Ανησυχίες στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης:
Καινούριες ανησυχίες γεννιούνται…
Δεν νιώθω το μωρό μου
«Είμαι στη 16η εβδομάδα της εγκυμοσύνης μου και δε έχω νιώσει ακόμα το μωρό μου να κινείται. Πρέπει να ανησυχήσω;»
Παρόλο που όλες οι μαμάδες νιώθουν το μωρό τους να κινείται κάποια στιγμή μέσα στο δεύτερο μήνα της κύησης, δεν είναι απαραίτητο να αρχίσετε να αγχώνεστε από τη 16η εβδομάδα. Τις περισσότερες φορές, οι πρώτες κινήσεις εμφανίζονται από τη 18η έως και την 22η εβδομάδα της κύησης. Η κατασκευή της γυναίκας παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Οι λεπτές μέλλουσες μαμάδες και όσες έχουν γεννήσει στο παρελθόν είναι πιθανό να νιώσουν το μωρό τους να κινείται νωρίτερα από τις άλλες. Επίσης, η θέση του πλακούντα μπορεί να επηρεάσει το αν και πόση κινητικότητα θα νιώσετε από το μωράκι σας. Εάν αυτός βρίσκεται στο μπροστινό μέρος της μήτρας σας, τότε θα κάνει τα πράγματα λίγο πιο δύσκολα για σας, αφού θα λειτουργεί ως μαξιλάρι που θα απορροφά τις κινήσεις του μικρού σας.
Κιλά στην εγκυμοσύνη
«Μόλις μπήκα στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μου και έχω ήδη πάρει 5 κιλά. Είναι υπερβολικά;»
Το φυσιολογικό για μια μέση γυναίκα είναι να πάρει γύρω στα ενάμιση με δυόμισι κιλά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο να κερδίσει λίγο περισσότερο ή λιγότερο βάρος. Αντί όμως να κρέμεστε από τη ζυγαριά για να δείτε πόσα γραμμάρια έχετε πάρει, καλό θα ήταν να επικεντρωθείτε περισσότερο στις διατροφικές σας συνήθειες και να προσπαθήσετε να παίρνετε σταδιακά βάρος κατά την υπόλοιπη περίοδο της εγκυμοσύνης σας. Συζητήστε το θέμα με το γιατρό σας και προσπαθήστε να φτιάξετε ένα διατροφικό πρόγραμμα το οποίο θα τηρείτε καθημερινά για να ελέγχετε αυτά που τρώτε και το βάρος που θα παίρνετε.
Πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης
- «Χτες το βράδυ, την ώρα που άλλαξα πλευρό στο κρεβάτι, ένιωσαν έντονο πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς μου. Είναι φυσιολογικό;» Αυτός ο πόνος που νιώθουν πολλές γυναίκες οφείλεται στο ξαφνικό τέντωμα των δύο μεγάλων συνδέσμων που ενώνουν τη μήτρα με τη λεκάνη τους. Ο πόνος αυτός συνήθως είναι πιο έντονος ανάμεσα στη 14η και την 20η εβδομάδα της κύησης, γιατί τότε η μήτρα είναι βαριά αλλά όχι ακόμα αρκετά μεγάλη για να «καθίσει» πάνω στα κόκαλα της λεκάνης και να τα αφήσει να κρατήσουν λίγο από το βάρος της. Αυτό συμβαίνει περίπου στο δεύτερο μισό του δεύτερου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Ο πόνος λοιπόν στους συνδέσμους παρόλο που μερικές φορές είναι έντονος δε θα έπρεπε να σας ανησυχεί.
- «Μερικές φορές, όταν περπατάω, αισθάνομαι την κοιλιά μου να σκληραίνει και να τεντώνεται. Θα έπρεπε να ανησυχήσω;»
Αυτό που νιώθουν μερικές γυναίκες όταν περπατάνε δεν είναι τίποτα άλλο από ήπιες συσπάσεις που οφείλονται στη σωματική δραστηριότητα. Μερικές φορές μπορεί να σας κάνουν να ανησυχήσετε ή να αισθανθείτε άβολα, αλλά κατά γενική ομολογία δεν χρειάζεται να σας αγχώσουν. Πέρα όμως από αυτήν την περίπτωση, καλό θα ήταν να μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια του πρόωρου τοκετού, έτσι ώστε να μπορείτε να ξεχωρίζετε τέτοιου είδους ενοχλήσεις από τις συσπάσεις που προηγούνται από μια τέτοια απροσδόκητη εξέλιξη. Εάν δε μπορείτε να καταλάβετε τη διαφορά, τότε κάθε φορά που νιώθετε ότι υπάρχει πρόβλημα, θα πρέπει να επικοινωνείτε με το γιατρό σας ο οποίος θα σας προτείνει την κατάλληλη λύση για την περίπτωσή σας.
Διαβήτης κύησης
- «Έκανα μέτρηση γλυκόζης πλάσματος μετά από 1 ώρα και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα επίπεδα της γλυκόζης μου ήταν υψηλά. Μήπως έχω σακχαρώδη διαβήτη κύησης;»
Αυτή η εξέταση έχει ως σκοπό την ταχεία ανίχνευση του κινδύνου ύπαρξης σακχαρώδους διαβήτη κύησης, αλλά δε μπορεί να θεωρηθεί ως ξεκάθαρη ένδειξη για το αν μια γυναίκα έχει πραγματικά ΣΔΚ ή όχι. Μάλιστα οι πιθανότητες να γίνει λανθασμένη διάγνωση με αυτό το τεστ είναι αρκετά μεγάλες. Εάν λοιπόν δείτε ότι τα επίπεδα της γλυκόζης σε αυτό το τεστ είναι υψηλά, τότε θα χρειαστεί να κάνετε μια σειρά επιπλέον εξετάσεων για να βεβαιωθείτε εάν έχετε αναπτύξει διαβήτη της κύησης ή όχι.
Εγκυμοσύνη και ορμόνες
- «Νιώθω ότι οι ορμόνες μου με έχουν κάνει να ξεφύγω από κάθε έλεγχο! Δε μπορώ να πιστέψω ότι συμπεριφέρομαι τόσο αλλόκοτα!»
Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ιδίως όσο αυτή προχωρά, οι ορμόνες αρχίζουν και επηρεάζουν σημαντικά την ψυχολογία των περισσοτέρων αν όχι όλων των γυναικών. Έτσι, ενώ τη μια στιγμή μπορεί να νιώθουν χαρούμενες, ευτυχισμένες και ικανοποιημένες, την επόμενη μπορεί να βάλουν τα κλάματα, να τις πιάσουν τα νεύρα τους, ή να νιώσουν κατάθλιψη, πολλές φορές χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος. Ευτυχώς, αυτή η κατάσταση είναι παροδική. Μετά τη γέννηση του παιδιού, όλες βρίσκουν τον παλιό, καλό του εαυτό!
Αλλαγές στη σχέση του ζευγαριού κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης
- «Φοβάμαι ότι η γέννηση του παιδιού μου θα επηρεάσει τη σχέση μου με το σύντροφό μου. Ποιες είναι οι πιθανότητες να υπάρξουν προβλήματα μεταξύ μας;»
Ένα παιδί μπορεί να επηρεάσει τη σχέση του αντρόγυνου με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Μπορεί να τους φέρει πιο κοντά ή εάν υπάρχουν ήδη κάποια προβλήματα στη σχέση να τους απομακρύνει ακόμα περισσότερο. Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα είναι η έγκαιρη πρόληψή του. Μιλήστε με το σύντροφό σας, ξεκαθαρίστε τα αισθήματα και τους φόβους σας και προσπαθήστε να βρείτε μια λύση για όσα προβλήματα πιστεύετε ότι μπορεί να προκύψουν αφού έρθει το μικρό σας στον κόσμο. Αυτό θα το πετύχετε μόνο αν διατηρήσετε τις γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ σας ανοικτές και μάθετε να μιλάτε με ειλικρίνεια για όλα όσα σας απασχολούν.
Πάνε και αυτές οι ανησυχίες της εγκυμοσύνης… Ξεπεράστηκαν με επιτυχία και πλέον ανήκουν στο παρελθόν. Όμως δεν πρέπει να εφησυχάσετε! Σας περιμένει το τελευταίο και πιο σημαντικό τρίμηνο της κύησης! Αυτό που θα σας οδηγήσει στη γέννηση του μωρού σας. Προετοιμαστείτε λοιπόν κατάλληλα και χρησιμοποιήστε την ικανότητα που έχετε αποκτήσει να ηρεμείτε τον εαυτό σας καθώς θα αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την ημέρα του τοκετού!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
-
Ημερολόγιο εγκυμοσύνης : Η εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα!
-
Δείτε ποιες είναι οι σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές κατά την εγκυμοσύνη
-
Ασφαλείς διακοπές για εγκύους
-
Οι αλλαγές κατά το 1ο τρίμηνο της κύησης
-
Πρωινή ναυτία και αδιαθεσία στην εγκυμοσύνη: Αντιμετώπιση