Ένα από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σήμερα είναι η ακράτεια ούρων.
Στην Ελλάδα είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο 3 στις 10 γυναίκες αντιμετωπίζουν κάποια μορφή ακράτειας.
Δυστυχώς η γυναικεία ακράτεια μπορεί να προσβάλει πολύ νεότερες γυναίκες από ότι ο πολύς κόσμος γνωρίζει γιατί δεν είναι πάντα ένα απλό φαινόμενο γήρανσης.
Αυτή η δυσλειτουργία έχει σαν συνέπεια στη την μείωση της επαγγελματικής της δραστηριότητας και την αποφυγή απλών καθημερινών δραστηριοτήτων.
Είναι λοιπόν αναγκαία και απαραίτητη η λύση αυτού του προβλήματος.
Η αιτία της παθολογίας παρουσιάζεται σαν αδυναμία του σφιγκτήρα της ουρήθρας – από χαλάρωση των τοιχωμάτων του κόλπου, κλπ. – είτε παρουσιάζεται ανεξέλεγκτη λειτουργία της ουροδόχου κύστεως λόγω συσπάσεων.
Πάνω από τις μισές γυναίκες που αντιμετωπίζουν χρόνια αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, ενδέχεται να παρουσιάσουν σοβαρότερα προβλήματα που συνδέονται με την απώλεια ούρων – όπως είναι η πρόπτωση της μήτρας, η κυστεοκήλη, και η ορθοκήλη.
Στις περιπτώσεις αυτές , όργανα όπως η μήτρα ή η ουροδόχος κύστη, έχουν την παθολογική τάση να προπίπτουν προς την περιοχή του κόλπου, δημιουργώντας έτσι προβλήματα απώλειας ούρων.
Είδη ακράτειας ούρων
- Η ακράτεια από προσπάθεια συναντάται κυρίως στις γυναίκες που έχουν γεννήσει, λόγω της θλάσης που έχουν υποστεί οι μύες της πυέλου. Έτσι τα ούρα διαφεύγουν κατά τη διάρκεια του βήχα, του γέλιου και όποιας δραστηριότητας αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση.
- Η ακράτεια από επιτακτική ούρηση είναι μία κατάσταση μη ελεγχόμενη από τον ασθενή, που συνοδεύεται από μια πολύ έντονη επιθυμία προς ούρηση που συχνά δεν αναστέλλεται, με αποτέλεσμα το άτομο να μην προλαβαίνει να φτάσει στην τουαλέτα εγκαίρως.
- Η μικτή ακράτεια είναι ο συνδυασμός των δύο προηγούμενων καταστάσεων, που συναντάται κυρίως σε γυναίκες.
- Η ακράτεια από υπερπλήρωση είναι αποτέλεσμα χρόνιας κατακράτησης ούρων, σε άτομα που δεν μπορούν να εκκενώσουν πλήρως την κύστη τους.Αυτό συμβαίνει στις γυναίκες που πάσχουν από πρόπτωση του πυελικού εδάφους (π.χ. κυστεοκήλη, ορθοκήλη, πτώση μήτρας) ή λόγω της ατονίας της κύστης από νευρολογική πάθηση.
- Η λειτουργική ακράτεια συναντάται σε άτομα με φυσιολογικό μηχανισμό ούρησης που όμως δεν προλαβαίνουν να φτάσουν στην τουαλέτα λόγω αρθροπάθειας ή άλλων νοητικών προβλημάτων, συνήθως σε υπερήλικες.
Ακράτεια ούρων – διάγνωση
Η διάγνωση γίνεται με διάφορους τρόπους:
- Εξετάσεις αίματος- Δίνετε δείγμα αίματος σε εργαστήριο για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν παθήσεις που σχετίζονται με την ακράτεια
- Υπερηχογράφημα- Χρησιμοποιούνται υπέρηχοι για να υπάρχει εικόνα των νεφρών, της κύστης και της ουρήθρας, και να διαπιστωθεί αν υπάρχουν προβλήματα που μπορεί να σχετίζονται με την ακράτεια.
- Ανάλυση ούρων- Δίνετε δείγμα από τα ούρα σας για ανάλυση, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποια μόλυνση ή κάποια άλλη αιτία που να προκαλεί ακράτεια.
- Κυστεοσκόπηση- ένα ειδικό εργαλείο με μια μικρή κάμερα στην άκρη, εισέρχεται από την ουρήθρα για να έχει ο ειδικός μια σαφή εικόνα για την κατάσταση της ουρήθρας και της κύστης.
- Ουροδυναμικός έλεγχος- Μέσα από εξειδικευμένες τεχνικές ελέγχεται η πίεση που υπάρχει μέσα στην κύστη και η ροή των ούρων
Ακράτεια ούρων – θεραπεία:
- μετεγχειρητική αγωγή.
- Στην ακράτεια από νευρολογικές παθήσεις ή κακώσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος σημαντικότατο ρόλο παίζει η διαφοροδιάγνωση μεταξύ άτονης κύστης και υπεραντανακλαστικής, αφού αυτό θα καθορίσει και την ανάλογη αντιμετώπιση.
Όποια κι αν είναι η αιτία, ας βάλουμε τέλος στην ακράτεια συζητώντας γι’ αυτή με το γιατρό μας. Η σιωπή είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Και δυστυχώς οι γυναίκες – κατά κανόνα – σιωπούν μόνο όταν επιβάλλεται να μιλήσουν…_