Αν και τα μάτια όπως και το υπόλοιπο σώμα γενικότερα “κλείνει” όταν μας παίρνει ο ύπνος, τα αυτιά μας είναι πάντα ορθάνοιχτα.
Όταν πέφτουμε για ύπνο , νομίζουμε ότι όλο μας το σώμα παύει να λειτουργεί. Κατά την διάρκεια δε της τελευταίας κατάστασης ύπνου, την λεγόμενη REM, όσον αφορά τις 5 αισθήσεις- όσφρηση, αφή, ακοή, γεύση, όραση- έχουμε την εντύπωση πως σταματούν. Στην πραγματικότητα μόνο η ακοή αποτελεί εξαίρεση στην παραπάνω διατύπωση, είναι η ακοή, η οποία σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες δεν σταματά να λειτουργεί ακόμα και κατά την διάρκεια του ύπνου.
Η έρευνα που διενέργησε το αμερικανικό πανεπιστήμιο, το Vanderbilt University στο Tennessee, το οποίο μελέτησε τις αντιδράσεις παιδιών προσχολικής ηλικίας ενόσω κοιμόντουσαν, είχε ως ενδιαφέρον να μελετηθεί σε σε τι βαθμό και με ποιο τρόπο οι συνθήκες στις οποίες κοιμάται ένα παιδί, επηρεάζουν τον ύπνο του.
Στη εν λόγω έρευνα , πραγματοποιήθηκε ενδελεχής έρευνα στα παιδιά ενώ κοιμόντουσαν, φορώντας τους στα αυτιά ακουστικά από τα οποία ακούγονταν λέξεις δίχως λογική αλληλουχία.
Όταν ξύπνησαν, το ίδιο μηχάνημα αναπαρήγαγε μία ακολουθία από λέξεις και ήχους. Αυτό που έδειξαν τα ευρήματα της έρευνας είναι ότι, οι εγκέφαλοι των παιδιών αντέδρασαν θετικά στο άκουσμα των λέξεων που είχαν ξανακούσει στην πρώτη του πειράματος.Τα παιδιά μπόρεσαν να αναγνωρίσουν τους ήχους που άκουγαν ενόσω κοιμόντουσαν.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα της έρευνας, ένας από τους κυρίους σκοπούς της μελέτης, ήταν η κατανόηση της ανάπτυξης του εγκεφάλου των παιδιών και το κατά πόσο επεξεργάζονται πληροφορίες κατά την φάση του ύπνου.
Τέλος, ανέφεραν ότι τα αυτιά μας, δεν έχουν ανάγκη από ξεκούραση ενώ μπορεί να λειτουργούν ασταμάτητα καθ’ όλη την διάρκεια του ύπνου.