Μην παιδεύετε άδικα το μυαλό σας! Ανακαλύψτε τις απαντήσεις σε όλες τις ανησυχίες στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας.
Καμία γυναίκα δεν αποτελεί εξαίρεση.
Όλες οι μέλλουσες μαμάδες κάποια στιγμή της εγκυμοσύνης τους καταβάλλονται από άγχη, ανησυχίες και έγνοιες σχετικά με την ανάπτυξη του παιδιού τους, την πορεία της κύησης, την ώρα του τοκετού, την ικανότητά τους να μεγαλώσουν σωστά το μικρό τους και χίλια δυο άλλα θέματα.
Το φαινόμενο είναι φυσιολογικό και δείχνει το ενδιαφέρον και την ευθύνη που νιώθει μια γυναίκα που περιμένει παιδί. Παρ’όλα αυτά δε χρειάζεται να της κάνει τη ζωή δύσκολη, ούτε να γεμίζει τις μέρες της με περιττό άγχος και στρες.
Για να καθησυχάσουμε το ήδη φορτωμένο μυαλό σας, σας δίνουμε λοιπόν τις απαντήσεις στα πιο συνηθισμένα ερωτήματα που βασανίζουν τις μέλλουσες μαμάδες, σε κάθε τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους.
Φυσικά, δεν περιμένουμε να σας απαλλάξουμε πλήρως από τις ανησυχίες που θα έχετε, ελπίζουμε όμως οι πληροφορίες που θα σας δώσουμε να σας κάνουν να αναρωτιέστε λιγότερο για κάποια θέματα και να σας χαρίσουν περισσότερες ώρες ηρεμίας και ύπνου!
Ανησυχίες στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης:
Ο φόβος της αποβολής
«Τώρα που έμαθα ότι είμαι έγκυος, φοβάμαι μήπως μου συμβεί κάτι και αποβάλλω»
Ο μεγαλύτερος φόβος μιας γυναίκας που μαθαίνει ότι θα γίνει μητέρα είναι αναμφισβήτητα η πιθανότητα να χάσει το αγέννητο ακόμα παιδί της. Αυτό μπορεί να συμβεί για λόγους καθαρά βιολογικούς, ή επειδή η ίδια η γυναίκα δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης.
Πραγματικά, παρόλο που η πλειοψηφία των γυναικών έχουν φυσιολογικές εγκυμοσύνες, υπάρχει ένα ποσοστό περίπου 15% που αναγκάζεται να περάσει το μαρτύριο μιας αποβολής.Οι ανησυχίες της εγκύου το πρώτο τρίμηνο για ενδεχόμενη αποβολή είναι δικαιολογημένες.Εάν όμως δεν έχετε κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα και προσέχετε τον εαυτό σας, τότε η μόνη λύση για να αντιμετωπίσετε τη συγκεκριμένη ανησυχία είναι να είσαστε αισιόδοξη.
Διακοπή των συμπτωμάτων εγκυμοσύνης
«Ξαφνικά εξαφανίστηκαν όλα τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης μου. Μήπως έχω αποβάλλει χωρίς να το ξέρω;»
Είναι όντως πιθανό μια γυναίκα που υπέφερε από πρωινές αδιαθεσίες, κούραση και πρήξιμο να δει ξαφνικά όλα αυτά τα συμπτώματα να εξαφανίζονται μέσα σε λίγες μέρες. Πραγματικά, αυτό το γεγονός μπορεί να υποδεικνύει μια πιθανή αποβολή, αλλά φυσικά δεν είναι η μόνη εξήγηση σε αυτό το πρόβλημα.
Μια άλλη απάντηση, η πιθανότερη θα έλεγε κανείς, είναι ότι τα συμπτώματα που βασανίζουν αρχικά τις μέλλουσες μαμάδες εξαφανίζονται έτσι κι αλλιώς προς το τέλος του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης τους. Όμως, εάν ανησυχείτε υπερβολικά, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.Αυτός θα σας παραπέμψει να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις. Έτσι θα βεβαιωθείτε ότι το παιδάκι σας είναι υγιές.
Αλκοόλ και εγκυμοσύνη
«Ήπια αλκοόλ προτού μάθω ότι είμαι έγκυος και τώρα ανησυχώ μήπως αυτό επηρεάσει το παιδί μου»
Το καλύτερο πράγμα που έχετε να κάνετε ενώ είστε έγκυος είναι φυσικά να μην εκθέτετε το μωράκι σας σε επιβλαβείς ουσίες.Ειδικά την περίοδο όπου σχηματίζονται τα σημαντικότερά του όργανα, δηλαδή από τη δεύτερη έως την όγδοη περίπου εβδομάδα μετά τη σύλληψη. Όμως εάν είχατε καταναλώσει αλκοόλ προτού μάθετε για την εγκυμοσύνη σας δεν είναι ανάγκη να αγχωθείτε, ούτε να τιμωρήσετε τον εαυτό σας.
Εγκυμοσύνη μετά τα σαράντα
«Είμαι 40 περίπου ετών και έγκυος. Ανησυχώ λοιπόν ότι εξαιτίας της ηλικίας μου υπάρχει κίνδυνος να γεννήσω ένα παιδί με χρωμοσωματική ανωμαλία»
Πράγματι, όσο μεγαλύτερη σε ηλικία είναι μια γυναίκα, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες να φέρει στον κόσμο ένα μωράκι με χρωμοσωματική ανωμαλία, όπως είναι το Σύνδρομο Down. Όμως πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι μια γυναίκα γύρω στα σαράντα έχει πιθανότητες γύρω στο 98% να γεννήσει ένα απολύτως φυσιολογικό παιδάκι.
Καθώς οι ανησυχίες της εγκύου το πρώτο τρίμηνο είναι αυξημένες, υπάρχουν κάποιες εξετάσεις που μπορείτε να κάνετε για να βεβαιωθείτε ότι όλα θα πάνε καλά. Μιλήστε στο γιατρό σας για τις ανησυχίες σας και κάντε αυτές τις εξετάσεις για να μην επιβαρύνετε τον οργανισμό και το μυαλό σας με περιττά άγχη.
Πέσιμο στην εγκυμοσύνη
«Χθες το βράδυ έπεσα κατά λάθος από κάτι σκάλες και φοβάμαι μήπως έχει πάθει κάποια ζημιά το έμβρυο ή ότι μπορεί να αποβάλλω»
Σίγουρα ένα πέσιμο δεν είναι το καλύτερο που μπορεί να σας συμβεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν λοιπόν η πτώση δεν ήταν πολύ σοβαρή, σκεφτείτε ότι πιθανότατα δε θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα γιατί το σώμα σας είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να προστατεύει το μωρό σας από τέτοιου είδους ατυχήματα.
Πρωινή αδιαθεσία στην εγκυμοσύνη ( ναυτία )
«Υποφέρω από πρωινή αδιαθεσία και δεν τρέφομαι σωστά τις τελευταίες μέρες. Φοβάμαι ότι στερώ από το μωρό μου τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή του»
Εάν το μωρό σας έπρεπε να αρκεστεί μόνο σε αυτά που καταναλώνετε κάθε συγκεκριμένη ημέρα, τότε σίγουρα θα υπήρχε λόγος ανησυχίας. Ευτυχώς η μητέρα φύση έχει προνοήσει για τέτοιου είδους προβλήματα.Το σώμα σας αποθηκεύει κάποια από τα θρεπτικά συστατικά για να θρέψει το μωρό σας.
Μην ανησυχείτε λοιπόν υπερβολικά γιατί παρόλο που εσείς δεν τρώτε καλά για ένα διάστημα.Το μωρό σας συνεχίζει να απολαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά που έχει αποθηκεύσει ο οργανισμός σας νωρίτερα. Προσπαθήστε, όμως, να βρείτε υγιεινές εναλλακτικές λύσεις, που να μη σας προκαλούν τάση για εμετό για το δικό σας καλό αλλά και του μωρού.
Αυτές λοιπόν είναι οι βασικότερες ανησυχίες των γυναικών στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους. Ευτυχώς, δεν διαρκούν για πολύ και τις περισσότερες φορές είναι αβάσιμες. Όμως, δίνουν τη θέση τους σε μια σειρά ερωτημάτων που συνοδεύουν το δεύτερο τρίμηνο της κύησης.