Νέα μελέτη του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας καταγράφει τη συχνότητα της παιδικής παχυσαρκίας σε 21 χώρες
Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία (28 Απριλίου – 1 Μαΐου) στη Γλασκόβη καταγράφεται μια μεγάλη τάση σοβαρής παιδικής παχυσαρκίας σε όλη την Ευρώπη, με τις χώρες του Νότου να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά.
Στη μελέτη, επικεφαλής της οποία ήταν η Δρ. Angela Spinelli από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Ρώμης, έλαβαν μέρος και οι Μαρία Χασαπίδου και Ιωάννης Πάγκαλος, από το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του «Αλεξάνδρειου» ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
Η έρευνα είναι μέρος της πρωτοβουλίας του ΠΟΥ, Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI), της οποίας ηγείται ο Δρ. João Breda, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των μη Μεταδιδόμενων Νοσημάτων, του ΠΟΥ, με έδρα τη Μόσχα.
Η πρωτοβουλία COSI έχει ξεκινήσει εδώ και πάνω από 10 χρόνια με στόχο την αξιολόγηση της συχνότητας και των αλλαγών στα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά, 6-9 ετών. Μέχρι σήμερα έχουν συλλεχθεί δεδομένα πέντε φορές, σε πάνω από 40 χώρες και για πάνω από μισό εκατομμύριο παιδιά.
Στην τελευταία μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο καταγράφεται η συχνότητα της σοβαρής παχυσαρκίας σε παιδιά σχολικής ηλικίας από 21 χώρες της Ευρώπης που είχαν πάρει μέρος σε τρεις κύκλους της COSI (2007/2008 – 2009/2010 – 2012/2013).
Συνολικά, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 636.933 παιδιά 6-9 ετών (323.648 αγόρια/ 50,8% και 313.285 αγόρια/49,2%) και εντόπισαν μεγάλες διαφορές στην συχνότητα της σοβαρής παχυσαρκίας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Συγκεκριμένα, στην Σουηδία και τη Μολδαβία αφορούσε στο 1% των παιδιών, στη Μάλτα το 5,5%. Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (Ελλάδα, Μάλτα, Ιταλία, Ισπανία και Σαν Μαρίνο), καταγράφονταν τα υψηλότερα ποσοστά σοβαρής παιδικής παχυσαρκίας, πάνω από 4%.
Στην Ελλάδα, το 4,8% των παιδιών 6-9 ετών είχαν σοβαρή παχυσαρκία, το 18% ήταν παχύσαρκα και το 25,3% ήταν υπέρβαρα.
Στις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά και της Δύσης , όπως το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία η συχνότητα της σοβαρής παιδικής παχυσαρκίας ήταν κάτω από 2%.
«Η υψηλότερη συχνότητα της σοβαρής παιδικής παχυσαρκίας στον Νότο είναι σε συμφωνία με προηγούμενες μελέτες. Αν και η καταληκτική απάντηση στο γιατί συμβαίνει αυτό δεν έχει ακόμα βρεθεί, εικάζουμε ότι το χαμηλότερο ανάστημα των παιδιών στον ευρωπαϊκό Νότο μπορεί να είναι μια εξήγηση. Επίσης, μπορεί να εισφέρουν σε αυτό και άλλοι παράγοντες, όπως το σωματικό βάρος γέννησης, η διάρκεια του ύπνου, η διατροφή και η σωματική δραστηριότητα. Τέλος, η εγκατάλειψη της Μεσογειακής Διατροφής από τις χώρες του Νότου μπορεί να συντελεί στο πρόβλημα», εξήγησε η Δρ. Angela Spinelli, κατά την παρουσίαση της μελέτης.