Ένα στα τρία αγόρια και ένα στα τέσσερα κορίτσια είναι υπέρβαρα. Η παχυσαρκία είναι η νέα πανώλη της εποχής μας που οδηγεί στο σημείο να υποφέρουν πολλά παιδιά, καθώς επιφέρει διάφορα προβλήματα υγείας, μέχρι και διαβήτη ενηλίκων.
Έξι εκατομμύρια παιδιά περίπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα με ρυθμό αύξησης τα τελευταία χρόνια 400,000 παιδιών ανά έτος.
Η κύρια αιτία της δημιουργίας του προβλήματος της παχυσαρκίας είναι τα φαστ φουντ, δηλαδή τα ταχυφαγεία.
Ένας απλός τρόπος για να κατανοήσετε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να τα αποφύγετε, είναι ο εξής: Αγοράστε οποιοδήποτε φαγητό από ένα φαστ φουντ.
Αφήστε το να κρυώσει και μετά από λίγη ώρα δοκιμάστε το. Θα διαπιστώσετε ότι είναι αδύνατον διότι είναι άγευστο και δεν τρώγεται.
Και για την επαλήθευση: Ρίξτε ένα χαμπεργκερ παγωμένο σε μία γάτα και θα διαπιστώσετε ότι ούτε αυτή θα το φάει!!!
“Ταχυφαγεία για τα παιδιά, ταχυκαρδία για τους γονείς”.
Αυτός ήταν ο τίτλος του άρθρου που δημοσιεύθηκε στο προηγούμενο τεύχος του περιοδικού μας. Και το άρθρο επιβεβαιώθηκε πλήρως από τα όσα αναφέρθηκαν στο πλαίσιο της 17ης Ετήσιας Συνάντησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού (ECOG) για την παιδική παχυσαρκία, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουλίου 2007 στην Αθήνα.
Παιδική παχυσαρκία και αίτια:
Δυστυχώς στη σημερινή εποχή, την εποχή της τεχνολογίας και των τόσων επιστημονικών επιτευγμάτων , όλοι εμείς οι γονείς ένα πράγμα είναι σίγουρο ότι δεν κατορθώσαμε να μεταδώσουμε στα παιδιά μας:
την συνήθεια και την ανάγκη για υγιεινή διατροφή. Ξεχάσαμε ή μας ανάγκασαν οι υποχρεώσεις της εποχής μας, ότι εμείς μεγαλώσαμε τρώγοντας υγιεινά με βάση τον μεσογειακό τύπο διατροφής, στο σπίτι.
Μας μαγείρευε η μητέρα μας , η γιαγιά μας και ακόμη και για το σχολείο μας ετοίμαζαν υγιεινά, νόστιμα σάντουιτς.
Σήμερα τα παιδιά μας έχουν αντικαταστήσει το σπιτικό φαγητό με το αυτό των φάστ φουντ, το οποίο ευθύνεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό για τη νέα πανώλη της εποχής μας, την παχυσαρκία.
Το άκρως ανησυχητικό μοντέλο διατροφής που έχουν υιοθετήσει τα Ελληνόπουλα, έχει ως αποτέλεσμα να προσβάλλονται από πάρα πολλές ασθένειες, με αποκορύφωμα σε πολλά από αυτά να προκαλείται μία σπάνια αρρώστια από το παρελθόν, αλλά πλέον όλο και πιο συνηθισμένη στις μέρες μας, ο διαβήτης τύπου Β. Αλλά και η υπέρταση, η αυξημένη χοληστερίνη, διάφορα ορθοπεδικά προβλήματα, το άσθμα, οι πολυκυστικές ωοθήκες, οι συναισθηματικές διαταραχές συμπεριφοράς, είναι μερικά από τα προβλήματα που δημιουργεί η παχυσαρκία.
Προβλήματα από κούνια λόγω παχυσαρκίας.Τα παραπανίσια κιλά στην παιδική ηλικία οδηγούν σε κοινωνική απομόνωση. Τρία στα δέκα Ελληνόπουλα είναι υπέρβαρα. ¨ Βόμβα στα θεμέλια της υγείας των παιδιών¨ χαρακτήρισε την παχυσαρκία ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Παχυσαρκίας, κύριος Ιωάννης Κακλαμάνος.
Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών της Ελληνικής Εταιρίας Παχυσαρκίας, το 31,2 % των αγοριών και το 26,5 των κοριτσιών, ηλικίας 6-12 ετών στην Ελλάδα, έχουν βάρος πάνω από το φυσιολογικό.
Επισήμανε δε ότι η ενασχόληση των παιδιών με τον αθλητισμό βρίσκεται σε δραματικά χαμηλό επίπεδο, καθώς ένα ποσοστό της τάξεως του 84% γυμνάζεται ανεπαρκώς ή καθόλου.
Κίνδυνοι και παιδική παχυσαρκία:
Σε ότι αφορά την παιδική παχυσαρκία, προκαλεί μεταβολικές διαταραχές, οι οποίες αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Η παιδική παχυσαρκία επιτείνει τον κίνδυνο αύξησης της πίεση σκατά 4,5 φορές, της «κακής» χοληστερόλης κατά 3 φορές, μείωση της «καλής» χοληστερόλης κατά 3,4 φορές και αύξησης των τριγλυκεριδίων κατά 7 φορές. Την ίδια ώρα, η ινσουλίνη νηστείας είναι συχνά αυξημένη, προοιωνίζοντας την εμφάνιση διαβήτη.
Τι σημαίνει για το Ελληνικό κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση το ανησυχητικό φαινόμενο της παχυσαρκίας;
Μα φυσικά τη δημιουργία μιας μεγάλης τάξεως ανθρώπων με ιδιαίτερα προβλήματα υγείας, με κόμπλεξ, με συναισθηματικές διαταραχές, που θα αυξήσουν τρομερά τις δαπάνες για την υγεία και φυσικά δεν θα μπορέσουν να καταξιωθούν επαγγελματικά και να συνεισφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.
Παιδική παχυσαρκία και αντιμετώπιση :
Ας βοηθήσουμε τα παιδιά μας:
- Με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής και διαβίωσης.
- Με την αποφυγή κατανάλωσης παχυντικών και ανθυγιεινών τροφών.
- Με την δημιουργική ενασχόληση των παιδιών με τον αθλητισμό.
- Με λιγότερες ώρες παραμονής στον καναπέ, στον υπολογιστή και στην τηλεόραση.
- Με την απασχόληση των παιδιών σε ομαδικό και κινητικό παιχνίδι.