Γιατί κλαίει το μωρό μου;
Κάθε φορά που ακούτε το μωρό σας να κλαίει αναρωτιέστε τι μπορεί να θέλει. Προσπαθείτε να το ερμηνεύσετε και να ανταποκριθείτε στις ανάγκες του, Είναι, όμως, πάντα εύκολο;
Αν υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο όλοι οι μελλοντικοί γονείς νιώθουν προετοιμασμένοι, είναι το γεγονός ότι τα μωρά κλαίνε. Δυστυχώς κάποιοι άτυχοι γονείς διαπιστώνουν ότι τα μωρά τους δεν κλαίνε μόνο όταν πεινάνε ή είναι κουρασμένα, κλαίνε όλη μέρα και όλη νύχτα.
Το κλάμα ενός μωρου, μπορεί να απελπίσει και την πιο ήρεμη και υπομονετική μαμά. Ιδιαίτερα αν είναι το πρώτο σας παιδί θα έχετε ακούσει πολλές φορές να σας λένε ότι αν βρείτε τι είναι αυτό που κάνει το μωρό να κλαίει, έχετε σχεδόν λύσει το πρόβλημα.
Λογικό αλλά, δυστυχώς, δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται. Ένα μωρό, δεν μπορεί να σας πει τι το ενοχλεί, ούτε καν γνωρίζει τι του φταίει ξέρει μόνο ότι κάτι το δυσαρεστεί και εσείς πρέπει να το μαντέψετε.
Πιθανοί λόγοι που κλαίει ένα μωρό
1.Πείναει :
Μέχρι να βρείτε και να καθιερώσετε ένα πρόγραμμα διατροφής του μωρού, θα δυσκολεύεστε στο να καταλαβαίνετε πότε το μωρό σας χρειάζεται τάισμα και αν πεινάει, πιθανότατα θα κλαίει.
Τα μωρά έχουν ασυνήθιστες ορέξεις ειδικά στην ηλικία κάτω των έξι εβδομάδων. Κι αν ακόμη το ταΐζετε τακτικά, μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στον τρόπο που το ταΐζετε το οποίο μπορεί να σημαίνει ότι δεν παίρνει αρκετή τροφή.
Αν το θηλάζετε σιγουρευτείτε ότι το μωρό είναι τοποθετημένο σωστά στο στήθος σας. Αν παρ’ όλα αυτά δεν ανταποκρίνεται αλλάξτε τη θέση, προσέχοντας η μυτούλα του να μην μπλοκάρεται ώστε θηλάζοντας να μπορεί παράλληλα να αναπνέει.
Τσεκάρετε ότι το γάλα ρέει κανονικά. Αν δεν παράγετε αρκετό γάλα, το μωρό σας δεν θα παίρνει αρκετό σε κάθε τάισμα. Αν ταΐζετε το μωρό σας με μπιμπερό, δοκιμάστε ένα άλλο μπιμπερό, και ελέγξτε ότι έχει τη σωστή ροή για το μωρό σας.
Αν δεν σας βοηθήσει αυτό, ταΐστε το μωρό περισσότερες φορές για μερικές μέρες για να δείτε αν θα υπάρξει αλλαγή. Ένας άλλος λόγος που κάνει το μωρό ανήσυχο μετά το τάισμα, είναι κάποια αλλεργική αντίδραση. Σ’ αυτή την περίπτωση επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.
2. Θέλει αγκαλιά :
Τα μωρά θέλουν να νιώθουν την αγάπη και την τρυφερότητα των γονιών τους. Επίσης, θέλουν να βλέπουν γύρω τους οικεία πρόσωπα, που αποτελούν το σημείο αναφοράς τους, καθώς τα πρόσωπα , τα χάδια, η φωνή και η μυρωδιά των γονιών τους, μπορούν να τα ανακουφίσουν.
3. Κολικοί:
Οι κολικοί επηρεάζουν ένα στα είκοσι μωρά και μπορεί να προκαλέσουν, μεγάλη αναστάτωση, τόσο στο μωρό όσο και στους γονείς. Συνήθως ξεκινάνε στις δύο ή τρεις εβδομάδες μετά τη γέννηση και μπορεί να κρατήσουν έως τους τρεις μήνες.
Τα συμπτώματα που συνοδεύουν το κλάμα, είναι κόκκινο προσωπάκι με τα γόνατά του λυγισμένα στην κοιλίτσα του. Αν νομίζετε ότι το μωρό σας πάσχει από κολικούς, ο παιδίατρός σας θα σας προτείνει μια σειρά από διαφορετικές θεραπείες.
4. Δεν νιώθει άνετα :
Τα μωρά συχνά κλαίνε γιατί δεν νιώθουν άνετα. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αντίθετα από εμάς δεν μπορούν να κάνουν και πολλά για να βοηθήσουν τον εαυτό τους.
5. Λερωμένη πάνα :
Μια πιθανή αιτία ανησυχίας είναι η βρεγμένη πάνα, έτσι σιγουρευτείτε ότι αλλάζετε τακτικά τις πάνες του μωρού σας. Επίσης, σιγουρευτείτε ότι τα ρουχαλάκια του δεν είναι πολύ σφιχτά, ή δεν γδέρνουν το δέρμα του και κοιτάξτε να μην ζεσταίνεται ούτε να κρυώνει.
6. Βρίσκεται σε υπερένταση:
Μερικά μωρά κουράζονται τόσο πολύ που δεν μπορούν να κοιμηθούν. Αν νομίζετε ότι το μωράκι σας έχει αυτό το πρόβλημα, σιγουρευτείτε ότι ξεκουράζεται αρκετά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Δημιουργήστε ένα ασφαλές και ευχάριστο περιβάλλον καθώς πλησιάζει η ώρα του ύπνου και προσπαθήστε να μην κρατάτε το μωρό σας σε ένα ήσυχο δωμάτιο, έτσι ώστε να μην ξυπνάει από θορύβους ,όμως τα μωρά πρέπει να συνηθίσουν στους ήχους ενός σπιτιού.
7. Επειδή θέλει να σας τραβήξει την προσοχή:
Μερικές φορές θα πρέπει να αφήνετε το μωρό σας να κλαίει. Όσο κι αν αυτό ακούγεται σκληρό, συχνά, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να κοιμηθούν μερικά μωρά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τσεκάρετε αν το μωρό σας είναι καλά, αρκεί να ακολουθείτε συγκεκριμένους κανόνες.
Με τη μέθοδο αυτή μπορείτε να μπαίνετε στο δωμάτιο του μωρού όσο συχνά θέλετε, αρκεί να μην έχετε οπτική επαφή με αυτό. Με αυτόν τον τρόπο στέλνετε το μήνυμα στο μωρό σας ότι παρότι είσαστε κοντά, με το κλάμα δεν θα έχει τη προσοχή σας. Επίσης, του διδάσκει ότι η ώρα του ύπνου είναι για να κοιμόμαστε.
8. Δεν είναι κατάλληλα ντυμένο, δεδομένων των καιρικών συνθηκών:
Αν έχει ζέστη φορέστε του δροσερά και βαμβακερά ρουχαλάκια, ενώ εάν έχει κρύο ντύστε το πιο ζεστά.
Αυτό που πρέπει να θυμάστε τελικά, είναι ότι το μωρό σας δεν θα κλαίει για πάντα, θα το ξεπεράσει. Απλά κάντε κουράγιο και ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές έτσι ώστε να απολαύσετε περισσότερο τις ανεκτίμητες στιγμές των πρώτων μηνών του μωρού σας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :
17 τρόποι για να σταματήσει το μωρό σας να κλαίει!
Πως αναπτύσσεται η προσωπικότητα του μωρού σας τα πρώτα χρόνια της ζωής του;