό για κάποιους να παρακολουθούν το παιδί τους να αγωνίζεται ή να πληγώνεται. Αλλά μπορείτε να τους διδάξετε πώς να αντιπαρέρχονται τις δυσκολίες χωρίς να το βάζουν κάτω.
- Βοηθήστε τους να αντιμετωπίσουν μια απώλεια και να διαχειριστούν την αλλαγή.
Να είστε ειλικρινείς και ακριβείς μαζί τους. Δώστε τους υποστήριξη και καθησυχάστε τους. Προσπαθήστε να βρίσκετε τα θετικά σε κάθε κατάσταση, αν μπορείτε.
- Βοηθήστε τους να διαχειριστούν το στρες.Το στρες δεν μπορεί να αποβληθεί εντελώς.Ωστόσο, μπορείτε να τους διδάξετε μεθόδους χειρισμού του στρες, όπως η λήψη αναπνοών ή διέξοδος σε μια βόλτα.
- Βοηθήστε τους να μάθουν από τις αποτυχίες.Οι προκλήσεις και τα εμπόδια είναι καλές ευκαιρίες μάθησης. Βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει τι μπορεί να μάθει από τα λάθη του.
Διαβάστε επίσης: Ψυχικές διαταραχές παιδιών: Ποια συμπτώματα θα πρέπει να σας ανησυχήσουν;
Υποστηρίξτε τους συναισθηματικά
Τα παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα συναισθήματα τους. Η υποστήριξή σας μπορεί να σας βοηθήσει.
- Ακουσέ τους. Αφήστε το παιδί σας να εκφράσει πώς αισθάνεται. Όταν αναγνωρίζετε τις ανησυχίες τους και τις παίρνετε σοβαρά, καταλαβαίνουν ότι μπορούν να σας εμπιστεύονται.
- Βοηθήστε τους να καταλάβουν τα συναισθήματά τους
Ενθαρρύνετε το παιδί σας να μιλάει για τα συναισθήματά του και προσπαθήστε να τα βοηθήσετε να καταλάβουν τι νιώθουν,σε ποια ένταση το νιώθουν και γιατί.
- Διδάξτε τους πως να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους.
Γνωρίζοντας τι να κάνει με τα συναισθήματα είναι μια πρόκληση για τα παιδιά. Διδάξτε τους κατάλληλους τρόπους για να εκφραστούν με υγιή τρόπο.
Παρέχετε τους ασφάλεια
Τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς στα σπίτια τους και στις σχέσεις τους.
- Δώστε στα παιδιά άνευ όρων αγάπη.
Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει ότι το αγαπάτε ανεξάρτητα από το ποια είναι τα επιτεύγματά του.Πιο συγκεκριμένα, δεν αρκεί να δείχνετε την αγάπη σας μόνο όταν τα παιδιά σας είναι καλά και συμπεριφέρονται όπως θέλετε.Πιο σημαντικό είναι να το κάνετε ακόμα και αν σας έχουν στεναχωρήσει και έχετε ξεσπάσει σε έναν καβγά μαζί τους.Τότε το παιδί καταλαβαίνει πως το γεγονός ότι τα αγαπάτε δεν μπορεί να απειληθεί ή να αλλάξει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.
- Καθιερώστε την ρουτίνα.
Τα παιδιά αισθάνονται πιο ασφαλή όταν ξέρουν τι τους περιμένει. Νιώθουν λιγότερο άγχος όταν τα πράγματα είναι αναμενόμενα.
Η καθιέρωση ρουτίνας γύρω από δραστηριότητες όπως η ώρα του ύπνου και η ώρα των γευμάτων τους κάνει να αισθάνονται ασφαλείς.
- Βοηθήστε τους να είναι σωματικά υγιείς.
Τα παιδιά χρειάζονται ένα υγιές σώμα για να έχουν ένα υγιές μυαλό. Βεβαιωθείτε ότι κοιμούνται αρκετά, ότι τρώνε μια ισορροπημένη διατροφή και ότι κάνουν τακτική άσκηση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
8 λόγοι που η τιμωρία των παιδιών μας δεν αποδίδει
Πως πρέπει να μιλάμε σε ένα παιδί 4-6 ετών για να μας ακούσει;
Πως να τονώσω την αυτοπεποίθηση ενός μικρού παιδιού 2-5χρονών;
“Έχω πολλά νεύρα με τα παιδιά μου: Πώς να τα ελέγξω;”
Κακές παρέες: Όταν δεν εγκρίνετε τους φίλους του παιδιού σας
Πως να σας ακούσει ένα παιδί στην ηλικία μεταξύ 1-3 ετών;
Αδέλφια με 2- 4 χρόνια διαφορά ηλικίας: Υπέρ και κατά …