Από τότε που γίνατε γονείς, προσπαθείτε να φερθείτε με υπομονή και συνέπεια.
Όμως, μερικές φορές, χάνετε την υπομονή σας, καταφεύγετε σε ένα από αυτά που αποκαλούμε «αθώα» ψεματάκια ή σας ξεφεύγει μια ¨άσχημη¨ λέξη μπροστά στο παιδί σας. Μήπως τελικά του δίνετε το κακό παράδειγμα;
Μίμηση: ο πιο αποτελεσματικός τρόπος μάθησης.
Από τους πρώτους μήνες της ζωής του ακόμη, αποτελείτε πρότυπο μίμησης για το μικρό σας, το οποίο παρακολουθεί «άγρυπνα» το πώς χειρίζεστε τις καθημερινές καταστάσεις στη ζωή σας, τις σχέσεις σας με τους άλλους αλλά και τις περιστασιακές αναποδιές που σας τυχαίνουν. Και στη συνέχεια, σας αντιγράφουν πιστά!
Παρ’ όλα αυτά η αλήθεια είναι μία: κανένας δεν είναι τέλειος. Λογικό κι επόμενο, λοιπόν, μερικές φορές να βρίσετε, να πείτε κανένα ψεματάκι και να χάσετε τον έλεγχό σας, όταν χαλάσει το πλυντήριο των πιάτων και αρχίσει να πλημμυρίζει με νερό και αφρούς το πάτωμα της κουζίνας!
Και στο τέλος να αντιληφθείτε ότι το πιτσιρίκι σας ήταν παρόν στο ξέσπασμά σας. Μην ανησυχείτε, όμως.
Πολλές από τις όχι και τόσο καλές στιγμές σας μπορεί να προσφέρουν πολύτιμα μαθήματα στο παιδί σας.
Όπως για παράδειγμα πώς να διορθώνουν τα λάθη τους, αλλά κυρίως ότι το να κάνουν λάθη είναι ανθρώπινο.
Ποιες «γκάφες» σας είναι ακίνδυνες και ποιες μπορεί να ενθαρρύνουν την κακή συμπεριφορά;
Σας είδε να χάνετε την ψυχραιμία σας:
Μην ανησυχείτε:
Βρίσκεστε «εκτός κινδύνου» αν πρόκειται για ένα περιστασιακό -και ορισμένες φορές δικαιολογημένο- ξέσπασμα.
Είναι λογικό, για παράδειγμα, να εκνευρίζεστε που και που όταν προσπαθείτε να πάτε τα πιτσιρίκια σας στην ώρα τους στο σχολείο και ανακαλύπτετε τελευταία στιγμή ότι δεν έχουν πλύνει τα δόντια τους ή δεν έχουν χτενίσει τα μαλλιά τους.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο καλύτερος τρόπος να επανορθώσετε και να μετατρέψετε το λάθος σας σε μάθημα, είναι να αναλάβετε την ευθύνη των πράξεών σας, να εξηγήσετε για ποιο λόγο εκνευριστήκατε και να υποσχεθείτε ότι θα προσπαθήσετε να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας.
Το κλειδί εδώ είναι να προσπαθήσετε πραγματικά να αλλάξετε και όχι απλώς να το υποσχεθείτε.
Πότε να το ξανασκεφτείτε:
Το να πείτε στα πιτσιρίκια σας ότι είστε κουρασμένοι και χρειάζεστε τη βοήθειά τους στην κουζίνα, είναι απολύτως φυσιολογικό.
Το να αρχίσετε να ουρλιάζετε, όμως, και να τα αποκαλείτε «τεμπέληδες» δεν είναι.
Με τον τρόπο αυτό δεν πρόκειται να μάθουν ούτε τα ίδια να ελέγχουν τον θυμό τους, με αποτέλεσμα μεγαλώνοντας να έχουν την απαίτηση να πάρει κάποιος άλλος την ευθύνη για τα δικά τους ξεσπάσματα.
Το καλύτερο που έχετε να κάνετε στην περίπτωση αυτή είναι να παρατηρήσετε ποιες στιγμές έχετε την τάση να χάνετε την ψυχραιμία σας και στη συνέχεια, να προσπαθήσετε να τις χειριστείτε καλύτερα.
Ζητήστε για παράδειγμα από τα πιτσιρίκια σας, να σας αφήσουν μερικά λεπτά να ηρεμήσετε μόλις επιστρέψετε στο σπίτι από τη δουλειά, ώστε να μην εκραγείτε την επόμενη φορά.
Σας άκουσε να κακολογείτε κάποιον:
Μην ανησυχείτε:
Όλοι δικαιούμαστε να εκφράζουμε τα συναισθήματα και τις απόψεις μας –καλό είναι, ωστόσο, να προσέχουμε το πώς. Αντί για παράδειγμα να πείτε στη φίλη σας ότι η γειτόνισσά σας είναι τεμπέλα, γιατί συνεχώς σας αφήνει τα παιδιά της να τα προσέχετε, ενώ εκείνη δεν κάνει ποτέ το ίδιο για σας, θα ήταν προτιμότερο να πείτε ότι είστε εκνευρισμένη με τη συμπεριφορά της και να αποφύγετε τους χαρακτηρισμούς.
Δεν υπάρχει λόγος να κρύψετε από το πιτσιρίκι σας ότι δεν εγκρίνετε τη συμπεριφορά κάποιου ατόμου. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε, όμως, είναι να εκφράσετε τον θυμό ή τη δυσαρέσκειά σας με υγιή και όχι καταστροφικό τρόπο. Μην ξεχνάτε ότι ακόμη και τα μικρής ηλικίας παιδιά μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά παρατηρώντας τη γλώσσα του σώματος και τον τόνο της φωνής σας.
Πότε να το ξανασκεφτείτε:
Αν συνηθίζετε να βάζετε ετικέτες στους ανθρώπους και να τους προσδίδετε χαρακτηρισμούς, μην εκπλαγείτε εάν πολύ σύντομα και τα μικρά σας αρχίσουν να κάνουν το ίδιο. Εάν, λοιπόν, παρατηρήσετε κάτι παρόμοιο, μπορείτε να το διορθώσετε άμεσα λέγοντας στα μικρά σας κάτι του τύπου: «Ξέρετε; Έκανα λάθος. Δεν είναι ωραίο να χρησιμοποιούμε τόσο αγενείς χαρακτηρισμούς».
Αθετήσατε την υπόσχεσή σας:
Μην ανησυχείτε:
Αν οι προθέσεις σας ήταν καλές, δεν χρειάζεται να νιώθετε τύψεις. Μπορεί, για παράδειγμα, να υποσχεθήκατε να πάτε στη γιορτή του σχολείου της μικρής σας και πέσατε σε κίνηση, με αποτέλεσμα να καθυστερήσετε ένα μισάωρο.
Καμιά φορά, μάλιστα, καταστάσεις σαν κι αυτές βοηθάνε τα παιδιά να καταλάβουν ότι ο κόσμος είναι απρόβλεπτος και ότι που και που υπάρχουν εμπόδια που όσο και να θέλουμε δεν μπορούμε να τα παραβλέψουμε.
Πότε να το ξανασκεφτείτε:
Αποφύγετε να δίνετε υποσχέσεις, τις οποίες δεν έχετε πρόθεση να τηρήσετε, όπως για παράδειγμα, να υποσχεθείτε στο παιδί σας να το πάτε στο ζωολογικό κήπο, αν είναι φρόνιμο.
Εδώ πρόκειται για ζήτημα εμπιστοσύνης, οπότε θα πρέπει να προσπαθήσετε να την ξανακερδίσετε.
Ζητήστε συγνώμη από το μικρό σας, προγραμματίστε εκ νέου την επίσκεψη, παραδεχτείτε ότι αθετήσατε την υπόσχεσή σας και φροντίστε να την τηρήσετε την επόμενη φορά.
Με αυτόν τον τρόπο το παιδί σας θα μάθει ότι όταν δίνουμε τον λόγο μας, πρέπει και να τον κρατάμε.
Σας άκουσε να χρησιμοποιείτε απρεπείς εκφράσεις:
Μην ανησυχείτε:
Σε περίπτωση που πρόκειται για μεμονωμένο –και κατανοητό- περιστατικό.
Για να αποφύγετε να σας μιμηθούν τα πιτσιρίκια σας, τα οποία σίγουρα θα το βρουν εξαιρετικά διασκεδαστικό, παραδεχτείτε ότι δεν έπρεπε να το κάνετε και φροντίστε να μην το επαναλάβετε, τουλάχιστον μπροστά τους.
Αν τα μικρά σας δουν ότι δεν χρησιμοποιείτε κακές λέξεις για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, θα κάνουν και αυτά το ίδιο.
Πότε να το ξανασκεφτείτε:
Αν έχετε τη συνήθεια να χρησιμοποιείτε συνεχώς απρεπείς λέξεις και εκφράσεις ή αν κάποια από τα κοσμητικά επίθετα που ξεστομίζετε απευθύνονται στα παιδιά σας -εκτός του ότι πιθανότατα θα τα πληγώσετε- μην απορήσετε αν μάθουν να βρίζουν σαν… λιμενεργάτες.
Για να αποβάλλετε την κακή αυτή συνήθεια, ορίστε ένα ποσό που θα πρέπει να βάζετε στον κουμπαρά κάθε φορά που χρησιμοποιείτε κακές λέξεις, τόσο εσείς όσο και τα μικρά σας.
Θα εκπλαγείτε με το πόσο γρήγορα θα… ξεχάσουν τις κακές λέξεις που έμαθαν!