Κοινωνικά και συναισθηματικά οφέλη
Για τους εκπαιδευτικούς, η σημασία της ανάγνωσης ιστοριών στο σπίτι είναι σημαντική. Η ανάγνωση στα παιδιά συνδέεται με ένα σωρό πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένων πιο εκτεταμένων εκφραστικών και δεκτικών λεξιλογίων, καλύτερης κατανόησης της γλώσσας και καλύτερων μαθηματικών ικανοτήτων. Πρόσφατα, μια νέα μελέτη σχετικά με το διάβασμα εξέτασε τα κοινωνικά και συναισθηματικά οφέλη που παρέχονται από την ανάγνωση βιβλίων.
Διαφορετικά θέματα που διερευνώνται από βιβλία ιστοριών μπορούν να αναπτύξουν πτυχές κοινωνικο-συναισθηματικής κατανόησης, επειδή μια καλά γραπτή ιστορία μπορεί να μεταφέρει τον αναγνώστη σε πλασματικούς κόσμους και να τους αφήσει να βιώσουν συναισθήματα.
Οι γονείς που είναι πιο εξοικειωμένοι με τα ιστορικά βιβλία (πιθανώς με το να τα διαβάζουν μαζί με τα παιδιά τους), έχουν παιδιά που είναι καλύτερα να αναγνωρίσουν και να χωρίσουν τα συναισθήματα και τις επιθυμίες τους από τα συναισθήματα και τις επιθυμίες των άλλων. Τέτοιες κοινωνικές και γνωστικές δεξιότητες αποτελούν μέρος της ανάπτυξης προς σε αυτό που οι ψυχολόγοι ονομάζουν «θεωρία του νου» – κερδίζοντας την ικανότητα να κατανοήσουμε ότι οι σκέψεις και οι πεποιθήσεις των άλλων ανθρώπων μπορεί να είναι διαφορετικές από τις δικές μας και να εξετάσουμε γιατί.
Τα βιβλία μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν τέτοιες δεξιότητες και ιδέες γιατί η υπόθεση των βιβλίων συχνά επικεντρώνονται στις κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των χαρακτήρων και περιέχουν πλούσια γλώσσα που σχετίζεται με τα συναισθήματα και τη δημιουργία ταυτότητας. Τα βιβλία μπορούν επίσης να ενθαρρύνουν τα παιδιά να σκέφτονται τρόπους εμπλουτισμού των ανθρώπων γύρω τους, εμπλουτίζοντας έτσι το δικό τους.
Φυσικά, δεν αρκεί να κατέχετε απλά πολλά βιβλία. είναι η συχνότητα της ανάγνωσης βιβλίων με τα παιδιά καθώς και η ποιότητα του χρόνου που έχει σημασία.