Κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη
Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος στην οποία η γυναίκα «πρέπει» να είναι ευτυχισμένη και χαρούμενη, περιμένοντας τη γέννηση του παιδιού. Δυστυχώς όμως, δεν συμβαίνει πάντοτε έτσι. Είναι πολλές οι περιπτώσεις γυναικών που κάθε άλλο παρά χαίρονται τους εννιά μήνες της εγκυμοσύνης τους.
Νεύρα, που συνήθως γίνονται χειρότερα λόγω ορμονικών διαταραχών και αδιαθεσίας, είναι η κύρια πηγή της κακής διάθεσης της εγκύου. Αν μάλιστα τα πράγματα γίνουν χειρότερα, τότε έρχεται η κατάθλιψη, κατάσταση που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, τόσο για τη μητέρα, όσο και για το έμβρυο.
Πρόσφατες διεθνείς έρευνες έδειξαν μάλιστα ότι η κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη είναι ίσως πιο συχνή από την κατάθλιψη την περίοδο της λοχείας. Πολλές είναι οι γυναίκες που πιστεύουν ότι «τα πάνω και τα κάτω» που νιώθουν στην εγκυμοσύνη, είναι κάτι ανάλογο με τη ναυτία. Δεν ισχύει όμως αυτό.
Οι ειδικοί προειδοποιούν τις γυναίκες να ζητήσουν βοήθεια από ειδικούς, αν νιώσουν ότι η εναλλαγή της συμπεριφοράς και των συναισθημάτων τους είναι συχνό φαινόμενο. Τονίζουν μάλιστα ότι ένας άνθρωπος με κατάθλιψη δεν κάνει κακό μόνο στον εαυτό του, αλλά και στους ανθρώπους που τον περιβάλλουν.
Κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη – συμπτώματα :
Η κατάθλιψη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν διαφέρει απ΄ αυτήν σε άλλες περιόδους της ζωής. Γι΄ αυτό, ζητήστε βοήθεια αν νιώσετε ότι η διάθεσή σας είναι μονίμως κακή, αν έχετε συνεχώς άγχος ή αισθάνεστε λύπη, χωρίς να μπορείτε μάλιστα να εντοπίσετε την αιτία της.
Αν επίσης νιώθετε «ένα μηδενικό» και ο εαυτός σας δεν σας εμπνέει εμπιστοσύνη, αν νιώθετε ενοχές ή είστε εριστική, τότε είναι πολύ πιθανό η κατάθλιψη να σας έχει χτυπήσει την πόρτα. Αϋπνία, αδυναμία συγκέντρωσης, βουλιμία ή ανορεξία, αίσθημα εξάντλησης και απαισιοδοξία για το μέλλον, είναι χαρακτηριστικά της κατάθλιψης.
Κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη – αίτια :
Γιατί σας συμβαίνει;
- Κούραση, ορμονικές διαταραχές – που είναι φυσιολογικές στην εγκυμοσύνη – η αλλαγή του τρόπου ζωής, αφού αυτό επιβάλλεται από την νέα πραγματικότητα που ζείτε, είναι μόνο ορισμένοι από τους παράγοντες που σας οδηγούν στην κατάθλιψη.
- Υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες. Προβλήματα υγείας στη διάρκεια των εννέα μηνών, αλλά ενδεχομένως και μια προηγούμενη προβληματική εγκυμοσύνη, σας προσφέρουν μόνον άγχος. Ελέγξτε αν στο οικογενειακό σας ιστορικό υπάρχουν κρούσματα κατάθλιψης, και ενημερώστε τον γιατρό σας. Σίγουρα θα σας δώσει τις σωστές συμβουλές.
- Υπάρχουν εξάλλου περιπτώσεις γυναικών που μένουν έγκυοι χωρίς να το περιμένουν. Ακόμα και στις περιπτώσεις που αποδέχονται ή χαίρονται από το γεγονός, ο κίνδυνος της κατάθλιψης ελλοχεύει. Αυτό συμβαίνει επειδή μια απρόσμενη εγκυμοσύνη είναι παράγοντας που προκαλεί άγχος, οργή και αβεβαιότητα, ειδικά όταν πρόκειται για το πρώτο παιδί. Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις, οι περισσότερες μαμάδες αγχώνονται για το κατά πόσο θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
- Αποφεύγετε να μένετε μόνες σας, παρά μόνον όταν πραγματικά το επιθυμείτε. Διώξτε τη σκέψη πως είστε η μοναδική έγκυος στον κόσμο και φροντίστε να έχετε επαφές με άλλες γυναίκες, που είτε είναι στην ίδια φάση μ΄ εσάς, είτε έχουν γεννήσει πολύ πρόσφατα.
- Οσο για τους συντρόφους σας, φροντίστε να τους δώσετε να καταλάβουν ότι είναι σημαντικό να βρίσκονται στο πλευρό σας, όσο το δυνατό περισσότερο χρόνο. Αποφύγετε μεγάλες αλλαγές στη ζωή σας. Μην αλλάξετε σπίτι ή δουλειά. Η νέα διακόσμηση του σπιτιού μπορεί να περιμένει, εκτός βέβαια να όλ΄ αυτά σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα.
- Μην παραβλέπετε, ακόμα, τα οικονομικά. Είναι καλό να έχετε φροντίσει από πριν για τις οικονομικές ανάγκες που θα βρείτε μπροστά σας κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη. Ετσι θα καταφέρετε να είστε πολύ πιο ήρεμη.
Επηρεάζει η διάθεση της μητέρας το έμβρυο ;
Είναι απόλυτα λογικό να έχετε αυτό το ερώτημα στο μυαλό σας. Μόνο που δεν υπάρχει «απόλυτη» απάντηση. Οι γιατροί λένε πως η κατάθλιψη δεν μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το έμβρυο, με εξαίρεση όμως το ενδεχόμενο είτε ενός πρόωρου τοκετού, είτε αν ο τοκετός είναι στην ώρα του, το μωρό να γεννηθεί ελλιποβαρές.
Αντίθετα, αν η κατάθλιψη καταπολεμηθεί έγκαιρα, τότε μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες εκδήλωσής της μετά τον τοκετό, οπότε αποφεύγονται μια σειρά προβλήματα που προκαλούνται όταν το μωρό σας θα σας έχει απόλυτη ανάγκη.
Κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη – αντιμετώπιση :
Τι να κάνετε;
Ο γιατρός ή η μαία σας είναι η απάντηση στην εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης. Ξέρουν πολύ καλά τις ερωτήσεις που θα σας ζητήσουν να απαντήσετε, ώστε να διαγνώσουν αν πράγματι πάσχετε από κατάθλιψη. Γιατρός και μαία θα σας καθοδηγήσουν, ώστε να δείτε τον ειδικό που θα μπορέσει να σας βοηθήσει.
Ενα σημαντικό ερώτημα είναι αν μια έγκυος μπορεί να πάρει φάρμακα για την καταπολέμηση του προβλήματος. Αν και ο γενικός κανόνας λέει ότι τα φάρμακα πρέπει να αποφεύγονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχουν κάποια που δεν θα έχουν συνέπειες στο έμβρυο. Οι γιατροί γνωρίζουν καλά τη δουλειά τους και σίγουρα μπορούν να σας δώσουν τη σωστότερη λύση.
Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι
Μια καλή μέθοδος είναι να μιλήσετε με τον σύντροφό σας, κάποιους φίλους σας ή σε κάποια ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρετε πως υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν ακριβώς όπως κι εσείς, ή νιώθουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε κι είναι έτοιμοι να σας συμπαρασταθούν.
Ο οργανισμός μας είναι, σύμφωνα με κάποιες απόψεις, ο προσωπικός μας γιατρός. Αυτό δεν μπορούμε να σας πούμε με βεβαιότητα ότι ισχύει.
Υπάρχουν όμως τρόποι για να βοηθήσετε τον εαυτό σας και να πολεμήσετε την κατάθλιψη:
- Βοηθήστε τον εαυτό σας μόνη σας. Προσπαθήστε να είστε χαλαρή. Ενα καλό βιβλίο, ή χαμηλή μουσική βοηθούν πολύ σ΄ αυτό. Αποφύγετε πράξεις και κινήσεις που σας δυσκολεύουν, ακόμα κι αν αυτές είναι οι ασκήσεις για ανώδυνο τοκετό.
- Ισορροπημένη διατροφή είναι ακόμα ένα μυστικό για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Η βουλιμία ή η ανορεξία είναι οι χειρότεροι σύμβουλοι. Αποφύγετε το πολύ φαγητό και προτιμάτε να τρώτε υγιεινά, επιλέγοντας λαχανικά, όχι όμως και τρόφιμα που σας φουσκώνουν. Το κρέας είναι καλό να καταναλώνεται σε ελεγχόμενες ποσότητες. Ο γιατρός σας είναι βέβαιο ότι μπορεί να σας προτείνει τον τρόπο διατροφής. Μην παίρνετε συμπληρώματα διατροφής, όχι τουλάχιστον αν δεν σας τα συνταγογραφήσει ο γιατρός σας.
- Η άσκηση, τέλος, είναι μια καλή διέξοδος. Αρκεί βεβαίως να μην το παρακάνετε. Οι περισσότεροι γιατροί συμβουλεύουν τις εγκύους να ασκούνται χαλαρά. Κολύμβηση και περπάτημα είναι δύο είδη ασκήσεων που σίγουρα θα σας κάνουν καλό. Εκείνο που πάντως πρέπει να αποφεύγετε είναι το ανεβοκατέβασμα σκάλας, καθώς εγκυμονεί κινδύνους για την κύησή σας.
Οτι από τα παραπάνω κι αν κάνετε, θυμηθείτε ότι σύντομα θα φέρετε στη ζωή έναν άλλον άνθρωπο, που θα σας αγαπά και θα σας χρειάζεται, όσο κανένας άλλος στον κόσμο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :
-
Έγκυος το καλοκαίρι : Συμβουλές για να αντεπεξέλθετε στη ζέστη!!!
-
Προγεννητική ψυχολογία : Προτού υπάρξω, υπάρχουμε!
-
Μουσική στην εγκυμοσύνη : O ρόλος της για την έγκυο και το έμβρυο
-
Β χοριακή και ορμονικές μεταβολές στην εγκυμοσύνη : Όλα όσα θέλετε να ξέρετε!
-
Αδυναμία στα πόδια και εγκυμοσύνη: πόνος και πρήξιμο; I Αίτια και αντιμετώπιση