Διαβάστε τις πιο χρήσιμες πρακτικές οδηγίες που συγκεντρώσαμε από ειδικούς και μαμάδες για να καταπολεμήσετε ένα από τα πιο ενοχλητικά και ανεπιθύμητα συμπτώματα εγκυμοσύνης όπως η πρωινή ναυτία ή αδιαθεσία.
Μόλις ανακαλύψατε ότι σε λίγους μήνες θα φέρετε στον κόσμο το αγγελούδι σας. Ένα από τα συμπτώματα που μπορεί να σας οδήγησαν στο φαρμακείο για τεστ εγκυμοσύνης ή στο γυναικολόγο σας είναι, κατά πάσα πιθανότητα, η αδιαθεσία που αισθανόσαστε κάθε πρωί, οι ζαλάδες και οι εμετοί ή, με άλλα λόγια, η πρωινή ναυτία.
Μία ίσως λανθασμένη επιλογή ονόματος, μια που σύντομα και μετά λύπης σας θα διαπιστώσετε ότι τα σχετικά συμπτώματα δεν περιορίζονται μόνο στις πρωινές ώρες, αλλά είναι δυνατό να εμφανιστούν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Επίσης, μόλις πληροφορηθήκατε από το γιατρό σας ότι αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα θα διαρκέσουν για το πρώτο τρίμηνο, ίσως και παραπάνω, της εγκυμοσύνης σας. Εσείς νοιώθετε εξουθενωμένη με την ναυτία λίγων ημερών … πως θα αντέξετε για ένα ολόκληρο τρίμηνο;
Να τι μπορείτε να κάνετε όχι μόνο για να επιβιώσετε, αλλά και να χαρείτε αυτούς τους τρεις πρώτους δύσκολους μήνες της εγκυμοσύνης σας:
Πρωινή ναυτία : Συμβουλές αντιμετώπισης νο 1
Δεν είστε η μόνη.
Στατιστικές μελέτες έχουν δείξει ότι ένα ποσοστό της τάξεως του 50 – 80% των εγκύων υποφέρουν από πρωινή ναυτία τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης τους. Γιατί λοιπόν εσείς να αποτελέσετε την εξαίρεση σε αυτήν τη συντριπτική πλειοψηφία;
Αρχικά, πρέπει να πείσετε τον εαυτό σας ότι πρόκειται για μια απολύτως φυσιολογική «δοκιμασία», στην οποία υπόκεινται εκατομμύρια μανούλες ανά τον κόσμο για να σφίξουν στην αγκαλιά τους το μωράκι τους. Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας με άλλες γυναίκες στην ίδια κατάσταση και ίσως αισθανθείτε καλύτερα.
Κατά δεύτερον, καλό θα ήταν να προετοιμάσετε τον εαυτό σας για το δυσάρεστο ενδεχόμενο τα συμπτώματα της πρωινής ναυτίας να επιμείνουν και μετά την 12η – 13η εβδομάδα κύησης, κατά την οποία κατά μέσο όρο υποχωρούν. Έχει παρατηρηθεί ότι μια μειοψηφία εγκύων υποφέρει από ναυτία και εμετούς καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Πρωινή ναυτία στην εγκυμοσύνη: Συμβουλή αντιμετώπισης νο 2
Ρυθμίστε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.
Ορισμένοι ειδικοί αποδίδουν τα συμπτώματα της πρωινής ναυτίας στην υπογλυκαιμία την οποία παρουσιάζουν οι περισσότερες γυναίκες τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες.
Για να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας σταθερά και να περιορίσετε κατ’ επέκταση τις ανεπιθύμητες ζαλάδες και εμετούς, μπορείτε να δοκιμάσετε να τρώτε ένα σνακ πλούσιο σε πρωτεΐνες προτού κοιμηθείτε.
Από το ίδιο σνακ μπορείτε να «τσιμπάτε», κάθε φορά που σηκώνεστε την νύχτα για τουαλέτα – κάτι που ενδεχόμενα θα γίνεται συχνά τον πρώτο καιρό.
Κατά αυτόν τον τρόπο, μειώνετε τις πιθανότητες υπογλυκαιμίας το πρωί που θα ξυπνήσετε, αφού δεν θα έχουν προηγηθεί 8 ώρες ύπνου χωρίς φαγητό.
Επιπλέον, το ομαλό ή απότομο πρωινό ξύπνημα ίσως καθορίσει αντιστοίχως και ολόκληρη την ημέρα σας. Φροντίστε λοιπόν να μην «πεταχτείτε» από το κρεβάτι αμέσως μόλις ξυπνήσετε.
Παραμείνετε ξαπλωμένη για λίγα λεπτά και αποφύγετε τις απότομες κινήσεις.
Θα βοηθούσε αν τρώγατε δύο κρακεράκια ή ένα στεγνό τοστ προτού σηκωθείτε.
Εφαρμόζοντας αυτήν τη συμβουλή, θα έχετε θέσει τις βάσεις για μια ημέρα με λιγότερες ζαλάδες και ναυτίες. Άλλωστε … η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται!
Πρωινή ναυτία : Συμβουλή αντιμετώπισης νο 3
Προσοχή στην αφυδάτωση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης!
Η κατανάλωση πολλών υγρών μπορεί να σας προκαλέσει ένα δυσάρεστο «φούσκωμα» που συνοδεύεται από ναυτία και τάση προς εμετό.
Τα υγρά είναι όμως απαραίτητα ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διότι μια ενδεχόμενη αφυδάτωση της μητέρας μπορεί να επιφέρει σοβαρές επιπλοκές στο έμβρυο.
Πως θα κατορθώσετε λοιπόν να καταναλώνετε την απαραίτητη ποσότητα υγρών και από την άλλη να αποφύγετε το «φούσκωμα» και την ναυτία; Ορίστε μερικές πρακτικές συμβουλές:
- Καταρχήν, να πίνετε 1 ποτήρι νερό ½ ώρα πριν από το φαγητό και 1 ποτήρι νερό ½ ώρα μετά. Ποτέ κατά τη διάρκεια ενός γεύματος. Αυτός είναι ο ιδανικότερος τρόπος για να απαλλαγείτε από το ανεπιθύμητο «φούσκωμα» (που προκαλείται από τα υγρά, γιατί από το «φούσκωμα» της κοιλιάς σας δεν μπορείτε να απαλλαγείτε). Είναι επίσης πολύ σημαντικό να καταναλώνετε μικρές ποσότητες υγρών ανάμεσα στα γεύματα.
- Πολλές γυναίκες έχουν παρατηρήσει ότι η κατανάλωση νερού τους προκαλεί περισσότερη ναυτία. Αν και σε εσάς συμβαίνει το ίδιο, τότε αντί για νερό μπορείτε να πίνετε μικρές ποσότητες από αραιωμένο χυμό, ανθρακούχο νερό με λίγες σταγόνες από τον αγαπημένο σας χυμό για γεύση και τσάι με λεμόνι (η μικρή ποσότητα καφεΐνης είναι ακίνδυνη και δεν πρόκειται να βλάψει το μωράκι σας). Υπενθυμίζουμε: πάντοτε σε μικρές ποσότητες και ανάμεσα στα γεύματα.
- Κι ένα μυστικό. Το ξέρατε ότι πολλές γυναίκες μας έχουν αποκαλύψει ότι λίγες γουλιές από πολύ παγωμένο νερό τις βοηθούν να ξεπεράσουν την τάση προς εμετό; Δοκιμάστε το.
Πρωινή ναυτία στην εγκυμοσύνη: Συμβουλή αντιμετώπισης νο 4
Μην ξεχνάτε τα δεκατιανά.
Ένα άδειο στομάχι επιδεινώνει τα συμπτώματα της πρωινή ναυτία στην εγκυμοσύνη, όσο και ένα υπερβολικά γεμάτο στομάχι.
Να τρώτε μικρά γεύματα σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας (δεκατιανά), ανά δύο ώρες αν αυτό είναι εφικτό.
Προτιμήστε το κρέας, το τυρί, το γιαούρτι, τα αυγά, τα λαχανικά και γενικά τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και άμυλο, ενώ καλό θα ήταν να αποφεύγετε τα τηγανητά και τα πικάντικα φαγητά.
Μην αφήσετε το στομάχι σας άδειο, ενώ αν πρέπει να λείψετε για πολλές ώρες μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας το δεκατιανό σας, λίγα κρακεράκια ή το αγαπημένο σας σνακ.
Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που μας αποκάλυψαν ότι ένα πακέτο πατατάκια με αλάτι ικανοποιεί το αίσθημα της πείνας που μπορεί να αισθανθούν στο γραφείο, για παράδειγμα, ενώ απομακρύνει τυχόν ναυτίες και ζαλάδες που μπορεί να είχαν.
«Μου μύρισε …»
Μην διστάσετε να απολαύσετε τις λιχουδιές που ίσως είχατε στερηθεί παλαιότερα λόγω κάποιων περιττών κιλών. Σίγουρα τώρα δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για δίαιτα.
Εντός λογικών ορίων, επιτρέπεται να φάτε όλα εκείνα τα φαγητά που θα «λαχταρήσετε» κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας και όποια στιγμή τα θελήσετε – δυστυχώς για τον άντρα σας που ίσως χρειαστεί να διακόψει κάποιες φορές τον ύπνο του για να ικανοποιήσει τις «λιγούρες» σας. Σημασία έχει να αποφύγετε το αίσθημα της πείνας, διότι και αυτό προκαλεί διαταραχές στο στομάχι και ναυτίες.
Πολλές έγκυες βρήκαν εξαιρετικά χρήσιμη την ιδέα να κρατούν ένα ημερολόγιο με όλες τις τροφές που ο οργανισμός τους δεν ανέχεται και τους προκαλούν ναυτία και τάση για εμετό, καθώς και με εκείνες τις τροφές που ικανοποιούν το αίσθημα της πείνας τους και τις «λιγούρες» χωρίς δυσάρεστα επακόλουθα.
Αυτές οι σημειώσεις έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμες και σωτήριες, κάθε φορά που το στομάχι διαμαρτύρεται ή όταν επιθυμούν να αποφασίσουν για το καθημερινό μενού. Ίσως φανούν χρήσιμες και σε εσάς.
Πρωινή ναυτία : Συμβουλή αντιμετώπισης νο 5
Αποφύγετε τις δυσάρεστες οσμές.
- Τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, η όσφρησή σας οξύνεται και η μύτη σας μετατρέπεται σε … ραντάρ που αποδεικνύεται εξαιρετικά ευαίσθητο σε όλες τις οσμές και μυρωδιές. Οι έντονες και δυσάρεστες οσμές αποτελούν έναν από τους πιο βασικούς παράγοντες που προκαλούν ναυτίες και εμετούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Φροντίστε λοιπόν να τις αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο.
- Ζητήστε από τον σύζυγό σας ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας να αλλάξει την πάνα στο μεγαλύτερο αδερφάκι του μωρού που έχετε στην κοιλιά σας ή να βγάλουν έξω τα σκουπίδια. Μην διστάσετε και μην ντραπείτε να πείτε σε κάποιον που καπνίζει να σβήσει το τσιγάρο του επειδή σας ενοχλεί, όπως επίσης και σε κάποιον με δυσάρεστη αναπνοή ή έντονο άρωμα ότι χρειάζεστε λίγο καθαρό αέρα προτού συνεχίσετε τη συνομιλία μαζί του.
- Επιπλέον, αποφύγετε το μαγείρεμα τηγανητών ή φαγητών με πικάντικα συστατικά, πολλά μπαχαρικά και έντονη γεύση, αν κάτι τέτοιο σας προκαλεί ναυτία και ανακατωσούρα. Ο σύζυγος σίγουρα θα δείξει κατανόηση αν δεν μπορέσει να απολαύσει την αγαπημένη του σκορδαλιά για λίγο καιρό. Φροντίστε να βρίσκεστε σε χώρο με καλό εξαερισμό και να έχετε ανοιχτό το παράθυρο ή τον απορροφητήρα όταν μαγειρεύετε.
- Μπορείτε, βέβαια, να εκμεταλλευθείτε και προς όφελός σας τη μύτη – ραντάρ που ξαφνικά αποκτήσατε και να καταπολεμήσετε την ναυτία μέσω της αρωματοθεραπείας. Κάθε φορά που νοιώθετε ναυτία, μπορείτε να μυρίζετε αιθέρια έλαια λεβάντας, μέντας ή λεμονιού, τα οποία θεωρούνται εντελώς ακίνδυνα για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Κατά τον ίδιο τρόπο, μπορείτε επίσης να μυρίζετε ή να ρουφάτε μία φλούδα από λεμόνι, να πίνετε τσάι μέντας ή να μασάτε μια τσίχλα μέντας που καταπραΰνει το στομάχι και αυξάνει την ενέργειά σας.
Πρωινή ναυτία : Συμβουλή αντιμετώπισης νο 6
Ξεκουραστείτε και μην αγχώνεστε.
Το άγχος και η κούραση αποτελούν κακούς σύμβουλους σε μια εγκυμοσύνη και, πιο συγκεκριμένα, επιδεινώνουν την πρωινή ναυτία στην εγκυμοσύνη γι’ αυτό και πρέπει να τα αποφεύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο.
Προσπαθήστε να κοιμηθείτε έστω και για λίγο κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη κι αν η μεσημεριανή «σιέστα» δεν αποτελούσε μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας στο παρελθόν.
Ζητήστε από φίλους και συγγενείς να σας διευκολύνουν με κοπιαστικές δραστηριότητες, όπως μια γενική καθαριότητα στο σπίτι, το καθημερινό μαγείρεμα ή το καθημερινό παιχνίδι με το άλλο δίχρονο αγοράκι που μεγαλώνετε. Μην αισθάνεστε άσχημα όταν ζητάτε τη βοήθειά τους. Άλλωστε, μπορείτε να τους ανταποδώσετε τη χάρη σε μια παρόμοια περίσταση.
Πάνω από όλα, δεν πρέπει να αγχώνεστε και ιδιαίτερα για ασήμαντα καθημερινά ζητήματα, γιατί το άγχος πολλαπλασιάζει με μαθηματική ακρίβεια τα συμπτώματα της πρωινή ναυτία στην εγκυμοσύνη.
Κάθε φορά που αισθάνεστε μια κρίση πανικού ή άγχους να σας καταβάλλει :
- Mπορείτε να παίρνετε μερικές βαθιές αναπνοές για να χαλαρώσετε. Ή να ξαπλώσετε για λίγα λεπτά σε ένα σκοτεινό δωμάτιο με κλειστά τα μάτια σας, αν σας δίνεται αυτή η δυνατότητα.
- Μιλήστε με φίλους και μοιραστείτε μαζί τους τις ανησυχίες σας – οι συζητήσεις με άτομα της εμπιστοσύνης μας έχουν πάντοτε αγχολυτική επίδραση – ή πηγαίνετε μια βόλτα.
- Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ζαλάδες και οι εμετοί περιορίζονται σημαντικά μόνο με δέκα λεπτά περπάτημα την ημέρα.
- Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι δεν μπορείτε να διατηρήσετε τους ίδιους ρυθμούς με πριν τώρα που διανύετε την περίοδο της εγκυμοσύνης σας. Οργανώστε λοιπόν με ρεαλιστικό τρόπο το καθημερινό σας πρόγραμμα και φροντίστε να εξοικονομήσετε χρόνο για χαλάρωση και ξεκούραση.
Πρωινή ναυτία : Συμβουλή αντιμετώπισης νο 7
Μακριά από αλκοόλ και τσιγάρο.
Η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα κατά τη διάρκεια των εβδομάδων κύησης μπορεί να βλάψουν το έμβρυο με ποικίλους τρόπους. Ανάμεσα στις δυσάρεστες και επικίνδυνες επιπλοκές με τις οποίες σχετίζονται είναι και η επιδείνωση της πρωινής ναυτίας. Γι’ αυτό μείνετε μακριά από αλκοόλ και τσιγάρο. Ίσως η εγκυμοσύνη σας είναι μια καλή ευκαιρία για να απαλλαγείτε από αυτές τις συνήθειες εφ’ όρου ζωής.
Πρωινή ναυτία : Συμβουλές αντιμετώπισης νο 8
Πείτε “ναι” στις βιταμίνες και όχι στα φάρμακα.
Στην περίπτωση που η πρωινή ναυτία συνοδεύεται από έντονους εμετούς σε καθημερινή βάση, είναι πιθανό να χάσετε βάρος και να μην λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για εσάς και το μωράκι σας.
Μία λύση που συνιστούν πολλοί ειδικοί είναι και οι βιταμίνες, οι οποίες λειτουργούν ως υποκατάστατα όλων εκείνων των στοιχείων που χρειάζεστε αλλά δεν είστε σε θέση να πάρετε μέσω της τροφής.
Μην αποπειραθείτε να αντιμετωπίσετε τα ενοχλητικά συμπτώματα με αντιεμετικά σκευάσματα που κυκλοφορούν ευρέως στο εμπόριο, διότι δεν είστε σε θέση να γνωρίζετε τις παρενέργειες που μπορεί να έχουν.
Καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε πρώτα τον γυναικολόγο σας, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα και με λίγες εξαιρέσεις ακραίων περιπτώσεων, θα σας χορηγήσει μόνο βιταμίνες και όχι κάποια ειδική φαρμακευτική αγωγή.
Θα πρέπει λοιπόν να συμβιβαστείτε με την ιδέα και να μάθετε να ζείτε με τα συμπτώματα της πρωινής ναυτίας, τουλάχιστον τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης σας.
Για τις περισσότερες γυναίκες, είναι μια αναπόφευκτη θυσία η οποία όμως επιτελείται για καλό σκοπό: για να φέρετε στον κόσμο το μωράκι σας.
Έχετε σκεφτεί ότι τα σχετικά συμπτώματα είναι ίσως ένας τρόπος για να προστατεύεται το αγέννητο μωράκι σας από τις βλαβερές τροφές που καμιά φορά καταναλώνετε;
Λαμβάνοντας αυτήν την προοπτική σοβαρά υπόψη, υιοθετώντας μια θετική, αισιόδοξη στάση και εφαρμόζοντας όσες από τις παραπάνω συμβουλές ανακαλύψετε στην πράξη ότι σας ταιριάζουν και έχουν αποτέλεσμα στην περίπτωσή σας, ίσως τελικά μπορέσετε να κάνετε τη «συμβίωση» με την πρωινή ναυτία πιο υποφερτή. Από εμάς καλή επιτυχία και καλή… λευτεριά!