Θέλω μόνο τη μαμά μου!
Ξαφνικά το μωράκι σας γίνεται δύσπιστο προς τα άτομα του περιβάλλοντός του, δεν ανταποκρίνεται στα χάδια και στις αγκαλιές τους και επιθυμεί μόνο τη ζεστασιά και τρυφερότητα της αγκαλιάς σας! Μην ανησυχείτε, φάση είναι και περνάει!
Υιοθετήστε τις σωστές πρακτικές και στηρίξτε το μωράκι σας, όσο διανύει αυτό το στάδιο της αναπτυξιακής του πορείας, για να επιτύχετε την μετέπειτα ομαλή κοινωνική του προσαρμογή.
Άγχος αποχωρισμού : Από πότε ξεκινάει;
Αλλαγή συμπεριφοράς.
Είναι πολύ πιθανό το παιδί σας τον πρώτο καιρό να χάριζε απλόχερα χαμόγελα τόσο σε σας, όσο και σε οποιοδήποτε άλλο άτομο ερχόταν σε οπτική επαφή μαζί του. Όμως, γύρω στον ένατο μήνα της ζωής του, τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν.
Εκεί, μπορεί να προσέξετε πως το παιδί σας γίνεται πιο ανήσυχο όταν βρίσκεται μακριά σας. Το φαινόμενο αυτό, κορυφώνεται μεταξύ των 10 με 18 μηνών και εξακολουθεί να εμφανίζεται συνήθως μέχρι τα 2 με 4 χρόνια.
Αυτό το στάδιο ανάπτυξης στην ζωή ενός παιδιού είναι κοινά αποδεκτό ως άγχος αποχωρισμού.
Συμπτώματα άγχους αποχωρισμού :
- Φόβος για τους ξένους και αποκλειστική επιθυμία να βρίσκεται υπό την προστασία του φροντιστή του. Ξαφνικά γυρίζει τρομαγμένο το κεφαλάκι του, κάθε φορά που κάποιος γνωστός σας θέλει να του κάνει χαρούλες και προτιμά να περνά την περισσότερη ώρα της ημέρας του, χωμένο στην προστατευτική αγκαλιά σας. Ακόμα και τη γιαγιά και τον παππού, όταν έρχονται για επίσκεψη, τους περιμένουν δύσπιστες ματιές και αυτές από ασφαλή απόσταση!
- Έντονη ανησυχία του μωρού όταν αποχωρίζεται από τους οικείους του
- Φόβος απώλειας του γονιού. Όταν εξαφανίζεστε από το οπτικό του πεδίο ή όταν δίνετε σε άλλον να αναλάβει την προσοχή του, έστω και αν βρίσκεστε στο διπλανό δωμάτιο, αναστατώνεται και κλαίει. Το μωρό σας δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα πως οι γονείς εξακολουθούν να υπάρχουν και ότι θα επιστρέψουν, έστω κι αν βρίσκονται στο διπλανό δωμάτιο.
- Άρνηση για βρεφονηπιακό ή παιδικό σταθμό ή μέρος εκτός σπιτιού, χωρίς την παρουσία ενός τουλάχιστον γονέα του
Άγχος αποχωρισμού και ύπνος
Όταν έρχεται η ώρα του ύπνου, αρνείται να μείνει μόνο του ενώ υπάρχει η πιθανότητα να ξυπνήσει κατά τη διάρκεια της νύκτας και να σας αναζητά.
Όπως προαναφέραμε, αυτές οι μορφές άγχους αποχωρισμού, κατά τη διάρκεια αυτής της ηλικιακής περιόδου, είναι απόλυτα φυσιολογικές και, αν δεν συντρέχουν άλλοι παράγοντες, τελικά εξαφανίζονται σταδιακά.
Άγχος αποχωρισμού και αντιμετώπιση
Κάθε αρχή και δύσκολη.
Αυτή η απότομη αλλαγή στη συμπεριφορά του μικρού σας είναι λογικό να σας προκαλεί ανασφάλεια, καθώς δεν μπορείτε να καταλάβετε τι συμβαίνει.
Προσπαθήστε, ωστόσο, να μην αρχίσετε να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας και τις μεθόδους διαπαιδαγώγησης που χρησιμοποιείτε.
Δεν κάνετε κάτι λάθος, ούτε είστε πολύ απαιτητικοί, ούτε μεγαλώνετε ένα παιδί με μηδενική αυτοπεποίθηση.
Οι φόβοι του παιδιού σας δεν είναι ένα ελάττωμα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσετε το συντομότερο δυνατό.
Αν πανικοβληθείτε, εξάλλου, το πιθανότερο είναι να δράσετε βιαστικά και χωρίς σχέδιο, με τον λανθασμένο δηλαδή τρόπο, κάτι που δεν θα βοηθήσει ούτε εσάς ούτε το αγγελούδι σας.
Φάση είναι και περνάει!
Αν τύχει να συζητήσετε με άλλες μαμάδες, θα συνειδητοποιήσετε πολύ σύντομα ότι η φάση δυσπιστίας που περνάει το μωράκι σας, δεν είναι αποτέλεσμα λανθασμένης διαπαιδαγώγησης.
Το αντίθετο, μάλιστα: Αποτελεί έκφραση μιας νέας σημαντικής φάσης στην εξέλιξή του. Σύμφωνα με παιδοψυχολόγους, εξάλλου, η αισθητηριακή αντίληψη των παιδιών αρχίζει να διαφοροποιείται γύρω στους 8-9 μήνες της ζωής τους.
Από το σημείο αυτό, το παιδί αναπτύσσει την ικανότητα να ξεχωρίζει το οικείο από το άγνωστο.
Αυτό σημαίνει ότι θα πάψει πια να ανταποδίδει με χαρά κάθε χαμόγελο και καθώς μεγαλώνει θα περνάει από το στάδιο της τυφλής εμπιστοσύνης, στην υγιή καχυποψία απέναντι στο άγνωστο και καινούργιο.
Το μωράκι σας αναπτύσσει μηχανισμούς αυτοάμυνας.
Αυτή η καχυποψία, απέναντι σε πρόσωπα και καταστάσεις που δεν γνωρίζει το παιδί, αποτελεί ταυτόχρονα έναν έξυπνο μηχανισμό της φύσης για την προστασία του. Διότι οι φόβοι που αναπτύσσει το μωράκι σας , φροντίζουν ώστε να μένει συνεχώς στο πλευρό προσώπων από το οικείο περιβάλλον του.
Δεν θέλει να σαν χάνει στιγμή από τα μάτια του!
Σε αυτή τη φάση της ζωής του μικρού σας, ένα άτομο εμπιστοσύνης, το οποίο συνήθως είναι η μητέρα, του εμπνέει το αίσθημα της ασφάλειας και δεν θέλει σε καμία περίπτωση, στην αρχή τουλάχιστον, να βρίσκεται εκτός του οπτικού του πεδίου.
Το γεγονός αυτό μπορεί φυσικά να απορροφήσει και τις τελευταίες σας δυνάμεις, σκεφτείτε, όμως, ότι με αυτό τον τρόπο προστατεύετε το αγγελούδι σας, το οποίο στο μεταξύ έχει αρχίσει να κάνει και τα πρώτα του βήματα σε καταστάσεις τις οποίες δεν μπορεί ακόμη να αντιμετωπίσει μόνο του.
Σιγά-σιγά, με ψύχραιμες και λογικές αντιδράσεις από μέρους σας, θα δείτε ότι τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο τους. Αν πάψετε, για παράδειγμα, να πιέζετε το αγγελούδι σας «να δώσει ένα φιλάκι στη γιαγιούλα» τη στιγμή που βλέπετε ξεκάθαρα ότι προτιμάει να μείνει χωμένο στην αγκαλιά σας, θα διαπιστώσετε ότι σύντομα και το ίδιο θα αρχίσει να χαλαρώνει.
Γίνετε ένα αχτύπητο δίδυμο!
Οι μικρές σας επιτυχίες θα αρχίσουν σύντομα να σας δίνουν περισσότερο θάρρος και θα απολαμβάνετε τον ρόλο σας ως προστάτιδα, καθώς θα οξύνεται το ένστικτο σας για τις ανάγκες του μωρού σας.
Μετά από λίγο καιρό θα είστε σε θέση να καταλαβαίνετε από μόνοι σας, πότε χρειάζεται την προστασία σας και πότε θέλει περισσότερη ελευθερία, γεγονός που θα σας κάνει να αισθανθείτε ότι αποτελείτε ένα αχτύπητο δίδυμο: ιδιαίτερα στη διάρκεια των επισκέψεων σε συγγενείς και φίλους ή μέσα στο λεωφορείο κρατήστε το μωρό σας στην αγκαλιά σας και με σιγανή, συνωμοτική φωνή διηγηθείτε του όλα τα συναρπαστικά πράγματα που βλέπετε.
Μετά από λίγο είναι σχεδόν σίγουρο, ότι και το αγγελούδι σας θα θελήσει να ρίξει μια ματιά σε όλα όσα συμβαίνουν γύρω του. Όσο περισσότερο, λοιπόν, αποδέχεστε την ανάγκη του μικρού σας για προστασία, τόσο μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό του θα αποκτήσει, όταν «βγει από το καβούκι του».
Μη φοβάστε να γίνετε υπερπροστατευτικοί
Κατά τη φάση αυτή της δυσπιστίας, το μωράκι σας χρειάζεται την πλήρη στήριξή σας, χωρίς κανενός είδους εξαναγκασμό.
Φροντίστε να υπερασπιστείτε όλους τους φόβους του, χωρίς επιφυλάξεις και εξηγήστε, αν χρειαστεί, σε όσους ασκούν κριτική, ότι το μωράκι σας περνάει μια φυσιολογική φάση.
Ο φόβος των περισσότερων μαμάδων, ότι γίνονται υπερπροστατευτικές και εμποδίζουν έτσι την ανάπτυξη της ανεξαρτησίας του μικρού τους, είναι σε αυτή τη φάση αδικαιολόγητος.
Όλα τα παιδάκια έχουν ανάγκη τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, να αισθάνονται ότι περιβάλλονται από απεριόριστη αγάπη.
Η ασφάλεια που αισθάνονται μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι αυτή που θα τα κάνει αργότερα να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και αυτονομία.
Χωρίς συναισθήματα ενοχής, θα πρέπει να μάθετε να δέχεστε την απογοήτευση των παππούδων ή του συζύγου σας, που πιθανόν να αισθάνονται παραμελημένοι, καθώς το μωράκι σας φαίνεται να μην ξεκολλάει από πάνω σας.
Παρηγορήστε τους λέγοντάς τους ότι πρόκειται για μια σύντομη φάση και ότι σύντομα τα πράγματα θα αλλάξουν.
Απολαύστε την αμέριστη προσοχή του μωρού σας
Πότε, για πόσο καιρό και πόσο έντονα θα διανύσει το αγγελούδι σας τη φάση αυτή της δυσπιστίας προς άλλα πρόσωπα, δεν μπορεί κανείς να το προβλέψει με ακρίβεια.
Αλλά θα έρθει μια μέρα που το μικρό σας θα την αφήσει πίσω του.
Όσο θα διαρκέσει αυτή η μεταβατική περίοδος, ωστόσο, εσείς ως μαμά θα πρέπει να προσφέρετε απλόχερα την προσοχή σας στο πιτσιρίκι σας. Σιγά-σιγά θα ανταμειφθείτε.
Το αγγελούδι σας σύντομα θα σας χαρίσει κάτι υπέροχο: ένα συνειδητό χαμόγελο προς το μέρος σας, γεμάτο τρυφερότητα και πλήρη εμπιστοσύνη –αποκλειστικά για σας.
Άγχος αποχωρισμού και αντιμετώπιση
Πώς να διευκολύνετε το αγγελούδι σας κατά τη φάση της δυσπιστίας;
Όλα θα πάνε καλά, όσο προσπαθείτε να καταλάβετε τις ανάγκες του μωρού σας και να του προσφέρετε την ασφάλεια που χρειάζεται. Φροντίστε, ωστόσο, και τα εξής:
- Αποφύγετε να κλειστείτε στο καβούκι σας. Τα παιδάκια που περνούν τη φάση δυσπιστίας απέναντι στο καινούριο, εξακολουθούν να χρειάζονται την επαφή με άλλα άτομα και άλλα παιδάκια, είτε στο σπίτι, είτε στον σταθμό είτε στην παιδική χαρά.
- Κρατήστε το αγγελούδι σας όσο συχνά θέλει στην αγκαλιά σας και προσπαθήστε να το προφυλάξετε από όλους εκείνους οι οποίοι «τρελαίνονται» όταν βλέπουν μωράκια και σπεύδουν να τα αγγίξουν.
- Αποφύγετε να δράσετε βιαστικά και ανήσυχα σε καταστάσεις κατά τις οποίες το μικρό σας έρχεται αντιμέτωπο με οτιδήποτε καινούριο (επισκέψεις συγγενών, βρεφονηπιακός σταθμός).
- Αποδεχτείτε το αγγελούδι σας με όλους τους φόβους και την προσκόλληση που δείχνει στο πρόσωπό σας, ώστε να αισθανθεί ασφάλεια και σιγουριά.
- Αποφύγετε να πιέσετε το αγγελούδι σας να κάνει πράγματα που δεν θέλει και αφήστε το να πλησιάσει τους άλλους με τον δικό του ρυθμό. Θα εκπλαγείτε με τα αποτελέσματα.
- Για τα παιδάκια που περνάνε τη φάση της δυσπιστίας, ο αποχωρισμός από τη μαμά είναι κάθε φορά επώδυνος. Για να αποφύγετε κλάματα και νεύρα, εξασκηθείτε στο σπίτι με το μικρό σας στο παιχνίδι της «εξαφάνισης»: κρυφτείτε για λίγο πίσω από τις κουρτίνες ή βγείτε για λίγο από το δωμάτιο και ξαναμπείτε.
- Όταν, όμως, πρέπει να αποχωριστείτε το αγγελούδι σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, φροντίστε να το αποχαιρετήσετε με ξεκάθαρο τρόπο και να φύγετε άμεσα με βήμα σταθερό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :
- Μεγάλωμα μωρού : Δείτε 5 συμβουλές για να το κάνετε με επιτυχία !
- Ερμηνεύοντας τις γκριμάτσες ενός μωρού….
-
Ύπνος παιδιών με γονείς : ” φοβάται να κοιμηθεί μόνο του. ”
-
Μικροί και μεγάλοι φόβοι των παιδιών.