Είτε πρόκειται να επισκεφτείτε συγγενείς είτε να οργανώσετε εσείς τη χριστουγεννιάτικη γιορτή, η καλύτερη συμβουλή είναι να ελπίζετε για το καλύτερο και να είστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο.
Ακολουθήστε μερικές βασικές αρχές:
-Βοηθήστε το παιδί σας να εξοικειωθεί με τα άτομα που πρόκειται να συναντήσει.
Δείξτε του φωτογραφίες των διαφόρων συγγενών ή και του σπιτιού όπου πρόκειται να διανυκτερεύσετε, αν αυτό είναι δυνατόν.
-Περιορίστε τις απώλειες προτού αυτές συμβούν.
Ζητήστε από συγγενείς και φίλους να μετακινήσουν σε ασφαλές μέρος βάζα, φυτά και γενικότερα άλλα εύθραυστα αντικείμενα.
-Τηρήστε την καθιερωμένη ρουτίνα του παιδιού όσο το δυνατόν περισσότερο.
Ταΐζετε το μικρό σας σε τακτά διαστήματα, ακόμη και αν ολόκληρη η οικογένεια πρόκειται να φάει αργά το απόγευμα.
Πάρτε μαζί σας τις ιστορίες που του διαβάζετε για να κοιμηθεί ή την αγαπημένη του κουβερτούλα και τηρήστε τη ρουτίνα του ύπνου του.
Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφύγετε τουλάχιστον να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ένα κουρασμένο και κατά συνέπεια ευερέθιστο παιδί.
-Παραμείνετε συνεπείς στους κανόνες που έχετε θέσει.
Η συνέπεια αποτελεί έννοια κλειδί σε ό,τι αφορά την πειθαρχία. Οι γονείς συχνά αλλάζουν τον τρόπο διαπαιδαγώγησης που χρησιμοποιούν μπροστά σε συγγενείς –ορισμένοι γίνονται πιο αυστηροί ενώ άλλοι δείχνουν διατεθειμένοι να παραβλέψουν πράγματα.
Και οι δύο αυτές μέθοδοι, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στο μικρό σας. Ενώ δεν δημιουργείται ιδιαίτερο πρόβλημα αν δείξετε λίγη παραπάνω χαλαρή διάθεση απέναντι στο πιτσιρίκι σας, μην πετάξετε από το… παράθυρο όλους τους κανόνες που με τόσο κόπο θέσατε όλο το προηγούμενο διάστημα.
Αν το παιδί σας αρχίσει να συμπεριφέρεται με μη αποδεκτό τρόπο, αντιδράστε όπως θα κάνατε συνήθως, ώστε να μην παίρνει διφορούμενα μηνύματα.
-Μην αναγκάζετε το παιδί να αγκαλιάζει και να φιλάει άλλα άτομα.
Αν το παιδί σας είναι ντροπαλό με τους συγγενείς, μην το αναγκάζετε να αγκαλιάζει ή να φιλάει ανθρώπους τους οποίους δεν γνωρίζει καλά. Βρείτε λιγότερο απειλητικούς για το παιδί τρόπους να αλληλεπιδράσει μαζί τους.
Θα μπορούσαν για παράδειγμα να διαβάσουν μαζί ένα παραμύθι ή ο συγγενής να κρατήσει στα χέρια του ένα παιχνίδι και να περιμένει μέχρι το παιδί σας να τον πλησιάσει από μόνο του.