Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας γερμανικής επιστημονικής έρευνας, η αεροβική άσκηση αντοχής δηλαδή το τρέξιμο, το κολύμπι, το ποδήλατο κ.α., βοηθά στο να είναι κάποιος πιο υγιής όσο μεγαλώνει, κάτι το οποίο δεν συμβαίνε με την άσκηση αντίστασης, όπως τα βαράκια.
Οι ερευνητές, με επικεφαλή τον καθηγητή Ούρλιχ Λάουφς του Πανεπιστημίου της Λειψίας, έκαναν την δημοσίευση στο περιοδικό “European Heart Journal” της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, αφού μελέτησαν 266 εθελοντές οι οποίοι ταξινομήθηκαν σε 3 ομάδες και ακολούθησαν επί έξι μήνες, τρία 45λεπτά την εβδομάδα, διαφορετικά προγράμματα άσκησης.
Η πρώτη ομάδα έκανε υψηλής έντασης διαλειμματική άσκηση, η δεύτερη προπόνηση αντοχής ,και η τρίτη ασκήσεις με αντίσταση για μυϊκή ενδυνάμωση.
Στην συνέχεια διενεργήθηκαν κυτταρικές και άλλου τύπου αναλύσεις για να καταγραφούν τα αποτελέσματα που είχε το κάθε στυλ άσκησης στον ανθρώπινο οργανισμό.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι πρώτες οι ασκήσεις αντοχής, επιβραδύνουν ή και αναστρέφουν τη διαδικασία της κυτταρικής γήρανσης.
Στη συνέχεια ακολουθούν σε μικρότερο βαθμό, η υψηλής έντασης διαλειμματική άσκηση, ενώ οι ασκήσεις με βάρη και η προπόνηση σε μηχανήματα του γυμναστηρίου, δεν έχουν το ίδιο αντιγηραντικό όφελος.
Τα στοιχεία αυτής της νέας μελέτης έρχονται να επιβεβαιώσουν την οδηγία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας ότι η άσκηση αντίστασης πρέπει να λειτουργεί συμπληρωματικά προς την άσκηση αντοχής και να μην την υποκαθιστά!
Τέλος στο ίδιο ιατρικό περιοδικό, δύο ελληνικής καταγωγής καθηγητές του βρετανικού Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου Freeman του Νιούκασλ, οι Κωνσταντίνος Στέλλος και Ιωακείμ Σπυριδόπουλος, υποστήριξαν τα οφέλη της προπόνησης αντοχής έναντι της άσκησης με βάρη σε ότι αφορά την καρδιαγγειακή υγεία.