Ο πελαργός, εκτός από το μωράκι σας, «φέρνει» και τα πάνω – κάτω στην ψυχολογία της εγκύου
«Γιατί έχω γίνει τόσο κακόκεφη, ευέξαπτη και κατσουφιασμένη;»
Η ψυχολογία στην εγκυμοσύνη, για σχεδόν όλες τις γυναίκες, παρουσιάζει μια έντονη εναλλαγή συναισθημάτων, που οφείλεται κυρίως στην έντονη λειτουργία των ορμονών μέχρι το πέρας εκείνων των ημερών.
Προσπαθήστε να αναλογιστείτε πόσες φορές πολλαπλασιάζεται αυτή η εναλλαγή όταν μια γυναίκα μείνει έγκυος!
Είναι σύνηθες φαινόμενο, λοιπόν, η έγκυος να παρουσιάζει πολλές ψυχολογικές μεταπτώσεις κατά την εγκυμοσύνη, επειδή οι ορμόνες της λειτουργούν «στο φουλ» και επηρεάζουν την ψυχολογική της διάθεση:
οι αντιδράσεις της –είτε καλές είτε κακές- γίνονται πιο εκδηλωτικές, πιο έντονες, πιο απότομες…
Αγχώνεται πιο πολύ, γελάει πιο δυνατά, κλαίει πολύ πιο εύκολα, χαίρεται με το παραμικρό! Μπαίνει σε διάφορες σκέψεις -χαρούμενες και δυσάρεστες- για τον τοκετό, για τη νέα της λειτουργία ως μητέρα, για την υγεία του μωρού, για την επαναφορά του σώματός της και για ένα σωρό σκέψεις που της προκαλούν ένα μικρό πανικό.
Εγκυμοσύνη και κακή ψυχολογία
Βέβαια, η κάθε έγκυος αντιδράει διαφορετικά σε αυτές τις αλλαγές που προαναφέραμε και η περίοδος που διαρκεί αυτή η αστραπιαία εναλλαγή στην ψυχολογία της εγκύου ποικίλλει.
Οι περισσότερες συγκλίνουν στην άποψη ότι η ψυχολογική αστάθεια και η κακή ψυχολογία στην εγκυμοσύνη, πρωτοεμφανίζεται γύρω στην 6η με 10η εβδομάδα της κύησης, γεγονός που μπορεί να δικαιολογηθεί εύκολα, αφού η έγκυος προσπαθεί ακόμα να κατανοήσει τι της συμβαίνει, να το εμπεδώσει.
Συγχρόνως, έχει το άγχος να πάνε όλα καλά, δεδομένου ότι και επιστημονικά θεωρείται το δυσκολότερο τρίμηνο για την ασφάλεια και την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά και για την εξέλιξη της κύησης.
Μετά, κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης όλα φαίνονται πιο εύκολα και επανέρχονται στα φυσιολογικά. Αλλά, αυτή η περίοδος κρατάει για λίγο, γιατί κατά το τρίτο τρίμηνο, τα νεύρα και τα μαύρα σύννεφα της διάθεσής σας κάνουν και πάλι αισθητή την παρουσία τους!
Και πάλι, όμως, όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά, αφού η κάθε έγκυος έχει τα προβλήματά της: είτε έχει άγχος για την έκβαση του τοκετού και για την υγεία του μωρού της κατά τη διάρκεια αυτού, είτε φοβάται τον ερχομό της «μεγάλης ημέρας», είτε έχει κουραστεί –ψυχικά και σωματικά- και θέλει να τελειώνει με αυτά και επιτέλους να κρατήσει στα χέρια της το μωρό της…
Σε όλες τις περιπτώσεις συνιστούμε: Πατέρα, ΥΠΟΜΟΝΗ! Ένα βήμα μπρος… δύο βήματα πίσω!
Και τώρα ας μιλήσουμε ανοικτά! Πάνω που είχατε αρχίσει να ηρεμείτε και να χαλαρώνετε, κρύος ιδρώτας γεμίζει το μέτωπό σας και οι περίεργες σκέψεις κατακλύζουν το στρεσαρισμένο σας μυαλό για άλλη μια φορά:
Από τη μια χαίρεστε που θα φέρετε στον κόσμο το παιδί σας και από την άλλη αναρωτιέστε σε ΤΙ κόσμο θα το φέρετε (ιδίως όταν είναι το πρώτο σας), με όλα αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν!
Από τη μια σκέφτεστε τα όμορφα ρουχαλάκια που ανυπομονείτε να του φορέσετε και πόσα παιχνίδια και δώρα θέλετε να του αγοράσετε και από την άλλη τρέμετε στην ιδέα ότι ένα νέο μέλος έρχεται να συμπληρώσει την οικογένειά σας με πολλές ανάγκες και ευθύνες και κατά συνέπεια μεγάλες οικονομικές θυσίες από μέρους σας!
Από τη μια ανυπομονείτε να το κρατήσετε στην αγκαλιά σας και από την άλλη φοβάστε μήπως δεν είστε έτοιμη να αναλάβετε τις πολύ απαιτητικές ευθύνες της μητρότητας!
Ουφ!!! Σταματήσετε! Θα τρελαθείτε στο τέλος… Πρέπει να χαλαρώσετε, να πάρετε βαθιές ανάσες… Βγάλτε από το μυαλό σας όλες τις κακές σκέψεις και επικεντρωθείτε στο γεγονός της πρώτης συνάντησης με το μωράκι σας. Και έτσι απλά, σιγά-σιγά θα έρθει και πάλι ξαστεριά στο μουντό σας μυαλό!
Η αναμονή εξαντλεί την ψυχική διάθεση της εγκύου!
Όλες περιμένετε τον ερχομό του μωρού σας «πώς και πώς»! Ωστόσο, πρέπει να παραδεχθείτε ότι κατά καιρούς πέρασαν από την καρδιά σας ανάμεικτα συναισθήματα και από το μυαλό σας μπερδεμένες σκέψεις για το «τι μέλλει γενέσθαι»…
Από την υγεία του μέχρι το τι θα σπουδάσει όταν μεγαλώσει! Το μέλλον σας ξαφνικά αλλάζει, αφού θα πρέπει να σκέφτεστε πλέον για δύο ή και για τρεις, αν συμπεριλάβουμε και το σύζυγο! Και μετά φοβάστε αν είστε στο σωστό δρόμο για να θέσετε και εσείς με τη σειρά σας τις σωστές βάσεις για το χαρακτήρα του, για την παιδεία του, για την αγωγή του, για τη φυσική και πνευματική του κατάσταση. Τα ερωτήματα είναι αμέτρητα! Οπότε, προτιμότερο είναι να τα αφήσετε να έρθουν στην επιφάνεια όταν και αν χρειαστεί…
«Πόσο θα αλλάξει η σχέση μου με το σύντροφό μου;»
Εν τω μεταξύ, έχετε που έχετε «τις μαύρες σας» σκεπτόμενη πώς θα καταφέρετε να χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνης όσο το δυνατόν γρηγορότερα, σκέφτεστε συγχρόνως και το πώς θα σας αντιμετωπίζει από εδώ και εμπρός ο σύντροφός σας.
Θα σας αγαπάει το ίδιο; Θα σας ποθεί όπως πριν; Θα αγαπάει εσάς πρώτα και μετά το παιδί ή αντιστρόφως; Εσείς; Θα τον αγαπάτε το ίδιο, ή όλα θα αλλάξουν μόλις έρθει στον κόσμο το αγγελούδι σας και θα αδιαφορείτε πια για εκείνον;
Πολλοί λένε, πως μια μάνα δεν μπορεί να αγαπήσει κανέναν και τίποτα παραπάνω από το παιδί της… Και πιθανότατα αυτό να ισχύει. Αλλά, ούτως ή άλλως, η αγάπη μεταξύ συντρόφων και συζύγων είναι διαφορετική από την αγάπη μεταξύ του παιδιού και του γονέα… Μάθετε, λοιπόν, να διαχωρίζετε στο μυαλό σας αυτές τις δύο αγάπες για να μην σας γεννούνται περιττές και άσκοπες ανησυχίες!
Οι φυσικές εκνευριστικές συνέπειες της εγκυμοσύνης
Τέλος, μην ξεχνάμε τις φυσικές επιπτώσεις που επιφέρει στον οργανισμό η εγκυμοσύνη…
Τέτοιες είναι: η ναυτία, ο πονοκέφαλος, η καούρα στο στομάχι, η τρομερή κούραση με το παραμικρό, καθώς και η έντονη υπνηλία.
Αργότερα, μεγαλώνοντας η κοιλιά της εγκύου, αυξάνεται και η ανάγκη της για συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα, γεγονός που είναι πραγματικά πολύ εκνευριστικό, ιδίως για εκείνες που συνεχίζουν να εργάζονται ενόσω εγκυμονούν, ή για τις φορές που έχουν βγει έξω από το σπίτι για βόλτα, ή για τα καθημερινά τους ψώνια…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-
Δεύτερο τρίμηνο εγκυμοσύνης : ψυχολογία και ανησυχίες εγκύου
-
Τρίτο τρίμηνο εγκυμοσύνης : ψυχολογία και ανησυχίες εγκύου
-
Πως αισθάνεται μια γυναίκα στην εγκυμοσύνη ;
-
Κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη : συμπτώματα , αιτίες , αντιμετώπιση