Χρειάζεται το παιδί μου παιδοψυχίατρο ;
Ένα στα πέντε παιδιά σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας και πολλοί γονείς παραδέχονται ότι η θεραπεία μπορεί να διαγνώσει τα κρυφά συμπτώματα και να τα θεραπεύσει.
Μαρτυρία μιας γυναίκας για την ψυχιατρική υποστήριξη που προσέφερε στην κόρης της.
Κάθε Δευτέρα πρωί, εδώ και τέσσερα χρόνια, η Αλίκη, 9 ετών σήμερα, πήγαινε σχολείο αργοπορημένη.
Λίγο πριν τις 8 το πρωί, όταν οι συμμαθητές της έψαχναν να βρουν τις κάλτσες τους και τα γάντια τους, η Αλίκη ξεκινούσε τη συνεδρία της –τρεις φορές την εβδομάδα– με τον παιδοψυχίατρό της.
Όλα ξεκίνησαν όταν ήταν ακόμα 5 ετών και ευτυχώς τελείωσαν αυτή την εβδομάδα.
Όσοι ξέρουν τη μικρή Αλίκη, δεν μπορούν να πιστέψουν πώς ένα τόσο φυσιολογικό παιδί μπορεί να χρειάζεται θεραπεία.
Η μητέρα της Μαρίας, εξηγεί: «Τα προβλήματα της Αλίκης ξεκίνησαν όταν ήταν ακόμα πολύ μικρή και εκδηλώθηκαν στην αρχή με δυσκολία στον ύπνο.
Έπειτα, όταν πήγε στον παιδικό σταθμό, έκλαιγε και δεν ήθελε να παίζει με τα άλλα παιδιά. Ήταν πολύ απομονωμένη. Βρεχόταν στον ύπνο της μέχρι την ηλικία των 7.
Όλοι μου έλεγαν ότι η Αλίκη θα ξεπερνούσε τα προβλήματά της μόνη της, με την πάροδο των χρόνων. Οι περισσότεροι δεν θεωρούσαν τη θεραπεία χρήσιμη, αποτελεσματική.
Συχνά ρωτούν γιατί το κάνουμε και μας επικρίνουν ότι ταλαιπωρούμε το παιδί μας.
Σήμερα, όμως, συναντώ πολλούς γονείς με παιδιά στην εφηβεία που έχουν σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς και εύχονται να είχαν ασχοληθεί νωρίτερα και να είχαν αρχίσει τη θεραπεία τότε.
Αισθάνομαι τυχερή που εμείς ξεκινήσαμε νωρίτερα, δεν το θεωρήσαμε ταμπού και δεν φοβηθήκαμε. Είναι καιρός να καταρριφθούν τα ταμπού!
Η ψυχική ασθένεια αντιμετωπίζεται! Οι γνώσεις των ειδικών έχουν αυξηθεί και μπορούν να μας βοηθήσουν στην πράξη!».
Η Μαρία είναι μια από τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό γονιών που καταφεύγουν στη θεραπεία για να βοηθήσουν τα παιδιά τους με διάφορα προβλήματα: από τα απλά ναζάκια που εμφανίζονται στην ηλικία των δύο ετών περίπου, μέχρι την αδυναμία προσήλωσης, συγκέντρωσης αλλά και της δημιουργίας φίλων στο σχολείο.
Τι είναι ο παιδοψυχίατρος;
Ο παιδοψυχίατρος είναι ο γιατρός που είναι υπεύθυνος για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των ψυχικών διαταραχών της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.
Οι περισσότεροι νέοι, σε κάποια περίοδο της ζωής τους αντιμετωπίζουν προβλήματα στα οποία δεν καταφέρνουν να τα αντιμετωπίσουν μόνοι τους ή με τη βοήθεια των φίλων και της οικογένειάς τους.
Συχνά, μάλιστα, η βοήθεια των άλλων αντί να εξυπηρετεί, μπερδεύει περισσότερο.
Το να αποφασίσει ένας ενήλικος να συμβουλευτεί έναν ειδικό είναι μια αυστηρά προσωπική απόφαση, άσχετα με το εάν κάποιος δικός του τον έχει παροτρύνει και επηρεάσει για αυτό.
Ωστόσο, στις περιπτώσεις των παιδιών, οι γονείς πρέπει να το ενθαρρύνουν να επισκεφτεί έναν ειδικό, χωρίς όμως να τον αναγκάσουν, γιατί αυτό θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Τι κάνει ένας παιδοψυχίατρος;
Πώς μπορεί κανείς να διακρίνει εάν το παιδί του χρειάζεται ιατρική βοήθεια ή εάν απλά περνάει μια φάση; Είναι φυσιολογικό να ακούει φωνές στα 6 του χρόνια ή να βλέπει εφιάλτες στα 9 του;
΄Η να ζωγραφίζει περίεργες φιγούρες, ή τον εαυτό του να πηδάει από ένα γκρεμό στην ηλικία των 12;
Ο παιδοψυχίατρος αξιολογεί όλους εκείνους τους παράγοντες (ψυχολογικούς, βιολογικούς, οικογενειακούς και κοινωνικούς) που ενέχονται στην εμφάνιση των διαταραχών της ψυχικής υγείας και παρέχει υπεύθυνη ιατρική φροντίδα.
Η ειδίκευση των θεραπευτών είναι ένα πολύ σημαντικό κριτήριο επιλογής, γιατί η ενημέρωση που υπάρχει πάνω στο θέμα είναι μάλλον ελλιπής.
Ρωτήστε τον θεραπευτή που επιλέξατε να σας εξηγήσει επακριβώς και με κατανοητούς όρους ποια είναι η εξειδίκευσή του.
Για παράδειγμα:
- Ο κλινικός ψυχολόγος έχει ειδικευτεί στις διαταραχές και στην ψυχοπαθολογία, όπως και ο παιδοψυχολόγος που ειδικεύεται στη θεραπεία τόσο του εφήβου όσο της οικογένειάς του, ενώ
- O συμβουλευτικός ψυχολόγος είναι ειδικευμένος πάνω στη συμβουλευτική, δηλαδή στο να καθοδηγεί ανθρώπους με πιο καθημερινά προβλήματα να βρουν λύσεις και απαντήσεις στα θέματα που τους απασχολούν.
Στατιστικά στοιχεία
Ένα στα πέντε παιδιά σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας και πολλοί γονείς παραδέχονται ότι η θεραπεία μπορεί να διαγνώσει τα κρυφά συμπτώματα και να βοηθήσει τα παιδιά να αντιμετωπίσουν κρίσεις, όπως η απόρριψη στο σχολείο ή ένα διαζύγιο των γονέων ή ένα θάνατο.
Ποιος μπορεί να απευθυνθεί στον παιδοψυχίατρο;
Στον παιδοψυχίατρο μπορούν να απευθυνθούν γονείς για συμβουλευτική, καθώς και γονείς που τα παιδιά τους εμφανίζουν:
- διαταραχή της ανάπτυξης
- υπερκινητικότητα
- διαταραχές συναισθήματος
- ψυχωτική διαταραχή
- διαταραχή διατροφής
- διαταραχές συμπεριφοράς
Πότε ένα παιδί πρέπει να αρχίσει ψυχοθεραπεία που θα μπορεί να φέρει αποτελέσματα;
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι το κάθε παιδί αναπτύσσεται διαφορετικά άρα είναι πολύ δύσκολο να ορίσει κάποιος το «φυσιολογικό». Είναι σημαντικό να ξέρεις πότε θα ζητήσεις τη βοήθεια ειδικού.
Οι σύγχρονοι παιδοψυχολόγοι ξεκινούν να εργάζονται με τα παιδιά όταν ακόμα αυτά είναι μωρά και στη συνεδρία λαμβάνουν μέρος και οι γονείς τους.
Τα προβλήματά τους αφορούν κυρίως στην ανάπτυξή τους, τη συμπεριφορά τους, τη διαταραχή ύπνου, τη δυσκολία προσαρμογής και στη διαταραχή του συναισθήματος.
Μια από τις πιο εξεζητημένες περιπτώσεις είναι και αυτή της βρεφικής κατάθλιψης: ένας τραυματικός τοκετός, σοβαρά ιατρικά προβλήματα ή μια μητέρα σε κατάθλιψη είναι κάποιες από τις αιτίες που οδηγούν στη βρεφική κατάθλιψη.
Τα βρέφη αυτά εμφανίζουν προβλήματα ύπνου ή διατροφής, αποστρέφουν το βλέμμα ή κλείνονται στον εαυτό τους όταν κάποιος προσπαθήσει να τους απευθυνθεί ή δείχνουν απόμακρα.
Η μητέρα μπορεί να έχει κατάθλιψη ή κάποιο φόβο ή ψυχικά τραύματα και να της είναι δύσκολο να ασχοληθεί με το μωρό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο με το παιδί να πέφτει και αυτό σε κατάθλιψη με αποτέλεσμα να χειροτερεύει και η κατάσταση της μητέρας.
Το πρόγραμμα της παιδικής ψυχοθεραπείας περιλαμβάνει συνομιλία και παιχνίδι με το παιδί, πράγμα που ενθαρρύνει και τους γονείς. Βλέπουν την αλλαγή στο μωρό τους, το οποίο ανταποκρίνεται θετικά και «ζωντανεύει».
Οι γονείς ελπίζουν ότι θα ανταποκριθούν τελικά στις ανάγκες του παιδιού τους. Αυτή είναι μια θεραπεία που ευνοεί και τους γονείς.
Πώς μπορώ να καταλάβω ότι το παιδί μου χρήζει ψυχιατρικής βοήθειας;
Είναι βασικό να χρησιμοποιηθεί η κοινή λογική, να καταλάβεις πότε ένα παιδί είναι δυστυχισμένο, και να δίνεις σημασία στις λεπτομέρειες, όπως μια παράξενη συμπεριφορά στην καθημερινή ρουτίνα, ή η αίσθηση ότι κάτι έχει αλλάξει, ιδιαίτερα για ένα παιδί που μέχρι τώρα τα πήγαινε πολύ καλά.
Η θεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει να λυθούν τα πιο κοινά προβλήματα, όπως το «βρέξιμο του κρεβατιού, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η δυσκολία στις σχέσεις με τα άλλα παιδιά, οι μαθησιακές δυσκολίες και η κατάθλιψη.
Όσο πιο μικρό είναι το παιδί τόσο συντομότερος ο χρόνος αποθεραπείας. Όσο πιο γρήγορα επέμβουμε, τόσο καλύτερα! Κάποια παιδιά που πηγαίνουν για πρώτη φορά στον ψυχίατρο στα 10 ή 12 χρόνια τους, έχουν προβλήματα από το νηπιαγωγείο.
Κι όμως, μόλις αρχίσει η θεραπεία τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά! Τα παιδιά ανακουφίζονται όταν κάποιος τα ακούσει προσεκτικά και το γεγονός ότι οι γονείς απευθύνθηκαν σε ειδικό, σημαίνει ότι και αυτοί ακούνε πιο προσεκτικά το παιδί τους.
Μήπως στιγματίσει εμένα ή το παιδί μου η επίσκεψη στον παιδοψυχίατρο;
Πολλοί γονείς πανικοβάλλονται με την ιδέα ότι χρειάζεται να απευθυνθούν σε παιδοψυχίατρο. Δυστυχώς στη χώρα μας, σε αντίθεση με άλλες χώρες του δυτικού κόσμου, η επίσκεψη σε έναν ειδικό αποτελεί ακόμα ταμπού.
Εκείνο που οφείλει να έχει υπ’ όψιν του ο γονέας είναι ότι η ίδια η παραδοχή ότι χρειάζεται το παιδί του τη βοήθεια ψυχιάτρου, αποτελεί το πρώτο βήμα για την επίλυση των προβλημάτων.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από την θεραπεία, καθώς και ότι η θεραπεία είναι προτιμότερη από την παραίτηση και την εθελοτυφλία.
Οφείλουν να βρουν τη δύναμη να αγνοήσουν όλα αυτά τα ταμπού και τις προκαταλήψεις που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους γιατί δεν τους αφήνουν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για τους ίδιους και για τα παιδιά τους.
Εσείς οι γονείς να θυμάστε ότι η θεραπεία και αποθεραπεία θέλει πολύ χρόνο, δύναμη, καλή διάθεση και υπομονή. Μην απελπίζεστε και μην χάνετε την πίστη σας…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πως να τονώσω την αυτοπεποίθηση ενός μικρού παιδιού 2-5χρονών;
Κάθριν Έλισον : “Η μητρότητα σε μετατρέπει σε εξαιρετικά ικανό άνθρωπο”
“Πως να καθαρίσω την μύτη του παιδιού μου;” Ι Smilefamily.gr
Σύμφωνα με ποιες παραδόσεις δίνουν τα ονόματα σε Ανατολή και Δύση;