Ετοιμάζεστε να γίνετε πατέρας και να προχωρήσετε ένα μεγάλο βήμα στην ζωή σας.Χρειάζεστε βοήθεια για μια ομαλή μετάβαση;
Να μερικές συμβουλές για να ξεκινήσετε πιο εύκολα και με λιγότερο άγχος, με σημείο αναφοράς τον τοκετό εν παρουσία συζύγου.
1.Φροντίστε και τον εαυτό σας
Όσο θα περνούν οι ώρες που θα βρίσκεστε εσείς και η μέλλουσα μαμά στην αίθουσα τοκετού, περιμένοντας το μωράκι σας να βγει στον έξω κόσμο, πρέπει να ρωτάτε τακτικά τη σύντροφό σας αν θέλει να φάει ή να πιει κάτι, (εάν βέβαια το επιτρέπει ο μαιευτήρας της), αν χρειάζεται παυσίπονο, ή νέα δόση της επισκληριδίου αναισθησίας, για να τρέξετε να ενημερώσετε τις μαίες και τους γιατρούς.
Από την άλλη, όμως, το στρες, το άγχος, η ανυπομονησία και πρακτικά η αϋπνία και η ορθοστασία καταρρακώνουν και εσάς!
Υπάρχει περίπτωση να χειροτερέψετε το κλίμα αντί να το βελτιώσετε εάν λιποθυμήσετε μέσα στην αίθουσα τοκετού την ώρα που η γυναίκα σας θα δίνει τον προσωπικό της αγώνα για να γεννήσει το μωράκι σας!
Είπαμε, να κρατάτε ΕΣΕΙΣ το χέρι της στις δύσκολες ώρες και όχι εκείνη το δικό σας!
Οπότε, βεβαιωθείτε ότι φάγατε κάτι και εσείς, κάπου ανάμεσα στους πρώτους πόνους, στο σπάσιμο των νερών και στην προετοιμασία για τον τοκετό.
Μην ξεχνάτε: ένας τοκετός μπορεί να είναι πολύωρος, οπότε προσπαθήστε να κοιμηθείτε δίπλα στη γυναίκα σας τις πρώτες ώρες που οι πόνοι είναι ελάχιστοι και υποφερτοί… Αν βέβαια σας αφήσει!
Να θυμάστε επίσης, ότι εσείς θα πρέπει να είστε εκεί, και αμέσως μετά τον τοκετό, να υποδεχθείτε τους χαρούμενους φίλους και συγγενείς που θα θέλουν να σας ευχηθούν για το νέο μέλος της οικογένειάς σας και να κάνετε όποια αναγκαία διαδικασία για τη δήλωση του παιδιού ή για να εξυπηρετήσετε τη νέα μητέρα, η οποία θα είναι στην αίθουσα ανάνηψης για τουλάχιστον τις δύο πρώτες ώρες μετά τον τοκετό και δεν θα είναι έτοιμη και για πολλές κοινωνικές επισκέψεις.
Οπότε, προετοιμαστείτε για μια πολύ μεγάλη μέρα μπροστά σας!
2.Έχετε εμπιστοσύνη στους γιατρούς σας
Η αρχική επιλογή του γιατρού και της μαίας ήταν της συντρόφου σας και ίσως είχατε και εσείς λόγο σε αυτή την επιλογή.
Συνεπώς, όταν φτάσει η ώρα του τοκετού, να θυμάστε ότι πρέπει να εμπιστευθείτε και να μην αμφισβητείτε τον έμπειρο γυναικολόγο – μαιευτήρα, ή τη μαία και τον αναισθησιολόγο, οι οποίοι έχουν φέρει στον κόσμο εκατοντάδες υγιέστατα μωράκια πριν από το δικό σας!
Εξάλλου, όσο και αν το θέλετε, σίγουρα δεν μπορείτε να βοηθήσετε παραπάνω από αυτό το εξειδικευμένο προσωπικό στη διαδικασία του τοκετού!
3.Προστατευτικός και υποστηρικτικός
Να σκέφτεστε μόνο θετικά! Προσπαθήστε να περάσετε και στη σύντροφό σας τη θετική σας ενέργεια, και καθησυχάστε την.
Αν εσείς έχετε άγχος, φανταστείτε τι περνάει εκείνη! Ηρεμήστε την μιλώντας της για διάφορα άλλα πράγματα, όσο ακόμα δεν έχετε μπει στην τελική φάση, και σκεφτείτε και οι δύο πώς όλα θα τελειώσουν σύντομα και θα έχετε στην αγκαλιά σας το παιδάκι σας. αλλά και αν σας ζητήσει να μείνει μόνη της, αν έχει εκνευρισμό και θέλει να ηρεμήσει λίγο, σεβαστείτε την και δώστε της λίγο χρόνο και χώρο.
4.Να είστε προετοιμασμένος, ότι μπορεί να ακούσετε και προσβλητικά λόγια, ‘βολές’ που δεν περιμένατε ποτέ να ακούσετε από εκείνη.
Αυτό που περνάει τις ώρες εκείνες είναι τόσο έντονο, που από το στρες και τον πόνο μπορεί να θέλει να ρίξει το φταίξιμο σε εσάς, τον εύκολο στόχο!
Κάντε πώς δεν ακούτε… την επόμενη μέρα μπορεί να μην τα θυμάται καν! Και οι γιατροί, μαίες και νοσοκόμοι είναι συνηθισμένοι σε τέτοιες εκρηκτικές αντιδράσεις από τις επίτοκες.
Διαβάστε επίσης: Δείτε 5 συμβουλές για την προετοιμασία του πατέρα στον τοκετό!
5.Κάνετε ερωτήσεις
Εστιάζουμε για άλλη μια φορά στο γεγονός της πολύ καλής προετοιμασίας, που πρέπει να κάνετε για την ημέρα του τοκετού.
Ρωτάτε τους πάντες για τα πάντα! Αποκομίστε όσες περισσότερες γνώσεις μπορείτε για όλες τις εξετάσεις που θα κάνει η έγκυος σύντροφός σας.
Από το γιατρό και τη μαία, μέχρι τους φίλους, τους συγγενείς, τους συναδέλφους… Όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο για εσάς.
Εν ανάγκη, γίνεται ενοχλητικός, κουραστικός, σπαστικός ακόμα και για την παραμικρή λεπτομέρεια! Ό,τι χρειαστεί για να νιώθετε σίγουρος και για να εφησυχαστείτε.
Αυτό, θα βοηθήσει και εσάς, αλλά και την αγχωμένη σύζυγο, που μπορεί να μην τα καταλαβαίνει όλα και να σας ρωτάει μετά τις επισκέψεις σας στο γιατρό, τι εννοούσε ο γιατρός, γιατί θέλουν να κάνουν και αυτή την εξέταση, ποιες οι εντυπώσεις σας από τις εξετάσεις, κ.ά.
6.Οργανωθείτε!
Μην περιμένετε από τη μέλλουσα μαμά να τα έχει προβλέψει όλα, ιδίως όταν τα νερά σπάσουν στη μέση της νύχτας, ενώ κοιμόσασταν στο σπίτι σας και το μόνο που μπορεί να σκεφτεί τώρα είναι: «θεέ μου, γεννάω!».
Συνεπώς, εσείς πρέπει να διπλοτσεκάρετε ότι έχει πάρει τη τσάντα της μαζί με όλα όσα την είχε από πριν συμβουλέψει ο γιατρός της να έχει μαζί της, τα ιατρικά έγγραφα, κλειδιά σπιτιού, κινητό τηλέφωνο και φορτιστή (είπαμε, μπορεί να κάτσετε πολλές ώρες στην αναμονή), την τσάντα με τα ρουχαλάκια, τα σεντονάκια, τις πάνες και τα προϊόντα περιποίησης του μωρού σας για τις πρώτες μέρες (αν και σας παρέχουν όλα τα αναγκαία και στο μαιευτήριο), και ό,τι άλλο σας έχουν συμβουλεύσει να πάρετε μαζί.
Όσο για το πορτ-μπεμπέ του μωρού, ή την καλαθούνα, ή το καθισματάκι αυτοκινήτου με το οποίο θα το μεταφέρετε στο σπίτι από το μαιευτήριο, αυτό μπορείτε να το πάρετε και αργότερα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :
-
8 πράγματα που μπορείτε να κάνετε προτού γεννήσετε Ι Smilefamily.gr
-
Mετά τον τοκετό : 7 βήματα που ομορφαίνουν την καινούργια σας ζωή