Το φτιάξιμο ενός υγιεινού κολατσιού για το σχολείο του παιδιού σας είναι μια ασχολία αγάπης για πολλές μαμάδες.
Για να ξεκινήσει καλά η σχολική χρονιά, σας δίνουμε μερικές συμβουλές για να κάνετε τα παιδιά σας να τρώνε με πολύ όρεξη το θρεπτικό κολατσιό που τους φτιάχνετε.
Ένα κολατσιό που θα θέλει να φάει το παιδί σας.
Ενώ είναι εύκολο να βρείτε υγιεινές τροφές για να φάει το παιδί σας, δεν είναι και τόσο εύκολο να βρείτε κάτι που πραγματικά να θέλει να το φάει, ειδικά αν το μικρό σας είναι πολύ επιλεκτικό στο φαγητό του γενικότερα.
Σας παρουσιάζουμε 5 τρόπους για να τρώνε το κολατσιό που τους ετοιμάζετε.
1. Γρήγορα παιδιά.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος. Κατά τα νηπιακά τους χρόνια, τα παιδιά πρέπει να μπορούν να τρώνε το κολατσιό τους γρήγορα.
Δεν έχουν χρόνο να καθίσουν με την ησυχία τους και να φάνε σιγά, σιγά ένα μήλο ή το περιεχόμενο ενός μεγάλου κουτιού για κολατσιό. Πρέπει να φαγωθεί γρήγορα.
Καλό θα ήταν να ετοιμάσετε ένα μικρό κολατσιό, ανάλογα με την όρεξη του παιδιού σας. Ένα σάντουιτς, κάτι να πιει και λίγα κομμάτια φρούτου είναι αρκετά.
Το να τρέχει και να παίζει στην αυλή του σχολείου, είναι απείρως πιο διασκεδαστικό από το να προσπαθεί να φάει μακαρόνια, οπότε σκεφτείτε φαγητό το οποίο είναι γρήγορο και εύκολο να φαγωθεί.
2. Πείραγμα για το κολατσιό.
Η πίεση από τους φίλους και συμμαθητές του είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί.
Το να το πειράζουν επειδή έχει ένα υγιεινό κολατσιό, είναι ένα συνηθισμένο σενάριο.
Το κλειδί είναι να βρείτε την ισορροπία μεταξύ του να φτιάχνετε ένα υγιεινό κολατσιό στο παιδί σας χωρίς να κινδυνεύει να το κοροϊδέψουν.
Το κόλπο είναι να το φτιάχνετε έξυπνα.
Προϊόντα όπως τα ψωμιά που φαίνονται λευκά, αλλά στην πραγματικότητα είναι ολικής αλέσεως, ή ψωμάκι στρογγυλό για χάμπουργκερ που είναι ολικής αλέσεως ενώ μοιάζει με κανονικό ψωμί για χάμπουργκερ, μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα.
3. Αποφύγετε τα ανθυγιεινά φαγητά.
Μπορείτε να διαλέξετε φαγητά τα οποία βρίσκονται σε διασκεδαστικές συσκευασίες και είναι και υγιεινά. Γιαουρτάκια για παιδιά, υγιεινά μικρά τυράκια, και μπάρες δημητριακών για παιδιά είναι λίγα από τις ποικιλίες που υπάρχουν στην αγορά.
Διαλέξτε προϊόντα χαμηλά σε αλάτι, και αν είναι δυνατό χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
Ένα παιδί 4 με 6 χρονών δεν θα πρέπει να τρώει παραπάνω από 3 γραμμάρια αλάτι την ημέρα.
Πρέπει να παρακολουθείτε και τα επίπεδα της ζάχαρης. Ένα προϊόν έχει πολύ ζάχαρη αν περιέχει 10 γραμμάρια ή περισσότερο ζάχαρη ανά 100 γραμμάρια.
Χαμηλό σε ζάχαρη είναι το προϊόν που περιέχει 2 γραμμάρια ή λιγότερο, ανά 100 γραμμάρια. Αλλάξτε τα γλυκά με αποξηραμένα φρούτα.
Το σπιτικό ποκ κορν είναι ένα καλό σνακ το οποίο είναι και υγιεινό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για πατατάκια.
Απλά κόλπα, όπως ψωμί με μια πολύ λεπτή στρώση βουτύρου, και χαμηλά σε λιπαρά μαγιονέζα, μπορεί να βοηθήσουν πολύ στα συνολικά λιπαρά που υπάρχουν στο φαγητό του παιδιού σας.
4. Μην ταράζεστε.
Αν το παιδί σας επιστρέφει στο σπίτι με γεμάτο το κουτί με το κολατσιό του, είναι πολύ σημαντικό να μείνετε ήρεμοι.
Το να το ανακρίνετε για το τι έφαγε δεν πρόκειται να σας προσφέρει τις απαντήσεις, οπότε μιλήστε του πρώτα για την ημέρα του στο σχολείο.
Θυμηθείτε ότι είναι μόνο μια φάση αυτό που περνάει, οπότε αν το μικρό σας πεινάει, μπορείτε να το περιμένετε μετά το σχολείο με ένα χορταστικό σνακ όπως μια μπανάνα.
Ξεκινήστε την ημέρα με ένα καλό υγιεινό πρωινό με δημητριακά και φρούτα, ή ακόμα και ένα βραστό αβγό ή ένα τοστ. Έτσι το μικρό σας θα φεύγει για το σχολείο με γεμάτο στομάχι.
5. Ενθαρρύνετέ το να τρώει φρούτα.
Αν το παιδί σας δεν αγγίζει ποτέ τα φρούτα του, δοκιμάστε να τα κόψετε σε πολύ μικρά κομματάκια ή να κάνετε μίνι φρουτοσαλάτες, έτσι ώστε να το ενθαρρύνετε να φάει.
Παρόλα αυτά, να είστε προσεχτικοί με τους έτοιμους χυμούς φρούτων καθώς κάποιοι από αυτούς περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης που κάνουν κακό στα δόντια των παιδιών.
Δοκιμάστε να αραιώσετε τον χυμό με νερό, και να τον βάλετε σε ένα μπουκαλάκι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ