Αυτή η διαφορά ηλικίας είναι προορισμένη για να διατηρήσει τα λογικά όλων.
Έχετε κοιμηθεί αρκετά από τότε που ήρθε στον κόσμο το πρώτο μωρό σας, που μπορείτε να σκεφτείτε ένα ξύπνημα στις 2 το πρωί για να ταΐσετε το μωρό, χωρίς να πανικοβάλλεστε, και επίσης δεν έχει περάσει και πολύς καιρός ώστε να έχετε ξεχάσει την τεχνική φασκιώματος του μωρού.
Το μεγαλύτερο ευτύχημα: εσείς και ο σύζυγός σας μπορεί ακόμα και να έχετε βρει χρόνο να βγαίνετε τα βράδια.
Πλεονεκτήματα
Ενώ το μεγαλύτερο παιδί σας θα πηγαίνει στο προνήπιο, εσείς θα έχετε την ελευθερία να δεθείτε με το μωρό σας.
Εν τω μεταξύ, τα αδέρφια είναι ακόμα αρκετά κοντά σε ηλικία, για να απολαμβάνουν τα ίδια παιχνίδια και πολλές μαμάδες λένε πως το μεγαλύτερο παιδί είναι μέντορας για το μικρότερο, για την πνευματική και λεκτική του ανάπτυξη.
Μειονεκτήματα
Για τις περισσότερες μαμάδες, αυτή η αλλαγή – από μωρό σε νήπιο και μετά πάλι σε μωρό – μπορεί να μην είναι και πολύ ευχάριστη.
Αυτή η διαφορά ηλικίας μεταξύ παιδιών μπορεί να είναι ιδιαίτερα σκληρή όσον αφορά την ώρα του ύπνου – το μεγαλύτερο παιδί σας μπορεί να ξεπερνάει την ανάγκη του για μεσημεριανό ύπνο, όταν εσείς πραγματικά χρειάζεται να κοιμηθείτε έστω και λίγο.
Επίσης, είναι δύσκολο να βρεθεί και επιπλέον βοήθεια από φίλους ή συγγενείς, όταν έχετε ένα παιδί νηπιακής ηλικίας και ένα μωρό.
Όταν είναι μικρά και τα δυο παιδιά σας, είναι εύκολο να βρείτε κάποιον να τα προσέξει έστω και για μια ώρα.
Αλλά όταν μεγαλώσουν λιγάκι – ένα πεντάχρονο και ένα τρίχρονο για παράδειγμα – θα είναι πολύ πιο δύσκολο να βρείτε κάποιον να τα κρατήσει.
Συμβουλές
Το πρωτότοκό σας μπορεί να δυσκολευτεί στο να προσαρμοστεί στη νέα ρουτίνα με το μωρό – είχε συνηθίσει να σας έχει όλη για τον εαυτό του και τώρα, όταν δεν θα έχετε χρόνο να παίξετε μαζί του μπορεί να απογοητεύεται.
Ως αποτέλεσμα, το μεγαλύτερο παιδί σας μπορεί να κάνει κάποιες άσχημες κινήσεις στο νέο μωρό – είτε από περιέργεια ή από καθαρή εχθρότητα – αλλά η αντίδρασή σας στη συμπεριφορά του μπορεί να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα ανάμεσά τους.
Το να λέτε συνέχεια όχι στο παιδί σας μπορεί να ενισχύσει τη ζήλια, επειδή θα φαίνεται σαν να παίρνετε συνέχεια το μέρος του μωρού σας.
Θα πρέπει να πειθαρχείτε αμέσως όποιες επιθετικές κινήσεις, αλλά να μεταθέτετε γρήγορα την έμφαση στο να δείξετε στο μεγαλύτερο παιδί σας πώς να συμπεριφέρεται – και να διασκεδάζει – με το καινούργιο του αδερφάκι.
Επίσης το να βάλετε το μικρό σας να βοηθήσει με το μωρό, θα το κάνει να νιώσει σαν ένα σημαντικό μέλος της οικογένειας.