Το ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο:
15 σοβαροί λόγοι για να μη χτυπάτε ποτέ το παιδί σας
Πολλοί γονείς πιστεύουν πως με το ξύλο, θα επιβάλλουν πειθαρχία στο ανήσυχο και απείθαρχο παιδί τους. Πραγματικά όμως, η σωματική βία ως μέθοδος διαπαιδαγώγησης, μόνο προβλήματα μπορεί να προκαλέσει. Ποια είναι αυτά; Το παρακάτω άρθρο θα δώσει την απάντηση.
1. Η βία γεννά πάντα βία… Όταν χτυπάτε το παιδί, μαθαίνει και το ίδιο να χτυπά. Έρευνες έχουν αποδείξει στενή σχέση μεταξύ της σωματικής τιμωρίας στην παιδική ηλικία και την εκδήλωση βίαιης συμπεριφοράς στην εφηβική περίοδο ή κατά την ενηλικίωση.
Σχεδόν όλοι οι επικίνδυνοι εγκληματίες, υφίσταντο σωματική κακοποίηση στην παιδική τους ηλικία. Τα παιδιά, πα’ τη φύση τους αποκτούν συμπεριφορές μέσω της παρατήρησης και της μίμησης των πράξεων των γονιών τους, τόσο για καλά, όσο και για κακά πράγματα.
Έτσι λοιπόν, οι γονείς έχουν την ευθύνη να αποτελέσουν πρότυπο σύνεσης και λογικής.
2. Η χειροδικία δεν μαθαίνει στο παιδί πώς να επιλύει τις διαφορές του με ανθρώπινο και αποτελεσματικό τρόπο. Ένα σωματικά κακοποιημένο παιδί απασχολεί το μυαλό του με συναισθήματα θυμού και εκδίκησης και δεν αναζητά αποτελεσματικές μεθόδους επίλυσης ενός προβλήματος. Συνεπώς, ένα τιμωρημένο παιδί μαθαίνει λίγα πράγματα για το πώς ν’ αντιμετωπίσει ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον.
3. Η τιμωρία παρεμβαίνει μεταξύ του δεσμού γονέα-παιδιού καθώς δεν είναι ίδιον της ανθρώπινης φύσης ν’ αγαπά όποιον τον πληγώνει.
Το πραγματικό πνεύμα συνεργασίας που επιθυμεί κάθε γονιός, μπορεί να προκύψει μόνο με ένα δυνατό δεσμό που θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την αγάπη.
Η σωματική τιμωρία, ακόμη και όταν φαίνεται αποτελεσματική, μπορεί μόνο επιφανειακά να προκαλέσει μια σωστή συμπεριφορά που θα βασίζεται όμως στο φόβο .
Αντίθετα, η συνεργασία που βασίζεται στο σεβασμό, διαρκεί για πάντα και καθώς το παιδί μεγαλώνει, γίνεται ευτυχισμένο κάνοντας παράλληλα και τους γονείς του ευτυχισμένους.
4. Ο θυμός και η απόγνωση που δεν εκφράζει ένα παιδί που υφίσταται σωματική βία, συσσωρεύονται μέσα του και δηλητηριάζουν την ψυχή του.
Οι θυμωμένοι έφηβοι δεν είναι ουρανοκατέβατοι. Ο θυμός που συσσωρεύτηκε μέσα τους για χρόνια, μπορεί να προκαλεί έκπληξη στους γονείς που το οδήγησαν σ’ αυτήν την κατάσταση.
Το ξύλο μπορεί φαινομενικά να δείχνει πως δημιουργεί μια καλή συμπεριφορά στην αρχή, μακροπρόθεσμα όμως, το τίμημα που πληρώνουν οι γονείς και ολόκληρη η κοινωνία είναι μεγάλο.
5. Ακόμη και η σχετικά «ελαφριά» ξυλιά, μπορεί να αποβεί σωματικά επικίνδυνη για το παιδί σας. Τα χτυπήματα στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης στέλνουν μηνύματα κραδασμού σε όλο το μήκος της στήλης και μπορούν να τραυματίσουν το παιδί
6. Η σωματική τιμωρία δίνει το επικίνδυνο και άδικο μήνυμα πως «η δύναμη κάνει το σωστό», ότι επιτρέπεται να χτυπάμε τον άλλο, αρκεί να είναι μικρότερος και λιγότερο ισχυρός. Το παιδί συμπεραίνει τότε πως επιτρέπεται να κακομεταχειρίζεται τα μικρότερα παιδιά .
Όταν ενηλικιωθεί, δε θα νιώθει συμπόνια για όσους είναι λιγότερο τυχεροί από εκείνον και θα φοβάται όσους είναι πιο ισχυροί. Αυτό, θα εμποδίσει τη δημιουργία ουσιαστικών σχέσεων που είναι απαραίτητες για μια ολοκληρωμένη ζωή.
7. Το ξύλο δεν είναι ποτέ αποτελεσματικό. Ένας απ’ τους λόγους που το καθιστά αναποτελεσματικό, είναι το ότι τα παιδιά συχνά ξεχνούν για ποιο λόγο τιμωρήθηκαν.
Σκέφτονται μόνο το σωματικό πόνο. Επίσης, το ξύλο δεν ενθαρρύνει την καλή συμπεριφορά. Στην πραγματικότητα, κάνει το αντίθετο. Έρευνες έδειξαν πως όσο περισσότερη βία ασκείται σ’ ένα παιδί, τόσο πιο επιθετικό γίνεται.
8. Το ξύλο προκαλεί φόβο. Ορισμένα παιδιά που υφίστανται σωματική βία, μαθαίνουν να φοβούνται αυτόν που τα χτυπά, δηλαδή τον ίδιο τους το γονιό. Μαθαίνουν μόνο να φοβούνται να ξανακάνουν αυτό για το οποίο τιμωρήθηκαν.
Ο φόβος αυτός τα κάνει να απομακρύνονται από τους γονείς τους και να χάνουν την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό τους.
9. Το ξύλο παράγει θυμό. Όλα τα παιδιά πιστεύουν πως η σωματική βία είναι άδικη. Όσα την υφίστανται, μετατρέπουν το αίσθημα αδικίας σε θυμό. Εξωτερικά, φαίνονται να συμμορφώνονται. Μέσα τους όμως, μαζεύουν οργή. Οργή που απειλεί την ψυχική τους υγεία.
10. Η κακοποίηση εξαλείφει την αυτοεκτίμηση του παιδιού. Οι γονείς χάνουν παντελώς την αξία τους όταν τα χτυπούν. Τα παιδιά χρησιμοποιούν την αντίληψη των γονιών τους γι’ αυτά ως εικόνα του εαυτού τους.
Το ξύλο λέει σ’ ένα παιδί πως είναι κακό. Ακόμη, πως είναι μικρό και αδύναμο. Αυτό εξαλείφει το αίσθημα αυτοεκτίμησης και κάνει το παιδί να νιώθει ανίσχυρο και άχρηστο.
11. Το ξύλο κάνει τους γονείς να μην αντιληφθούν τις άλλες εναλλακτικές λύσεις. Όταν ένας γονιός αρχίσει να χτυπά το παιδί του, μπορεί εύκολα να ξεχάσει ποιες άλλες εναλλακτικές έχει στη διάθεσή του για να το συνετίσει, να το τιμωρήσει ή να το πειθαρχήσει.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επιβάλλει ένας πατέρας ή μια μητέρα στο παιδί πειθαρχία και να του επιδείξει τι λάθος έχει κάνει. Όλοι αυτοί, είναι μακράν πιο αποτελεσματικοί απ’ το ξύλο.
12. Το ξύλο μπορεί να οδηγήσει σε συστηματική κακοποίηση. Τι λένε οι γονείς όταν παρά το ξύλο, το παιδί τους συνεχίζει να είναι ανυπάκουο;
Ότι χρειάζεται περισσότερο ξύλο για να συνετιστεί. Κι ύστερα, ακόμη περισσότερο και ακόμη περισσότερο μέχρι να ξεπεράσουν το όριο ξύλου-κακοποίησης.
13. Η σωματική βία «πληγώνει» και τους γονείς. Πολλοί γονείς δεν αγαπούν τη χειροδικία και δεν νιώθουν καλά μ’ αυτό ως μέτρο πειθαρχίας.
Είναι, όμως, το μοναδικό μέτρο που γνωρίζουν, αφού πιθανότατα να είχαν και οι ίδιοι ανάλογη αντιμετώπιση από τους δικούς τους γονείς. Αφού χτυπήσουν το παιδί, νιώθουν ένοχοι και ανίσχυροι γιατί το μέτρο τους είναι αναποτελεσματικό.
14. Το ξύλο μπορεί ν’ αντικαταστήσει τις όποιες καλές αναμνήσεις του παιδιού. Πολλοί γονείς δουλεύουν σκληρά για να χτίσουν για το παιδί τους ισχυρές αναμνήσεις απ’ την παιδική ηλικία.
Ο πόνος του χτυπήματος μπορεί ν’ αντικαταστήσει εύκολα αυτές τις καλές σκέψεις. Τα παιδιά που υφίστανται σωματική βία συχνά ξεχνούν γιατί τιμωρούνται και επικεντρώνονται στον πόνο.
Ο πόνος αυτός τα κάνει να ξεχνούν τις θετικές αναμνήσεις από τα παιδικά τους χρόνια.
15. Το ξύλο καταστρέφει τη σχέση γονέα-παιδιού δημιουργώντας συναισθηματικό χάσμα μεταξύ τους. Τα παιδιά βασίζονται στην αγάπη των γονιών τους.
Εμπιστεύονται αυτούς και το κύρος τους. Το κύρος που βασίζεται στο φόβο, κάνει το παιδί να χάσει το σεβασμό στο πρόσωπο της μαμάς και του μπαμπά. Δεν μπορείς να σεβαστείς κάποιον που σε πληγώνει.
Η έλλειψη σεβασμού οδηγεί σε σοβαρότερα προβλήματα συμπεριφοράς και αυτό με τη σειρά του σε περισσότερο ξύλο. Αυτός ο φαύλος κύκλος απομακρύνει το παιδί απ’ το γονιό και έχει αρνητική επίδραση στη σχέση τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κατάθλιψη σε παιδιά προσχολικής ηλικίας : συμπτώματα, αίτια , αντιμετώπιση
Κρίσεις θυμού στα παιδιά : θυμώνει εύκολα; Αντιμετωπίστε το!
Δάγκωμα παιδιού : ” Γιατί δαγκώνει το παιδί μου;”
“Πώς να διαβάσω στο παιδί μου ένα βιβλίο;”Δείτε 7 χρήσιμες συμβουλές!
Κρίσεις θυμού στα παιδιά : θυμώνει εύκολα; Αντιμετωπίστε το!