Το επόμενο βήμα μετά τη διαπίστωση της εγκυμοσύνης σας είναι να επισκεφθείτε το γυναικολόγο για να σας δώσει απαντήσεις στις απορίες και τις ανησυχίες σας.
Επειδή, συνήθως, και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για το πρώτο σας μωρό, είσαστε πολύ αναστατωμένες στην πρώτη σας επίσκεψη στο γιατρό, καλό είναι να σας συνοδεύει κάποιος.Ο σύζυγος, η επιστήθια φίλη σας, ή η μητέρα σας, είναι σίγουρα μια καλή επιλογή. Και αυτό γιατί θα θυμούνται καλύτερα τις πληροφορίες και τις συμβουλές που θα σας παράσχει ο γυναικολόγος σας.
Πολύ εξυπηρετικό για εσάς θα ήταν αν γράφατε τις ερωτήσεις που έχετε στο μυαλό σας να κάνετε και γιατί όχι και τις απαντήσεις που θα πάρετε.
Παρακάτω θα βρείτε μερικές από τις πλέον χρήσιμες και συνήθεις ερωτήσεις για το γυναικολόγο σας, αλλά και πολλές ιδιαίτερα πολύτιμες συμβουλές πάνω σε αυτά τα επίμαχα ζητήματα, που θα κάνουν τη μοναδική αυτή περίοδο πιο εύκολη.
Ποιες συνήθειες πρέπει να κόψετε;
Εκτός από τις τροφές που αναγράφονται παραπάνω, οφείλετε επίσης να αποφεύγετε το κάπνισμα. Ο καπνός του τσιγάρου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το έμβρυο και μπορεί να του προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα και άλλες επιπλοκές αργότερα στη ζωή του. Επίσης, μια μητέρα-καπνίστρια ενδέχεται να φέρει στο κόσμο ένα ελλιποβαρές μωρό. Επιπλέον, κινδυνεύει να υποστεί θανάσιμη άπνοια. Αποφύγετε επίσης το αλκοόλ που μπορεί να δημιουργήσει πνευματικές ή σωματικές ανωμαλίες στο παιδάκι σας.
Μην πλησιάζετε κόπρανα γάτας, εάν έχετε μια κατοικίδια γατούλα, γιατί ενδέχεται να σας προκαλέσουν τοξοπλάσμωση. Για αυτό μην χαϊδεύετε για αυτό το διάστημα γάτες και μην πιάνετε χώμα από τις γλάστρες.
Πρέπει να παίρνω φολλικό οξύ στην εγκυμοσύνη;
Κανονικά πρέπει ακόμα και πριν μείνετε έγκυος να παίρνετε φολλικό οξύ σε ταμπλέτες, καθώς αυτή η βιταμινούχα ουσία βοηθά -όταν το πάρετε τις πρώτες 12 εβδομάδες της κύησης-, να γεννήσετε χωρίς τον κίνδυνο να παρουσιαστεί λανθάνουσα δυσραφία ή αναιμία στο παιδί και επιπλέον, μειώνει τον κίνδυνο διαταραχών του νωτιαίου σωλήνα του εμβρύου.
Πάντως, αν τρέφεστε σωστά και επαρκώς, μάλλον δεν το χρειάζεστε. Το φολλικό οξύ πάντως περιέχεται και σε διάφορες τροφές, όπως τα λαχανικά (μπρόκολο, σπανάκι), τα όσπρια, οι μπανάνες, η μπύρα, η μαγιά, τα πορτοκάλια, το ψωμί και τα δημητριακά.
Μπορώ να γυμνάζομαι κατά την εγκυμοσύνη;
Κατά την περίοδο μιας εγκυμοσύνης η διατήρηση τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής σας ευεξίας πρέπει να είναι το πρώτο σας μέλημα. Πριν αποφασίσετε να κάνετε οτιδήποτε συζητήστε το με το γιατρό σας. Ήπιες γυμναστικές ασκήσεις και περπάτημα είναι ό,τι καλύτερο για την κατάστασή σας.
Αν γυμνάζεστε σε γυμναστήριο τότε μπορείτε να συνεχίσετε, αλλά με ήπιες ασκήσεις και πάντα με τη συμφωνία του γυναικολόγου και του γυμναστή σας. Θα ήταν συνετό να μην εξασκείτε επικίνδυνα σπορ, αλλά μπορείτε να κολυμπάτε άφοβα. Επίσης, ασκείστε τα πόδια σας καθώς η άσκηση ξεκουράζει τα πρησμένα πόδια και βοηθά να δυναμώσουν οι μύες και να ξεκουραστεί η πλάτη σας. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι η γύμναση κατά τους 3 πρώτους μήνες της κύησης συνήθως δεν συνιστάται.
Πότε θα δω το μωρό μου στο μόνιτορ;
Στις φυσιολογικές εγκυμοσύνες ο υπέρηχος γίνεται δύο ή τρεις φορές κατά τη διάρκεια της κύησης. Ωστόσο, στις μέρες μας οι περισσότερες έγκυες επιθυμούν κατόπιν συνεννόησης με το γυναικολόγο τους να παρακολουθούν συχνότερα το μωράκι τους που μεγαλώνει μέσα στην κοιλιά τους.
Ο γιατρός βάζει τζελ στην κοιλιά σας και έπειτα με τον ανιχνευτή σας δείχνει το μωρό στην οθόνη και παράλληλα ακούτε το χτύπο της καρδούλας του. Ο πρώτος υπέρηχος γίνεται συνήθως μεταξύ της 10ης και 16ης εβδομάδας της κύησης. Τότε, προβλέπεται η πιθανή ημερομηνία του τοκετού, καθώς επίσης διαγιγνώσκεται ότι δεν υπάρχουν πολύ μεγάλες ανωμαλίες στην κύηση.Επιπλέον, αυτή την περίοδο μπορείτε να ανακαλύψετε και αν περιμένετε περισσότερα από ένα μωρά!
Ο δεύτερος υπέρηχος γίνεται περίπου μεταξύ της 18ης και 20ης εβδομάδας, οπότε φαίνεται καλύτερα η ανάπτυξη του παιδιού, το φύλο του και η θέση του πλακούντα.
Επιτρέπεται η σεξουαλική επαφή κατά την εγκυμοσύνη;
Καθώς η κάθε κύηση είναι διαφορετική, είναι πάντα χρήσιμο να ζητάτε τη συμβουλή του γιατρού σας. Οι περισσότερες γυναίκες πάντως βρίσκουν το σεξ εξίσου ικανοποιητικό με πριν, αν όχι και καλύτερο, καθώς οι ορμόνες τους τώρα καλπάζουν στο σώμα τους. Επίσης, οι μέλλουσες μαμάδες αισθάνονται έντονη την ανάγκη για στοργή και τρυφερότητα.
Ωστόσο, ενδέχεται ο γυναικολόγος να σας αποθαρρύνει για ολοκληρωμένες επαφές κατά το πρώτο τρίμηνο. Σε μια φυσιολογική κύηση, συνήθως η ερωτική ζωή επιτρέπεται με μεγαλύτερη φυσικά προσοχή και λιγότερη ένταση. Αν πάντως δείτε λίγο αίμα μετά την πράξη, είναι σωστό να συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας και να απέχετε για ένα διάστημα από το σεξ.