Είστε «πρωτάρα» στη μητρότητα; Έχετε και εσείς δικαίωμα στη φροντίδα!
Συμβουλές για να περιποιείστε τον εαυτό σας με το νεογέννητο στο σπίτι!
Οι νέες μαμάδες ανυπομονούν να γυρίσουν στο σπίτι με το νεογέννητό τους, αλλά πριν ακόμα περάσει πολύς χρόνος διαπιστώνουν πόσο απαιτητικό είναι ένα μωρό στο σπίτι.
Ακόμα και μικροπράγματα, όπως το να κάνεις ένα ντους, να πας στο σούπερ-μάρκετ ή να πας τουαλέτα και να αφήσεις μόνο του το μωρό, φαντάζουν αδιανόητα, ασύλληπτα και μη πραγματοποιήσιμα.
Πότε κάτσατε να μουλιάσετε για λίγο παραπάνω στη μπανιέρα; Πότε ήταν η τελευταία φορά που απολαύσατε ένα ζεστό καφέ στη βεράντα σας;
Πότε είχατε το χρόνο να διαβάσετε το αγαπημένο σας βιβλίο ή τουλάχιστον να ξεφυλλίσετε την κυριακάτικη εφημερίδα σας ή το περιοδικό σας;
Πότε πήγατε στο κομμωτήριο ή κάνατε μανικιούρ; Η’ ακόμα πιο σημαντικό, πότε κοιμηθήκατε βαθιά για τελευταία φορά;
Οι μαμάδες έχουν ανάγκη για λίγο ποιοτικό και πολύτιμο χρόνο να φροντίσουν τον εαυτό τους, χωρίς να έχουν συνεχώς το νου τους στο μωράκι τους.
Πρέπει που & που να «αποχωρίζονται» για λίγο τα μωρό τους, έστω και για λίγες στιγμές μέσα στη μέρα.
Ο ύπνος, η χαλάρωση και η περιποίηση της νέας μαμάς, ιδίως την περίοδο της λοχείας είναι ιδιαίτερα σημαντικές διαδικασίες που βοηθούν τη μητέρα τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.
Γι΄αυτό σας προτείνουμε τους παρακάτω τρόπους για να το καταφέρετε:
1.Χαλαρώστε παρέα με το μωράκι σας.
Πολλά μωράκια βρίσκουν τον ήχο του τρεχούμενου νερού πολύ ευχάριστο και θα μείνουν ήσυχα κοντά στη μαμά ή στο μπαμπά όταν κάνουν το μπάνιο τους.
Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας είναι στεγνό, χορτάτο και άνετο. Μετά, βάλτε το στο ριλάξ ή στο καθισματάκι του αυτοκινήτου σας και πάρτε το μαζί σας στο μπάνιο, όπου θα μπορεί να σας βλέπει και να σας ακούει και δεν θα νιώθει μόνο του.
Καθώς θα μεγαλώνει, μπορείτε να του μιλάτε ή να του τραγουδάτε, να του στέλνετε του φιλάκια και να κάνετε γκριμάτσες για να νοιώθει ακόμα πιο άνετα.
Αν πάλι το μωρό σας δεν ενθουσιάζεται με την ιδέα να κάθεται άπραγο στο μπάνιο ή γενικότερα το μπάνιο για εκείνο δεν είναι και από τις πιο ευχάριστες δραστηριότητες, σας προτρέπουμε να δοκιμάσετε τις παρακάτω ιδέες:
2.Η ώρα του μπαμπά.
Να ορίσετε μια προκαθορισμένη ώρα, κάθε μέρα που ο μπαμπάς θα ασχολείται με το μωρό ενώ η μαμά θα ασχολείται με τον εαυτό της.
Κανονίστε το διάστημα αυτό να είναι αρκετό ώστε η μαμά να αισθάνεται ότι έκανε ένα ευχάριστο διάλειμμα, αλλά και ότι ο μπαμπάς δεν πίστεψε ότι τον εγκατέλειψαν.
Ακόμη και ένα μικρό διάστημα ηρεμίας μπορεί να σημαίνει πολλά για μια καινούρια μαμά.
Τα μεγάλα «μέσα»: ο παππούς και η γιαγιά.
Άλλο που δεν θέλουν οι ενθουσιασμένοι «χαζό»παππούδες και γιαγιάδες να περάσουν λίγη ώρα με το νέο τους εγγόνι!
Τι πιο καλό, από το να τους ζητήσετε 2-3 φορές την εβδομάδα (αν δείτε ότι σας «παίρνει» προσπαθήστε και καθημερινά, αλλά μην το παρατραβήξετε!) να έρχονται για baby-sitting και έτσι εσείς θα μπορείτε να απολαμβάνετε μερικές στιγμές χαλάρωσης, beauté, ξεκούρασης, ή ποιοτικού χρόνου με το σύζυγό σας για μια βόλτα μόνο οι δυο σας!
4.Αλληλοβοήθεια.
Κανονίστε με μια άλλη νέα μαμά, φίλη ή γειτόνισσα, να κρατάτε εναλλάξ τα παιδιά για κάποια ώρα την ημέρα.
Έτσι, θα εξυπηρετηθείτε και οι δύο και θα γεμίσετε τις μπαταρίες σας για το υπόλοιπο της ημέρας.
Μπορείτε, επίσης, να κανονίζετε κοινές πρωινές βόλτες έξω με τα μωρά σας, ή ψώνια μαζί.
Όσο να ναι θα νιώθετε καλύτερα να μιλάτε με ένα άλλον άνθρωπο, που σας καταλαβαίνει απόλυτα αυτή την περίοδο της ζωής σας.
5.Η καλή γειτνίαση.
Αν δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα σύμπραξης με άλλες μαμάδες, και οι γονείς σας δεν ευκαιρούν ή μένουν μακριά, ερευνήστε την πιθανότητα και μεγαλύτερης ηλικίας γειτόνων, που γνωρίζετε χρόνια και έχετε μια εμπιστοσύνη και οικειότητα μαζί τους, με διάθεση να περνούν λίγο χρόνο με το μωράκι σας, στο σπίτι σας.
Έτσι, και εσείς θα βρείτε το χρόνο που χρειάζεστε, αλλά και θα δώσετε μεγάλη χαρά σε έναν ηλικιωμένο άνθρωπο που θα του εμπιστευτείτε το μωράκι σας, σαν ένα από τα δικά του εγγονάκια.
6.Η άδεια πατρότητας.
Συνήθως, όταν μια γυναίκα μένει έγκυος, από τα πρώτα πράγματα, για τα οποία ενημερώνεται είναι οι άδειες μητρότητας που δικαιούται, τα επιδόματα, το μειωμένο ωράριο, κτλ.
Εξακριβώστε, τις ώρες αδείας (μειωμένο ωράριο αν το προβλέπει η σύμβαση εργασίας που έχει συνάψει με τον εργοδότη του), που ο μπαμπάς δικαιούται από το νόμο, ώστε να μπορείτε να μοιράζεστε περισσότερες από τις απαιτήσεις που έχει το μωράκι σας τις πρώτες πολύτιμες εβδομάδες της ζωής του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
“Μέχρι πότε θα πίνει με μπιμπερό και πως θα του το κόψω; “
7 πράγματα που πρέπει να προσέξετε στην επιλογή πιπίλας του μωρού σας
Και όμως, το ρέψιμο, σύμμαχος για την αποφυγή των επίμονων κολικών..