Δείτε εδώ όλα τα άρθρα για τον τοκετό
Πώς να γίνετε ο τέλειος σύντροφος τοκετού;
Επικίνδυνες αποστολές!
Δεν είναι καθόλου εύκολη αυτή η αποστολή! Μετά το πέρας των 9 μηνών, πλημμυρισμένων από χαρά, συγκίνηση, άγχος, αγωνία, περιέργεια, έρχεται η στιγμή που όλοι -μα όλοι- περιμένατε, και πιο πολύ εσείς, οι γονείς.
Η στιγμή που θα σας αλλάξει τη ζωή για πάντα: ο ερχομός του παιδιού σας! Μια συνειδητοποίηση απότομη, όπου τα συναισθήματα υπέρτατης χαράς και άγχους για το άγνωστο εναλλάσσονται, «κόβοντάς» σας τα πόδια!
Αγχωθήκατε μπαμπάδες;
Αποβάλλετε τη σκέψη αυτή γρήγορα, γιατί τώρα… πρέπει να πιάσετε αμέσως δουλειά. Και τι δουλειά;! Την σημαντικότερη! Η σύντροφός σας ετοιμάζεται να φέρει στον κόσμο το πρώτο σας παιδί, και εσείς θα πρέπει να είστε εκεί για να τη βοηθήσετε και να την υποστηρίξετε όσο πιο πολύ μπορείτε.
Πιο συγκεκριμένα:
Προετοιμαστείτε για τη μεγάλη μέρα!
Όπως και στο ποδόσφαιρο, που οι περισσότεροι το κατέχετε πολύ καλά, έτσι και εδώ: δεν βάζεις έναν πρωτάρη σέντερ-φορ σε τελικό Champions League, ο οποίος δεν έχει παίξει ούτε σε ντέρμπυ τοπικού πρωταθλήματος.
Η πανωλεθρία θα είναι αναπόφευκτη! Η σκληρή, συστηματική ‘προπόνηση’ και η σωστή ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι τη στιγμή του τοκετού είναι «το ήμισυ του παντός»!
Διαβάστε βιβλία με τη σύντροφό σας σχετικά με τον τοκετό, αλλά και τη φροντίδα του νεογνού τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του, παρακολουθήστε με το σύντροφό σας μαθήματα ανώδυνου τοκετού (Λαμάζ) που μαίες παραδίδουν είτε στα μαιευτήρια είτε στα ιατρεία γυναικολόγων.
Συμβουλευτείτε το διαδίκτυο για να λύσετε απορίες σχετικές με τον τοκετό:
- διαβάστε στα μπλογκ εμπειρίες άλλων γονέων
- μοιραστείτε στα φόρουμ τις ανησυχίες σας , καθώς μπορεί κάποιος άλλος γονέας να έχει την απάντηση που θέλετε
- δείτε σχετικά βίντεο και ντοκιμαντέρ για να μην πιαστείτε εξ απήνης κατά τον τοκετό.
Η γνώση προσδίδει μια αυτοπεποίθηση, μια ψυχραιμία και μια σιγουριά που πρέπει να έχετε την ημέρα του τοκετού για να βοηθήσετε αποτελεσματικά και τη μητέρα.
Μπαμπάς στο μαιευτήριο!
Απλά, να είστε εκεί…
Ξεκινήστε από το να το πάρετε απόφαση! «Θα είμαι μέσα ή όχι; Θα αντέξω ή θα σωριαστώ στη θέα του αίματος;»
Οι άντρες, συνήθως, ‘φρικάρουν’ και μόνο με την ιδέα πως θα δουν τη γυναίκα τους να γεννάει.
Οι μαρτυρίες, ωστόσο, έχουν αποδείξει ότι και οι πιο φοβιτσιάρηδες που πήραν ενεργό μέρος στον τοκετό, μιλούν για την πιο συγκλονιστική εμπειρία της ζωής τους!
Άλλωστε, όπως λέει και ο λαός «Μόλις μπείτε στο χορό, θα χορέψετε»!
Ακόμα και αν όλα γίνουν κατά γράμμα, και η βοήθειά σας περιοριστεί μόνο στο να της κρατάτε το χέρι, τότε ο σκοπός έχει επιτευχθεί:
ήσασταν παρών, ήσασταν στο πλάι της και αυτό μετράει πάνω από όλα! Πόσες τέτοιες ευκαιρίες θα σας δοθούν στη ζωή σας άλλωστε;
Ανοιχτός σε όλες τις εναλλακτικές
Ποιο ήταν το αρχικό σχέδιο; Θα οδηγούσατε εσείς την ετοιμόγεννη γυναίκα σας στο μαιευτήριο; Είχατε αποφασίσει να κάνει τον τοκετό στο νερό;
Είχε επιλέξει να μην κάνει την επισκληρίδιο αναισθησία; Όπως προείπαμε, αν έχετε ‘προπονηθεί’ καλά και διαβάσατε το μάθημά σας, τότε δεν έχετε να φοβάστε τίποτα όση ώρα και αν παραμείνετε στην αίθουσα τοκετού.
Εν πάση περιπτώσει, πρέπει να είστε προετοιμασμένος ότι όλα μπορούν να συμβούν και να αλλάξουν το αρχικό σας σχέδιο.
Το πιο συχνό παράδειγμα: ο φυσιολογικός τοκετός ενδέχεται να γίνει καισαρική τομή, χωρίς να θέσει κανέναν από τους δύο πιο πολύτιμους ανθρώπους της ζωής σας σε κίνδυνο.
Θα πρέπει να προσαρμοστείτε με όσες αλλαγές χρειαστεί να γίνουν στο πλάνο που είχατε στο μυαλό σας μέχρι να γεννηθεί το μωράκι σας.
Μην πανικοβάλλεστε!
Το μότο σας για εκείνη την ημέρα είναι ‘πρέπει να είμαι ήρεμος και όλα θα πάνε καλά’. Μην παιδεύετε το μυαλό σας με σκέψεις του τύπου: «πονάει η γυναίκα μου;
Το μωρό είναι καλά; Γιατί αργούν τόσο; Γιατί ο γιατρός λέει να περιμένουμε;». Αντ’ αυτού ακούστε προσεκτικά ό,τι σας λέει ο γιατρός και η μαία σας για να βοηθάτε αποτελεσματικά τη σύζυγό σας όταν σας χρειαστεί.
Ακόμα και αν θέλετε να είστε παρόντες σε όλη τη διαδικασία, αποφύγετε καταστάσεις που ξέρετε εκ των προτέρων ότι σας ενοχλούν, όπως για παράδειγμα το τρύπημα της βελόνας.
Δεν είναι ντροπή να βγείτε για λίγο έξω, αφού ούτε εσείς πρέπει να φτάσετε στα όριά σας.
Να θυμάστε ότι αν χάσετε τις αισθήσεις σας δεν θα μπορείτε να βοηθήσετε πρακτικά και ψυχολογικά τη σύζυγό σας και θα έχετε πιθανότατα να χάσετε το πρώτο κλάμα του μωρού σας…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σχέση ζευγαριού μετά τον τοκετό
Βαλίτσα μαιευτηρίου : Τι θα χρειαστείτε μετά την γέννα;
Προετοιμασία για το μαιευτήριο : Όσα θα χρειαστείτε πριν την γέννα!