Εάν κάποιος από εσάς γονείς εκεί έξω αισθάνεστε μια ελαφριά χροιά ενοχής όταν ζητάτε από τους γονείς σας να προσέξουν το μωρό σας( babysitting), μην αισθάνεστε ένοχοι πλέον.
Οι παππούδες που κάνουν babysit ζουν περισσότερο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.
Η μελέτη,με πάνω από 500 άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, έδειξε ότι εκείνοι οι παππούδες που βοήθησαν στη φροντίδα για άλλους, έζησαν τουλάχιστον επτά χρόνια περισσότερο.
Η μελέτη αξιολόγησης δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Evolution and Human Behavior.
Οι άνθρωποι που δεν ενδιαφέρονται για τους άλλους είχαν μέσο όρο ζωής μόλις τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη της μελέτης. Οι μισοί παππούδες στη μελέτη που έκαναν babysitting τα εγγόνια τους ήταν ζωντανοί δέκα χρόνια μετά την αρχική συνέντευξη μελέτης.
Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι η παροχή στους ηλικιωμένους ενός σκοπού, τους καθιστά ενεργούς.
‘Επιβίωση του είδους’
Σύμφωνα με τη Sonja Hilbrand, μία από τους συγγραφείς της μελέτης και διδάκτορας στο τμήμα ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία, «αυτός ο σύνδεσμος θα μπορούσε να είναι ένας μηχανισμός βαθιά ριζωμένος στο εξελικτικό παρελθόν μας, επιβίωση του είδους. “
Οι άνθρωποι που δεν έχουν καμία επαφή με τα εγγόνια μπορούν να δουν ότι η υγεία τους επηρεάζεται αρνητικά, πρόσθεσε ο Hilbrand.
Βοηθώντας τα ενήλικα παιδιά σας κατά κάποιο τρόπο επίσης σας βοηθά να ζήσετε περισσότερο, έδειξε η μελέτη. Έτσι, το αίσθημα ότι γνωρίζετε ότι χρειάζεστε σε κάτι, δίνοντας σας έναν σκοπό, είναι ωφέλιμο για την υγεία μας καθώς γερνάμε.
Ο Bruno Arpino, αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο Pompeu Fabra της Βαρκελώνης, δήλωσε ότι μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσει τους ηλικιωμένους ψυχικά και σωματικά ενεργούς.
“Η φροντίδα μπορεί να δώσει στους φροντιστές έναν σκοπό ζωής, επειδή οι φροντιστές μπορεί να αισθάνονται χρήσιμοι για τους άλλους και για την κοινωνία”, δήλωσε. “Η φροντίδα μπορεί να θεωρηθεί επίσης ως μια δραστηριότητα που (φροντίζει) τους φροντιστές σωματικά και ψυχικά ενεργά.”
Ψυχική υγεία
Επίσης πρόσθεσε ότι προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι η φροντίδα φαίνεται να βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία, καθώς και τη σωματική και ψυχική υγεία.
Η μελέτη αυτή δεν περιείχε τους παππούδες και γιαγιάδες που έχουν πλήρη φροντίδα των εγγονών τους. Αυτό είναι πράγματι επιζήμιο για τους ηλικιωμένους, σύμφωνα με τη μελέτη.
Μάθετε περισσότερα σχετικά με το γιατί πρέπει να μοιράζεστε τα παιδιά σας με τους παππούδες τους όσο πιο συχνά μπορείτε στο παρακάτω βίντεο.