Σίγουρα, οι περισσότεροι θα αναρωτιέστε: « νινίδα;! Μα, τι είναι αυτό;!» Όχι, δεν πρόκειται για χαριτωμένο υποκοριστικό ονόματος… Ούτε για κάποια ηρωίδα παιδικού έργου! Βάζω στοίχημα, όμως, ότι όταν βλέπετε τις δύο πρώτες συλλαβούλες «νι-νι» το μυαλό σας πάει στο νεογέννητο μωράκι σας! Ε, σε αυτό έχετε πέσει «διάνα»!
Τι είναι η νινίδα;
Είναι ένα είδος εξανθήματος που είναι πάρα πολύ συνηθισμένο στα νεογέννητα. Όταν φτιάνατε εικόνες στο μυαλό σας και ονειρευόσασταν πώς θα ήταν το πανέμορφο μωρό σας, σίγουρα δεν το είχατε ποτέ φανταστεί με άσπρες νιφάδες στο κεφαλάκι του, που μοιάζουν με πιτυρίδα.
Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό το μωρό σας να παρουσιάσει άσπρες νιφάδες τόσο στο κεφάλι του όσο και στα φρυδάκια του, ένα είδος ξηροδερμίας, παρόλο που όταν γεννήθηκε το δερματάκι του ήταν καθαρό και ροδαλό. Οι φολίδες αυτές μπορεί να σπάζουν, να είναι λιπαρές ακόμα και να εκκρίνουν κάποιο υγρό (πύον).
Η ίδια κατάσταση είναι δυνατόν να εμφανιστεί γύρω από τα αυτιά ή και τα φρύδια και να συνοδεύεται από τοπική κοκκινίλα. Ονομάζεται νινίδα, (επιστημονικά γνωστή ως σμηγματορροϊκή δερματίτιδα), και είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Θα σας ενημερώσει σχετικώς και ο παιδίατρός σας.
Πότε εκδηλώνεται η νινίδα ;
Η νινίδα μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιοδήποτε μωρό και συνήθως ξεκινά μέσα στους πρώτους 3 μήνες της ζωής του μωρού.
Μπορεί να εξαφανιστεί μετά από μερικές εβδομάδες ή μήνες, πάντως, ολοκληρωτικά εξαφανίζεται όταν το μωρό σας γίνει περίπου ενός έτους.
Δεν είναι σύνηθες να εκδηλώνεται μετά το πέρας του πρώτου έτους ηλικίας και μέχρι την εφηβεία, οπότε και το παιδί σας ξαναμπαίνει σε ρυθμούς φρενήρους ανάπτυξης!
Οι έφηβοι αντιμετωπίζουν συνήθως μια παρόμοια κατάσταση νινίδας, ωστόσο τώρα την ονομάζουμε πιο επιστημονικά και σοβαρά ως δερματίτιδα
(ίσως γιατί οι πομπώδεις, ιατρικές ονομασίες παθήσεων προσδίδουν έναν αέρα σοβαρότητας και ενηλικίωσης…).
Από τι προκαλείται η νινίδα;
Η επιστημονική εξήγηση για την εμφάνιση «νιφάδων»!
Ό ανθρώπινος οργανισμός παράγει συνεχώς νέα δερματικά κύτταρα περίπου με τον ίδιο ρυθμό που χάνει τα παλιά. Το παλιό δέρμα «πέφτει» σαν νιφάδες χιονιού και συνήθως -στους ενήλικες τουλάχιστον-, αυτή η διαδικασία δεν είναι εμφανής.
Πολλών υγιών μωρών τα δερματικά κύτταρα του κεφαλιού αναπτύσσονται γρηγορότερα, υπερκαλύπτοντας τα παλιά που πέφτουν, και έτσι σχηματίζεται ένα στρώμα από επιπλέον δέρμα.
Η νινίδα είναι αυτό το φολιδωτό στρώμα από παλιά κύτταρα που επικάθονται στο δέρμα του κεφαλιού του μωρού σας.
Αυτές οι σμηγματογόνοι αδένες στο δέρμα τους υπερλειτουργούν με τη βοήθεια των ορμονών της μητέρας που διοχετεύονται μέσω του πλακούντα κατά τη διάρκεια του τοκετού.
Οι ίδιοι αδένες είναι υπεύθυνοι και για την έκκριση μιας λιπαρής ουσίας που συγκρατεί τα παλιά κύτταρα του δέρματος, καθώς αυτά ξεραίνονται.
Θεραπεία νινίδας
Πρώτον, να θυμάστε ότι η νινίδα δεν είναι μεταδοτική! Δεν χρήζει θεραπείας εφόσον δεν ενοχλείται το παιδάκι σας. Σίγουρα το συχνό λούσιμο του μωρού σας βοηθάει στην πρόληψη δημιουργίας νινίδας. Ωστόσο, κάποιες φορές ενδέχεται να προκαλέσει και φαγούρα.
Αν και θα μπείτε στον πειρασμό, μη προσπαθήσετε να την αφαιρέσετε με τα νύχια σας από το κεφαλάκι του. Ο καλύτερος τρόπος για τη θεραπεία της νινίδας είναι να κάνετε στο κεφαλάκι του μωρού σας μασάζ με κάποιο βρεφικό λαδάκι ή με αγνό, παρθένο ελαιόλαδο.
Περιμένετε αρκετά λεπτά μέχρι το λάδι να μαλακώσει και να χαλαρώσει το σκληρό δέρμα, και τότε βουρτσίστε με μια μαλακία βούρτσα ή σκουπίστε με ένα στεγνό πετσετάκι μπάπείνιου.
Αν η νινίδα είναι εκτεταμένη ή αν το μωρό σας είναι μεγαλύτερο των 6 μηνών, θα μπορούσατε να λούσετε το παιδάκι σας με σελήνιο, εκχυλίσματα πίσσας και σαλικυλικό οξύ που καταπολεμούν την εμφάνιση νινίδας και τον κνησμό.
Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας. Αν πάλι, το πρόβλημα της νινίδας είναι πολύ έντονο, και συνοδεύεται από φαγούρα, χρησιμοποιείστε μια μικρή ποσότητα κορτιζονούχας αλοιφής που θα σας συστήσει ο παιδίατρός σας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συμβουλές για την φροντίδα και την υγιεινή ενός νεογέννητου
Μεγάλωμα μωρού : Δείτε 5 συμβουλές για να το κάνετε με επιτυχία !