Μόλις μάθατε ότι είσαστε έγκυος και ξεχειλίζετε από χαρά, αλλά και ανησυχία. Τι σας επιφυλάσσουν οι επόμενοι 9 μήνες;
Πολλοί γονείς πανικοβάλλονται στην ιδέα μητρότητας ή της πατρότητας, έχουν άπειρες απορίες και αντιδρούν με “περίεργους” τρόπους.Μερικές από τις πιο συνηθισμένες απορίες, είναι οι εξής:
1.Πότε θα γεννήσω;
Το πρώτο πράγμα που κάθε έγκυος θέλει να γνωρίζει είναι πότε περίπου θα γεννήσει. Μετά, έπεται το φύλο του μωρού αν και όλοι γνωρίζουμε ότι για τουλάχιστον τους 3 πρώτους μήνες είναι δύσκολο να πει κανείς με σιγουριά αν είναι αγοράκι ή κοριτσάκι.
Ο γυναικολόγος σας λοιπόν υπολογίζει την πιθανή ημερομηνία τοκετού λαμβάνοντας υπ’ όψιν του την πρώτη μέρα της προηγούμενης εμμηνόρροιάς σας.
Μια εγκυμοσύνη διαρκεί φυσιολογικά γύρω στις 38 εβδομάδες, αλλά προστίθενται δύο εβδομάδες, καθώς ενδέχεται να έχετε συλλάβει το μωρό σας ένα 15ήμερο μετά την πρώτη ημέρα της τελευταίας σας περιόδου.
2.Ποιες ιατρικές εξετάσεις πρέπει να κάνω;
Οι συνηθισμένες εξετάσεις είναι η γενική αίματος και ούρων αρχικά. Με αυτές, καθώς και με την παρακολούθηση της πίεσής σας και του καρδιακού παλμού του παιδιού σας, ο γιατρός θα ελέγχει τακτικά με υπέρηχο (συνήθως μια φορά το μήνα) την καλή σας φυσική κατάσταση και την κατάσταση του μωρού σας.
Με τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων ο γιατρός σας θα κρίνει αν χρειάζεται –αν και συνήθως δεν χρειάζεται– και κάποια άλλη πιο εξειδικευμένη.
Μια εξέταση, όπως π.χ. η αυχενική διαφάνεια, που γίνεται μεταξύ 15ης και 18ης εβδομάδας μπορεί να δείξει έναν ενδεχόμενο κίνδυνο να γεννηθεί το μωρό με λανθάνουσα δυσραφία (ελάττωμα στην σπονδυλική στήλη) ή με σύνδρομο Down.
Τότε θα πρέπει να ακολουθήσει αμνιοκέντηση, που σημαίνει ότι ο γιατρός παίρνει αμνιακό υγρό από τη μήτρα για να διαπιστωθεί αν υπάρχει περίπτωση γενετικής διαταραχής. Αυτή η μέθοδος έχει έναν πολύ μικρό κίνδυνο αποβολής.
3.Μπορώ να πάρω φάρμακα κατά την περίοδο κύησης;
Οποιοδήποτε φάρμακο και αν πάρετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας είναι πιθανό να βλάψει το έμβρυο.
Παρόλα αυτά, ο γιατρός σας θα μπορούσε να σας κατατοπίσει σαφώς καλύτερα σε ότι αφορά τη λήψη φαρμάκων σε περίπτωση άμεσης ανάγκης.
Για αυτό λοιπόν, ακόμα και αν πρόκειται για ένα απλό αντιπυρετικό, αναλγητικό φάρμακο ή σταγόνες για τη μύτη πρέπει να λαμβάνονται σε συνεννόηση με το γιατρό σας.
Αν, πριν μάθετε ότι είστε έγκυος, παίρνατε για κάποιο λόγο φάρμακα, ή αν κάνετε μια μακροχρόνια φαρμακευτική θεραπεία και πάλι πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας.
Τι πρέπει να τρώω;
Αν είστε ήδη φανατικοί τα υγιεινής διατροφής, τότε βρίσκεστε σε καλό δρόμο. Προσθέστε άφθονα φρούτα και λαχανικά στη δίαιτα σας.
Αν όχι, τότε ξεχάστε τις βαριές σάλτσες και τα τηγανιτά και προτιμήστε να τρώτε ψητά ψάρια, άπαχο κρέας, όσπρια, όπως φακές και φασόλια, άφθονο γάλα και τυρί.
Αποφύγετε πάντως τα παχιά τυριά και προσέξτε ό,τι κρέας τρώτε και ιδιαίτερα το κοτόπουλο και το χοιρινό.
Πρέπει να είναι πολύ καλά ψημένα γιατί αλλιώς παραμονεύει ο κίνδυνος της σαλμονέλας. Το ίδιο ισχύει και για τα αυγά βέβαια.
Αποφύγετε τα «μελάτα μάτια», τα «ποσέ», και φάτε τα βραστά, σφιχτά ή ως καλοψημένη ομελέτα.
Μην προτιμήσετε το συκώτι, αφού περιέχει πολύ βιταμίνη Α η οποία μπορεί να βλάψει το μωρό σας.
Ό,τι τρώγεται ωμό, όπως φρούτα, σαλάτες και λαχανικά πρέπει να πλένονται ή και να βράζονται πολύ καλά.
Να αποφεύγετε επίσης τους ξηρούς καρπούς, γιατί το λάδι που περιέχουν ενδέχεται αργότερα να δημιουργήσει κάποιο είδος αλλεργίας στο μωρό σας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
4 τρόποι να αντιμετωπίσετε την κακή διάθεση στην εγκυμοσύνη
“Μπορεί το έμβρυο να με ακούσει;” Δείτε πότε αναπτύσσεται η ακοή του
Πόσες μέρες μετά τη σύλληψη δείχνει η β χοριακή; Αν είναι χαμηλή τι κάνω;
Η προγεστερόνη ένοχη για τις λιγούρες της εγκυμοσύνης – Smilefamily.gr