Η έμφυτη περιέργεια των μωρών
Ματάκια που κοιτάζουν ορθάνοιχτα ό,τι κινείται στο γύρω περιβάλλον, χεράκια που ψαχουλεύουν τα ντουλάπια σας, χειλάκια που προφέρουν διαρκώς την ερώτηση «Γιατί;». Η περιέργεια αποτελεί για το παιδί το «κλειδί» που ανοίγει τη συναρπαστική πόρτα της γνώσης!
Γιατί μαμά;
Τα παιδιά, από την ημέρα που γεννιούνται ακόμη, αναζητούν απαντήσεις, εξηγήσεις και λύσεις, για να κατανοήσουν τον κόσμο που τα περιβάλλει. Η περιέργεια αποτελεί την αφετηρία για το μαγικό ταξίδι τους, στον κόσμο της γνώσης.
Η διαρκής αναζήτηση και εξερεύνηση αναπτύσσουν τις δεξιότητες, την ομιλία, τον τρόπο σκέψης και φυσικά τις γνώσεις τους. Παρόλο που η ζωηρή επιθυμία να μαθαίνει κανείς καινούρια πράγματα είναι έμφυτη, θα πρέπει να της δώσετε την κατάλληλη ώθηση για να καλλιεργηθεί.
Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να αφήνετε την περιέργεια του μικρού σας να εκδηλώνεται, χωρίς να δείχνετε οποιαδήποτε δυσαρέσκεια για τις συνεχείς ερωτήσεις του και να του δίνετε χώρο να εξερευνά και να μαθαίνει.
Το μωρό ξεκινά τη ζωή του με μία αποστολή: να μελετήσει αυτά που ακούει, βλέπει, μυρίζει και αισθάνεται. Σε αυτή την ηλικία το μικρό σας απορροφά σαν σφουγγάρι τη γνώση.
Ωστόσο, η υπερβολική έκθεση σε πολλαπλές πηγές πληροφοριών ενδέχεται να καταβάλει το μωρό, με αποτέλεσμα να παραιτηθεί πρόωρα, ενώ η ανεπαρκής μπορεί μην είναι ικανοποιητική, ώστε να του κεντρίσει αρκετά την περιέργεια.
Η περιέργεια αναπτύσσεται μέρα με την ημέρα κατά τη διάρκεια των 5 πρώτων ετών της ζωής του παιδιού. Πιο αναλυτικά, η ανάπτυξη του βρέφους σας σε κάθε στάδιο είναι :
νεογέννητο μωρό:
- Τον πρώτο καιρό το μωράκι σας βλέπει καθαρά σε απόσταση 20-30εκ., όσο ακριβώς απέχει το στήθος από το πρόσωπό σας όταν θηλάζετε.
μωρό 2 μηνών:
- Η όραση του μωρού βελτιώνεται σταδιακά μέσα στους 2 πρώτους μήνες της ζωής του. Το μωρό αρχίζει σιγά-σιγά να ξεχωρίζει τα χρώματα και κάποιες ευδιάκριτες λεπτομέρειες.
μωρό 4 μηνών:
- Στους 4 μήνες αναπτύσσει την ικανότητα να εστιάζει και με τα δύο μάτια ταυτόχρονα. Αυτό το ωθεί ακόμη περισσότερο να πιάνει πράγματα με τα χεράκια του.
μωρό 6 μηνών:
- Περίπου στους 6 μήνες μπορεί να εντοπίζει με το βλέμμα του σκιές και μεγέθη. Αυτή η εξέλιξη το βοηθά πολύ στις μετακινήσεις του, δηλαδή όταν μπουσουλάει.
μωρό 6-12 μηνών:
- Η περίοδος ανάμεσα στους 6 και τους 12 μήνες είναι αφιερωμένη στη συγκέντρωση της προσοχής και την εστίαση σε ένα αντικείμενο. Η όραση του μικρού ωριμάζει πλήρως κάπου κοντά στα πρώτα του γενέθλια.
μωρό 1 έτους :
- Μέχρι τα 2 του χρόνια το παιδί μαθαίνει σιγά-σιγά να προφέρει λέξεις και φράσεις και μπορεί να επικοινωνεί μαζί σας και προφορικά. Έτσι, μπορεί να εκφράζει τις απορίες του και να μαθαίνει ακόμη περισσότερα πράγματα.
Παράλληλα, η ικανότητά του να κινείται πλέον με άνεση στο χώρο του δίνει την ευκαιρία να εξερευνά και να συγκεντρώνει πληροφορίες.
μωρό 2 ετών :
- Μόλις κλείσει τα 2 του χρόνια: Το παιδί σας μπορεί να κατευθύνεται προς το αντικείμενο που το ενδιαφέρει, να το δει, να το πιάσει, ακόμη και να το γευτεί. Επειδή, λοιπόν, τα πράγματα έχουν γίνει πιο εύκολα, αναζητεί διαρκώς νέες εμπειρίες.
μωρό 3 ετών :
- Στην ηλικία των 3 ετών: Το συνεχώς αυξανόμενο λεξιλόγιό του τού δίνει πλέον τη δυνατότητα να εκφράζει τις απορίες και τις σκέψεις του σχετικά με τις νέες γνώσεις που αποκτά.
μωρό 4 ετών :
- Ανάμεσα στα 4 και 5 χρόνια του: Το παιδί είναι αρκετά ώριμο για να κάνει πιο σοβαρές συζητήσεις και να μάθει για την ανθρώπινη συμπεριφορά και την έκφραση των συναισθημάτων.
Ο ρόλος των γονιών στην ανάπτυξη του μωρού:
- Στην ηλικία των 3 μηνών το μωρό είναι περίεργο για όλα όσα βλέπει, ενώ του αρέσει να παρατηρεί τα αντικείμενα που βρίσκονται μπροστά του.
Κρεμάστε του, λοιπόν, μομπίλ πάνω από την κούνια του, σε διάφορα χρώματα και σχήματα.
Επιλέξτε άθραυστους καθρέφτες ειδικούς για μωρά και κρεμάστε τους στην κούνια, το καρότσι ή την αλλαξιέρα.
- Σε ηλικία 6 μηνών το μωρό εξερευνά απλώνοντας τα χεράκια του για να φτάσει και να αγγίξει ό,τι βρίσκεται μπροστά του. Ενισχύστε αυτή την τάση χαρίζοντάς του μουσικά παιχνίδια αφού, εκτός από τους ήχους που βγάζουν και συναρπάζουν το μωρό, ενισχύουν την όραση αλλά και την κίνησή του. Σε κάθε περίπτωση, ελέγξτε ότι είναι κατάλληλα για την ηλικία του, ελεγμένα ποιοτικά και ασφαλή για το μικρό εξερευνητή που έχει την τάση να τα βάζει όλα στο στόμα.
- Σε ηλικία 1 έτους θα πρέπει να έχετε ήδη διαμορφώσει το χώρο έτσι, ώστε να είναι ασφαλής για το μικρό σας που μπουσουλάει και σύντομα θα σηκωθεί για να περπατήσει. Μόλις τα καταφέρει, οι εξερευνήσεις γίνονται πιο συναρπαστικές, αφού αποκτά πρόσβαση σε καινούριους χώρους.
- Σε ηλικία 2 ετών η περιέργεια, σε συνδυασμό με την ικανότητα του παιδιού να κινείται αυτόνομα, του επιτρέπει να αναζητά αντικείμενα και να τα μεταχειρίζεται με διάφορους τρόπους.
Προσφέρετε στο παιδί ένα περιβάλλον όπου θα μπορεί να αυτοεξυπηρετείται, δηλαδή να έχει πρόσβαση στα παιχνίδια του.
Παράλληλα, διαμορφώστε το χώρο του σπιτιού έτσι, ώστε το παιδί να μπορεί να εξερευνά χωρίς να επεμβαίνετε και να το περιορίζετε.
- Σε ηλικία 3 ετών το παιδί γίνεται πιο ευκίνητο και επιδίδεται σε πιο λεπτές κινήσεις των χεριών. Τα παζλ και οι κατασκευές με τουβλάκια του δίνουν την ευκαιρία να εξασκεί τις δεξιότητες των χεριών του και να αναπτύσσει τη σκέψη και την εφευρετικότητά του.
- Περίπου στην ηλικία των 4 ετών το σώμα του παιδιού γίνεται πιο δυνατό και το ίδιο καταφέρνει να πειθαρχεί καλύτερα τις κινήσεις του: τρέχει γρήγορα, πηδά και σκαρφαλώνει ψηλότερα. Είναι, λοιπόν, η κατάλληλη στιγμή να βρείτε πιο ενεργητικά παιχνίδια και να αφήνετε το μικρό σας να διοχετεύει την ενέργειά του πιο δημιουργικά.
- Σε ηλικία 4-5 ετών το παιδί είναι ώριμο για πιο σύνθετες απαντήσεις στα ερωτήματα του.
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ :